adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul  Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (48)

In Romania Mea

Superb Conacul Golești, un loc unde trebuie să mergi pentru istoria noastră și arhitectură românească

Îți spun din start că dincolo de ansamblul muzeal și de modul minunat în care arată Conacul Goleștilor, ceea ce m-a impresionat aici a fost colectivul de specialiști, o echipă dedicată și pasionată condusă de doamna director Filofteia Pally. După 75 de ani de la ultima restaurare serioasă, din perioadă interbelică, a avut loc o nouă restaurare a conacului pentru că timpul și vremurile și-au pus amprenta. Și ce frumos arată totul! Am ajuns acolo la doar o săptămână de când s-a redeschis conacul și îți mărturisesc că vreau neapărat să mă întorc ca să stau mai mult pentru că am ce învăța de la oamenii de acolo. Am realizat câte lacune am la capitolul istorie și că-mi pare rău că nu-mi aduc aminte să fi învățat la școală despre această extraordinară familie a Goleștilor, care a ridicat conacul în 1640, fiind prima și singura construcție laică fortificată (adică fără legătură cu biserica, ridicată din inițiativă privată) de pe teritoriul țării noastre. N-am să mă lansez în date istorice pentru că nu le stăpânesc, dar vreau să-ți spun ceea ce am reținut ca fiind important și de ce cred că e musai să mergi acolo.

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (49)Onorată să fiu alături de doamna Filofteia Pally, directorul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii ,care include și Conacul Goleștilor

Dinicu Golescu, da, pentru mine era numele bulevardului de lângă Gara de Nord din București și știam vag că a fost un cărturar român. Dar nu știam că ce om extraordinar a fost, un adevărat înțelep, care a înființat prima școală privată gratuită de la noi, unde puteau învăța copii de țărani, copii de toate etniile și fetele alături de copiii bogaților, având manuale gratuite și profesori remarcabili. Școala a funcționat în primele trei decenii ale secolului XVIII, chiar aici pe domeniul Goleștilor și a fost crezul lui Dinicu Golescu asupra faptului că dacă această țară se poate ridica o poate face numai prin investirea în educație. Neamul Goleștilor are o genealogie impresionantă, au fost foarte bogați, dar au lăsat ceva bun și trainic în urma lor, au dat mereu înapoi din avuția lor către oameni, către societate, către ceilalți, încercând să ridice gradul de civilizare și cultură al țării.

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (40)În ansamblul Curții Goleștilor, pe una dintre anexele situate în stânga conacului, vei vedea afișată întreaga genealogie a neamului Goleștilor care a dat țării noastre nume importante și cu rol major în societatea românească.

Tot aici pe domeniul Curții Goleștilor vei putea vedea ceea ce a fost cândva spital, tot gratuit, pe cheltuiala familiei Goleștilor, pentru bătrâni și bolnavi, vei afla despre foișorul lui Tudor Vladimirescu, ultimul loc unde a mai fost în viață înainte să fie asasinat, și tot aici la conac a poposit și Carol al II lea înainte de a fi înscăunat. Sunt multe informații pe care le poți afla și dacă ești pasionat de istorie vei avea și cu cine să discuți, pentru că istoricul Claudiu Tița-Nicolescu este un extraordinar specialist. Face muncă de documentare și, mai mult, își rupe din timpul său pentru a scrie pe blogul său despre Pagini reale de istorie românească (citește articolele istoricului pe blogul său claudiutitanicolescu.blogspot.ro/)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (52)Onorată să-l cunosc pe istoricul Claudiu Tița-Nicolescu

Oricum, și dacă nu ești pasionat de istorie, ci doar vrei să vezi un loc minunat, merită să mergi la Curtea Goleștilor. Te vei putea inspira pentru casa ta, mai ales dacă-ți dorești ceva mai deosebit, cu influențe rustice, cu acoperiș din șindrilă sau dacă pur și simplu vrei să vezi cum arată un conac românesc care a fost ridicat înainte de perioada brâncovenească (intenționat nu ți-am pus poze de la interior, ca să te provoc să mergi acolo :)). Mi-au plăcut și anexele și parcul, și poarta către livada care te obligă să-ți apleci capul ca în semn de respect pentru Dumnezeu și mi-au plăcut mult oamenii locului. Nu știam, dar am aflat că actualul judeș Argeș a fost pe vremuri împărțit în două – Muscel și Argeș, iar muscelenii se consideră diferiți de argeșeni.

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(51)Poarta sub care trebuie să-ți apleci și care te face să fii mai recunoscător și numai pentru că poți vedea, poți merge și poți admira toate aceste locuri. Înțeleaptă lecție de viață care-ți este dată printr-un aparent simplu element arhitectural.

Și Conacul Goleștilor e doar prima parte pe care o vezi, căci pe cele circa 14 hectare pe cât se întinde Muzeul Pomiculturii și Viticulturii, ai să găsești și un muzeu in aer liber care reproduce la scara reală un sat românesc cu gospodării aduse din toate zonele țării, dar și singurul muzeu dedicat celor care vor să afle despre istoria tehnică, a utilajelor folosite, de-a lungul timpului la noi, în pomicultură și viticultură. Am să-ți fac un articol separat despre muzeul satului pentru că ar fi prea multe informații într-o singură postare. Ce mai? M-a încântat peste măsură tot ce am apucat să văd aici și clar am să mă întorc pentru că este un loc minunat cu oameni remarcabili și povești din care putem afla mai multe despre istoria noastră adevărată.

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(1)Intrarea către partea dedicată Muzeului Viticulturii și Pomiculturii din ansamblul Muzeului Golești

Uite aici ai site-ul Muzeului www.muzeulgolesti.ro cu multe informații documentate (inclusiv cele patru volume ale Enciclopediei Argeșului și Muscelului pe care o poți descărca gratuit online) și aici un număr de telefon 0248.266.364 ca să afli exact locația (la 10 km distanță de Pitești) și programul de funcționare, inclusiv al cursurilor de echitație care se organizează aici sau a cursurilor pentru copii (program vară 9-18 de marți până duminică). Îți doresc să ai timp să mergi acolo și abia aștept să-mi spui și impresiile tale. Mie tare mult mi-a plăcut. Sper să-ți placă și ție!

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (2)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(4)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(5)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(6)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(9)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(10)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(47)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(45)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (46)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (13)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(14)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(50)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (48)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (15)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(20)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(16)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (18)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(17)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (19)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(21)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (22)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (31)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (26)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(25)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (27)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (28)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(29)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(30)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(32)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(33)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(35)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (36)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(38)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (41)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(34)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (40)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(42)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (43)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (39)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (44)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(12)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(23)

adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania (8)Pentru mai multe informații legate de Conacul Golești și istoria locului vizitează site-ul www.muzeulgolești.ro și blogul istoricului Claudiu Tița-Nicolescu.

 

12 raspunsuri pentru Superb Conacul Golești, un loc unde trebuie să mergi pentru istoria noastră și arhitectură românească

  1. Nelu Sabău spune:

    mergem

  2. Ruxi spune:

    Incearca si Vila Golescu, in Campulung Muscel

  3. Stela spune:

    Cei care isi construiesc vile acum ar trebui sa vada rafinamentul acestui conac.

  4. mariana spune:

    Poti vizita si Vila Florica din Stefanesti – Arges…a apartinut Bratienilor, Vila Micesti (Micesti- Arges, pe drumul Pitesti – Campulung)

  5. Draga Adela,
    Vreau sa iti spun ca acest articol despre Curtea Golestilor a fost exact ceea ce cautam in cercetarile mele din spatiul virtual despre Tudor Vladimirescu. Un articol scris cu pasiune si imbogatit cu o multime de fotografii foarte elocvente. Am avut senzatia ca traversez prin spatiu si timp, atat de puternice au fost imaginile capturate de tine in acest articol. Iti sunt sincer recunoscator pentru acest tur virtual. Bezele din Budapesta.
    Mircea

  6. Mariana spune:

    Azi, 24 ianuarie, am vazut pe TvR3 un documentar despre conacul de la Golesti. L-am vizitat in copilarie, cum se spunea atunci, cu scoala. Vazand ăstazi filmul, mi-am dat seama de ce lectiile de istorie din scoala sunt seci si te plictisesc. Le lipsesc patosul si trairea cu care d-na Filofteaia Pally a stiut sa dea viata activitatilor si realizarilor familiei Golescu. Felicitari, doamna.

  7. Andrada spune:

    Am savurat fiecare cuvânt din acest articol minunat.Sunt studenta in anul 1 la Universitatea de Arhitectura Ion Mincu și studiez baia turcească din ansamblul Conacului Goleștilor.Proiectul are ca tema structura din caramida a spațiului și studierea modului de edificare utilizând acest unic material.Informațiile tehnice însă,planuri,sectiuni,elevații nu sunt accesibile in mare măsura pe internet din păcate.V-as fi complet recunoscătoare dacă m-ati putea ajuta in aceasta privință,in măsură in care este posibil!
    Va mulțumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *