Da, cine spune că o grădină rustică nu poate fi frumoasă? Iar cea de față nu doar că e încântătoare, dar mulți occidentali se străduiesc să recreeze ceea ce majoritatea dintre părinții sau bunicii noștri chiar au la țară, dar nu realizează cât de frumos pot să completeze totul mai departe de grădina de legume. Peisagiști talentați își folosesc creativitatea pentru a readuce în prim plan șarmul rural în amenajările de spații verzi. Uită de gazon, dar nu uită de pergole, plante cățărătoare pentru ele, folosirea de materiale recuperate, scânduri vechi pentru magazii și bucătării de vară, precum și folosirea tehnicilor vechi de împletire pentru a susține bârnele, plantele. Și da, ce poate fi mai frumos decât o grădină de legume continuată cu una de flori (în special trandafiri care miros frumos), dar și de adevărate camere în aer liber cum ar fi living, loc de luat masa și bucătărie. Uite, am ales să-ți prezint o astfel de grădină, care a și fost premiată în urmă cu mai bine de zece ani, grădină concepută de peisagiștii de la biroul Clinton & Associates din SUA. Dar hai să-ți spun mai multe.
Merită să studiezi puțin planul de mai sus (al grădinii prezentate aici) și să observi ce trecere frumoasă și lină se face de partea utilitară, unde e grajdul, grădina de legume și tomate către celelalte zone. La granița dintre partea de legumicultură și zona de relaxare se află bucătăria de vară. E și firesc să fie așa, căci dacă e să prepari de mâncare ți-e mult mai ușor și mai aproape să ai bucătăria lângă legume. În plus, aici ai apă, deci la fix să te poți folosi de ea. Lângă bucătărie e locul de luat masa, ca să fie la îndemână servirea preparatelor, iar față în față cu sufrageria, ca să-i spun așa, e livingul, unde pe lângă mobilier, e și o fântână cu apă, una decorativă pentru care a fost folosită o piatră de moară.
Între camerele în aer liber, marcate cu același tip de pavaj și pergole, care să umbrească, sunt plantați arbuști, separând locul de meditație, unde e așezată o băncuță, iar mai departe trandafirii și grădina cu arbuști și copaci. Aceștia din urmă sunt către vecini, asigurând intimitate zonei pline de activitate din mijlocul grădinii. Practic, zona dedicată petrecerii în aer liber este concentrată în mijloc, asigurându-se astfel protejarea ei față de vecinătăți. O organizare la care poate nu te-ai fi gândit, dar care sunt sigură că te va ajuta atunci când vei dori să-ți amenajezi grădina.
În privința finisajelor merită să observi că sunt folosite materiale durabile, rezistente, care capătă patină frumoasă în timp și care se potrivesc evident stilului rustic, indiferent de zonă – piatră și lemn. Tot ce înseamnă pavaj este realizat din piatră, aleile bine marcate, la fel și gardurile, zidurile de delimitare, iar restul, tot ce e pe verticală ca și pergole și construcții sunt din lemn, majoritatea lemnului fiind unul recuperat, de unde și imaginea rustică autentică. Vezi vreo bucată de gazon? Nu! Și știi de ce? Pentru că întreținerea lui presupune folosirea de chimicale, ori așa ceva nu vrei să ai într-o grădină mixtă, unde există legume pe care le consumi cu ai tăi. Așa că adio gazon și bun venit ierburi aromatice, trandafiri, pini, brazi, arbuști de nenumărate feluri și varietate de plante cu flori. O grădină unde sigur oricine s-ar simți foarte bine. Sper să te inspire și pe tine!
De dorit !
O gradina superba prin ineditul ei si atmosfera nepretentioasa de curte de bunici de la tara.
Are un farmec deosebit.
Pur si simplu incantatoare!
Si mai mult decat atat planul e perfect pentru curtile plate, lungi si inguste, care sunt atat de greu de amenajat!
Multumiri!