adelaparvu.com despre plante anuale cu flori care se autoinmultesc, Text Carli Marian

In Gradina, Sfaturi plante

Top 10 plante anuale cu flori care se înmulţesc singure

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

Seamănă-le o dată şi ele te vor bucura cu flori toată viaţa. Dacă stai să iei în calcul faptul că amenajarea unei grădini an de an presupune un cost considerabil, trebuie să ştii că plantele anuale şi bienale se înmulţesc singure şi pot fi o alternativă economică şi la fel de frumoasă pentru grădina ta. Acum când spun că se autoînmulţesc să nu crezi că vor năpădii toată grădina şi se vor comporta precum buruienile. Dar am să-ți dau câteva exemple și am să-ți fac un top al plantelor cu flori care îți vor răsări în fiecare an în grădină după ce le-ai plantat o singură dată.

Portulaca

Portulaca

Poate că vei uita de faptul că ai plantat anumite soiuri și te vei trezi cu plante anuale printre cele perene. Atunci când este cazul poţi să separi pâlcurile şi să ajungi la un balans frumos şi corect de plante anuale şi plante perene. Dacă simţi că scapi situaţia de sub control, este musai să intervi pentru a nu sufoca plantele perene, care pot fi concurate masiv în ceea ce priveşte hrana. Uite, dacă nu sunt rărite pâlcurile de maci şi de Myosotis să ştii că acestea pot extermina plantele perene de statura redusă. De cele mai multe ori trebuie să selectezi doar câteva exemplare armonios dezvoltate şi cu o poziţie corectă în schema grădinii. De exemplu, Ammi majus (iarba popii) şi păianjenul roz, aşa cum este numit Cleome, pot fi păstrate doar în număr de trei astfel încât să eviţi o tufă prea mare care poate disturba vizual zona respectivă.

Cosmos

Cosmos

Dacă grădina ta este de dimensiuni mai mari atunci să ştii că nu ai niciun fel de restricţie, din contră, masivele de flori anuale îţi vor da aerul unei grădini clasice englezeşti. Dacă acest stil îţi caracterizează grădina atunci nu vei regreta dacă vei combina Digitalis purpurea, Aquilegia, Alcea rosea, Zinnia şi Campanula. Trebuie să ai în vedere că dacă nu le-ai semănat cum trebuie, poţi să le muţi în funcţie de înălţime, evident cele înalte în spate, iar cele mici de bordură în faţă.

Uite mai jos ți-am pregătit un top 10 al plantelor anuale care se înmulţesc singure și care se dezvoltă frumos în clima specifică țării noastre:

VERBENA BONARIENSIS
Formează tije înalte şi firave care se termină cu flori mov precum lavanda. Atrage foarte multe albine şi fluturi, ceea ce este excelent mai ales dacă în grădină ai și pomi fructiferi sau legume (îi polenizează plantele, deci vei avea și mai multe fructe și legume). Iubeşte soarele.

Verbena bonariensis

Verbena bonariensis

Verbena

Verbena

AQUILEGIA VULGARIS
O dată ce le-ai însămânţat, te vor surprinde plăcut acolo unde nu te aştepţi prin grădină cu flori multicolore în toată perioada de sfârşit de primăvara și început de vară.

Aquilegia vulgaris

Aquilegia vulgaris

Aquilegia

Aquilegia

TAGETES
Dacă vrei pete florale în grădină atunci poţi folosi crăiţele. Ai la îndemână soiuri atât pitice cât şi soiuri ma înalte. Preferă soarele şi suportă perioade scurte de secetă.

Tagetes patula

Tagetes patula

Tagetes

Tagetes

PORTULACA
Preferă solurile sărace şi nispoase expuse soarelui. Se amplasează de-a lungul aleilor, printre dalele de piatră. Înfloreşte bine dacă este amplasată într-un loc cu soare.

adelaparvu.com despre plante anuale cu flori care se autoinmultesc, Text Carli Marian, in foto Portulaca 4

Portulaca

Portulaca

adelaparvu.com despre plante anuale cu flori care se autoinmultesc, Text Carli Marian, in foto Portulaca

MECONOPSIS CAMBRICA
Preferă locurile cu semiumbră şi formează flori de culoare galbenă gata să înveselească orice loc din grădină.

Meconopsis cambrica

Meconopsis cambrica

COSMOS
Este o plante care preferă atât soarele cât şi umbra parţială. Are florile simple sau duble, colorate în alb, roşu, roz, portocaliu şi purpuriu.

Cosmos

Cosmos

Cosmos

Cosmos

ZINNIA
Este o plantă rustică care se adaptează în orice condiţii. Produce flori extrem de colorate şi suportă perioadele scurte cu secetă.

Zinnia

Zinnia

Zinnia

Zinnia

Zinnia

Zinnia

Zinnia

Zinnia

AGERATUM
Dacă vrei flori pufoase de culoare albă, roz şi albastră, atunci ai nevoie de pufuleţ. Iubeşte soarele şi rezistă bine la secetă.

Ageratum houstonianum

Ageratum houstonianum

MATTHIOLA
Folosind diferite soiuri poţi avea flori în tot cursul anului, fie de culoare de roz, mov, galben şi roşu. Nu înfloreşte corespunzător în căldură prea mare.

Matthiola

Matthiola

Matthiola

Matthiola

Matthiola

Matthiola

Matthiola

Matthiola

DELPHINIUM
Are o frumuseţe majestuoasă fiind preferata grădinilor rustice. Vara se mulceşte solul pentru a se menţine umezeală şi răcoare la nivelul rădăcinilor.

Delphinium

6 raspunsuri pentru Top 10 plante anuale cu flori care se înmulţesc singure

 1. Teodora L spune:

  Multumim, Carli ! Super informatii !

 2. Romeo spune:

  Un articol foarte folositor. Mulțumesc!

 3. amanet auto spune:

  nu stiam ca exista atatea nume de flori

 4. Doina spune:

  Ar ajuta mult mai mult denumirea populara a florilor decat cea latina.
  Multumesc !

 5. […] să ai puţină culoare şi în această perioadă. Pentru a revitaliza situaţia, ţi-am pregătit un top cu cinci arbuşti care vor schimba vizual întreaga perspectivă. Cu o bună planificare să ştii […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *