adelaparvu.com despre produse sustenabile IKEA, in foto banca sortare ANVÄNDBAR (2)

In Idei pentru acasa

Putem trăi bine și frumos cu mai puțin

Știi, chiar mă amuză când lumea mă întreabă unde este situată vila în care locuiesc. Nu, nu locuiesc în nicio vilă și nu, nu-mi doresc una. De ce? Pentru că la ritmul de viață pe care-l am, și asemenea mie sunt mulți oameni, mi-am dat seama că n-aș apuca să umplu toate spațiile. Și nu mă refer la mobilă și la obiecte, ci la activități. Locuiesc la bloc și cred cu tărie că având grijă de resursele de care dispunem putem trăi confortabil și cu grijă față de ceilalți.

Familia Variera
Familia Variera cuprinde o serie de cutii care te pot ajuta să sortezi deșeurile. Vezi AICI toate produsele

Când împarți resursele cu alți vecini, începând de la apă, căldură, lift, servicii de întreținere pe scara blocului trebuie să te gândești și la alții. Poate că unii spun acestui lucru grijă față de planetă, sau atitudine eco, alții pot să-i spună sustenabilitate, dar eu rămân la ideea că e vorba despre a avea grijă de ceilalți oameni. Și mai cred că această grijă începe de acasă, cu modul în care te obișnuiești să trăiești și să-ți educi copiii.

adelaparvu.com despre produse sustenabile IKEA (2)

Poate că nu știai, dar petele ies mai ușor când speli la temperatură mai mici. Cu cât apa este mai fierbinte, cu atât petele sunt mai adânc fixate în fibrele textile ale rufelor.

adelaparvu.com despre produse sustenabile IKEA (7)

Ce mă deranjează la modul meu actual de viață? Faptul că am impresia că irosim o mare parte din resursele aparent minore. Mă deranjează să văd în primul rând gunoiul aruncat amestecat: plastic lângă resturi de mâncare sau hârtie și borcane, sticle de ulei, resturi de haine etc. Da, mă scoate din sărite când aud de ghena blocului că a fost înfundată pentru că mă gândesc câte materiale s-ar putea strânge dintr-un bloc și cât de mult ar conta ca ele să fie reciclate și sortate în loc să fie aruncate de-a valma. Mi-am spus că e cazul să reorganizez treaba acasă la mine ca să pot da un exemplu concret despre cum poți trăi bine și frumos cu mai puțin.

adelaparvu.com despre produse sustenabile IKEA (6)

Prietenele mele îmi spun că sunt în perioada planetară, dar eu spun că sunt în perioada umană. Așa că m-am bucurat enorm să aflu de programul de sustenabilitate de la IKEA, un program prin care binecunoscuta companie și-a propus ca prin popularitatea ei și prezența în 43 de țări ale lumii să facă un pas către schimbarea atitudinii oamenilor vizavi de resurse. Și ei fac asta programat, cu dovezi și cu date. Dar hai să-ți dau câteva exemple.

adelaparvu.com despre program sustenabilitate IKEA

Din cercetările IKEA reiese că folosind produse simple poți face mari economii. Uite, banalul aerator sau perlator pentru robinetele de apă, te ajută să economisești 30-50% din cantitatea de apă. Apoi, becurile LED consumă puțin, nu întâmplător noile game de corpuri de iluminat sunt echipate cu LEDuri.

adelaparvu.com despre produse sustenabile IKEA (3)

Nu știam, dar spre exemplu tot ce ținem în priză nefolosit, de la lămpi la încărcătoare presupune consum de curent electric, practic îl irosim degeaba.

adelaparvu.com despr produse sustenabile IKEA

De asemenea, plitele cu inducție te ajută să prepari mai repede mâncarea (în cinci minute fierbe apa, ceea ce nu se întâmplă la o plită cu gaz). În loc de uscător de rufe sau de programul de uscare pentru vase la mașina de spălat vase poți lăsa obiectele să se zvânte la aer, deci nu mai folosești curent.

adelaparvu.com despre produse sustenabile IKEA (1)

adelaparvu.com despre produse sustenabile IKEA (9)

Să-ți mai spun de deșeuri, cele care mă deranjează pe mine? Ei bine, adu-ți aminte când stăteai la țară cât de inteligenți erau bunicii și părinții noștri folosind absolut totul, de la resturile de mâncare ce ajungeau ca hrană pentru animale și până la tot soiul de obiecte care erau reciclate și refolosite. Practic gunoiul era aproape inexistent. Putem face asta chiar dacă locuim la oraș prin selectarea resturilor. Și eu asta mi-am propus: să ofer date concrete despre ceea ce se poate face prin sortarea deșeurilor.

Familia Variera
Familia Variera poate fi completată cu gamă de accesorii UTRUSTA care te ajută să inserezi coșurile în mobila ta de bucătărie.

adelaparvu.com despre produse sustenabile IKEA (5)

Sunt gesturi mici care contează. Așa că mi-am selectat câteva produse de la IKEA care să mă ajute să fac acele gesturi mici ce au efecte mari, atât acasă, cât și la birou. Am să rebin și am să-ți arăt ce produse mi-am ales și apoi te voi ține la curent cum le-am folosit și care sunt rezultatele. Da, putem trăi bine și frumos cu mai puțin, putem folosi inteligent resursele fără consum de energie și mai ales timp și am să-ți arăt cum. Sper să te inspire și pe tine!

suport BITTERGURKA

Suport BITTERGURKA perfect ca să așezi ghivece cu plante aromatice la tine în bucătărie.

suport BITTERGURKA

Gama de produse BITTERGURKA care te ajută să-ți cultivi singur plantele aromatice la tine acasă.

adelaparvu.com despre produse sustenabile IKEA (4)

adelaparvu.com despre produse sustenabile IKEA (8)

banca sortare ANVÄNDBAR

Banca sortare ANVÄNDBAR face parte dintr-o colecție limitată. Poate fi folosită atât pentru sortarea deșeurilor, cât și ca loc de stat în holul de la intrare, adică o băncuță ca să te poți încălța mai ușor. Vezi AICI despre colecțiile limitate IKEA.

 

15 raspunsuri pentru Putem trăi bine și frumos cu mai puțin

  1. igor spune:

    Idei foarte bune pentru colectarea selectiva s deseurilor. Sper sa fie, în curând, aplicabile și în Romania…

  2. Teodora T. spune:

    Felicitari, Adela ! Si eu impartasesc si practic, la modul general, protectia mediului ! Imi doresc sa fim cat mai multi, cei ce gandesc la un viitor curat si sigur !

  3. Magda spune:

    Ma bucur ca ai abordat si aspectul acesta. Una din principalele mele obiective este sa nu las urme acologice, sa refolosesc in loc sa arunc.Suntem saraci dar aruncam hartia, sticla , plasricul la gunoi menajer.Daca m-ar fi intrebat cineva pe cine vreau sa aleg, as fi ales primar pe cel care va fi preocupat sa aduca in oras conteinere pentru sticle albe, verzi, maronii, hartie, aluminiu, plastic, ( pentru imbracaminte, incaltaminte avem) etc.

    • Adela Parvu spune:

      Eu ma bucur sa constat ca sunt oameni ca tine Magda, oameni carora le pasa. Impreuna chiar putem face o schimbare benefica pentru toti. Si ai pus punctul pe i cand ai spus ca suntem prea saraci ca sa aruncam ceea ce se poate recicla!

  4. Oana Pinta spune:

    Eu am un sac urias in living…?da in living…in care depozitez pet-urile si dozele de bere, dupa care le duc la reciclare.
    Sunt sigura ca o sa gasesc alta solutie dupa ce o sa mobilez living-ul.?

    • Adela Parvu spune:

      Oana, sa stii ca si eu voi avea tot in living partea cu sortarea deseurilor. Am sa revin si am sa-ti arat cum rezolv problema si estetic 🙂 Sper sa te inspire!

      • Oana Pinta spune:

        Abia astept sa vad. Multi imi spun ca doar nu o sa salvez eu planeta…poate ca au dreptate…dar asta consider eu ca este corect sa fac.
        Multumesc!!!

  5. Gabi spune:

    Absolut tot ce ai scris in acest articol este bine punctat si se pliaza ca o manusa pe realitatea in care traim noi azi, in Romania….sau ma rog, marea majoritate (ma refer la problemele cu care ne cofruntam zilnic, la lipsuri, la nevoile care le avem si cum le satisfacem si nu in ultimul rand la atitudinea noastra vizavi de toate acestea).
    Astept cu nerabdare sa vad ideile tale de reciclare…..:).
    O saptamana minunata!!!

  6. Ioana spune:

    Buna Adela!

    Ma bucur ca promovezi reciclarea selectiva.
    La mine in familie se face deja acest lucru de cativa ani folosind cutii de carton puse sub chiubeta de bucatarie. Baietelul meu de 4 ani, stie deja ce trebuie sa faca cu hartia, plasticul sau sticla. Incercam sa reciclam tot ce se poate. Inainte duceam gunoiul in containerele amplasate de catre primarie chiar daca stiam ca, de multe ori, ajung toate in acelasi loc :(.
    Acum mai exista alternative si noi apelam la ele, dar cred ca sistemul de colectare este cea mai mare problema si descurajeaza oamenii sa recicleze selectiv.

    Mult succes!

  7. Victoria spune:

    Buna Adela si multumim pentru articol! 🙂 Ar fi bine sa avem mai multi bloggeri, oameni cunoscuti, „influentatori” de opinie publica – care sa vorbeasca despre reciclarea selectiva acasa.

    Am o curiozitate, ce faceti cu resturile de origine vegetala? Eu am inceput sa le stochez in congelator si cand am cum sa ajung la tara , le las pentru compost. Dar la bloc? Exista oare o solutie?

  8. TANIA spune:

    Dragele mele, locuiesc intr-un orasel de provincie. Toate deseurile care sunt selectate de noi, ajung la gramada in masina de gunoi. Nu exista firme de colectare a hartiei, plasticului,sticlei, numai de fier vechi (ehhh de! – alte interese ) . Si atunci ?
    Toate aceste lucruri trebuiesc reglementate prin hotarari locale . Mai incearca lanturile de magazine sa faca cate o colectare (vezi LIDL) prin amenajarea de puncte de colectare, dar la noi in oras a durat cam doua luni si au renuntat. Este ffff greu . Avem vointa dar nu avem putinta .

  9. […] urmă cu puțin timp ți-am spus că m-am decis să reciclez selectiv resturile menajere și am început să o fac mai întâi la birou, unde nu sunt șef, deci nu […]

  10. Cum pot folosi aerul condiționat astfel încât să consume cât mai puțin? Adică să meargă continuu la o temperatură rezonabilă sau să-l opresc și repornesc când se incinge atmosfera?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *