Cum prețul locuințelor pune mari probleme pentru mulți oameni, ei se gândesc la tot felul de soluții astfel încât să le fie bine. Și da, sunt mulți tineri care locuiesc împreună cu părinții, dar nu e întotdeauna cea mai convenabilă soluție. Dar dacă locuința părinților este mai generoasă, o împărțire a acesteia poate fi varianta cea mai bună pentru a asigura independența ambelor părți, ca să spun așa. Uite, am ales să-ți prezint o locuință din Madrid amenajată de designerul Mercedes Postigo, care a reorganizat spațiul rezultat după împărțirea unui apartament mai generos. În urma acestei compartimentări s-a obținut un apartament de trei camere, evident unul atipic, dar aranjat foarte practic și frumos pentru părinți, care au decis să se mute în mai puțini metri pătrați decât înaint, dar exact cât le trebuie, pentru ca restul să-i revină fiicei lor, un studio, unde să trăiască independent. Dar hai să-ți spun mai multe.
Locuința rezultată are evident niște compromisuri, dictate într-un fel de spațiul în sine și apoi de dorința proprietarilor de-a avea și un dormitor de oaspeți pe lângă cel al lor. Fiecare dormitor s-a dorit a avea baie proprie, așa că spațiul pentru zona de zi a rămas mai mic decât aveau ei inițial. Totuși, și în aceste condiții, cu un living mic și o chicinetă în loc de bucătărie, locuința arată foarte plăcut și este funcțional gândită. Sigur vei găsit și tu soluții aici ca să amenajezi un apartament mic pentru că ideile aplicate de către designer sunt de efect.
Cea mai ingenioasă soluție de compartimentare este cea realizată cu tâmplărie și oglinzi, respectiv în spatele canapelei din living. Este o separare din materiale accesibile și care nu ocupă mult spațiu, delimitând camera de zi de fosta locuință. Practic, vechiul living a fost împărțit astfel încât să rezulte această cameră de zi. Oglinzile au și un efect de impact pentru că dau senzația de spațiu mai luminos și mai larg. Apoi, pe holul de la intrare a fost instalat un loc de birou, mascat față de living prin poziționarea unui dulap. Livingul a fost așezat în zona cea mai luminoasă a casei, iar bucătăria imediat după el, fără a fi separată deoarece nu are fereastră proprie. Locul de luat masa este aproape de accesul către dormitoare.
Bucătăria este mică, dar bine echipată cu toate cele necesar. Pe lângă locul de luat masa clar marcat, există și o masă de tip bar mobilă, pe roți, care poate fi folosită la granița dintre living și bucătărie dacă se dorește (când există invitați). Compromisul major făcut în reorganizarea spațiului este poziționarea bucătăriei mai către centrul locuinței și faptul că este și zonă de trecere către dormitoare. Dar cu toate acestea camere sunt clar configurate în zona de noapte, iar faptul că fiecare dormitor are baie proprie e un mare câștig (băile au zona de duș placată cu lambriuri de exterior). În plus, fiecare dormitor beneficiază și de spațiu de depozitare, respectiv dulapul înzidite, iar unul dintre ele are și masă care poate fi folosită pentru toaletă sau birou, după caz.
În privința decorului totul este tratat în nuanțe neutre, parchet cald, deschis la culoare și tâmplărie, plinte albe, care conferă o senzație de ordine și curățenie. Culorile sunt aduse în ambient prin decorațiuni textile, perne, covoare, tablouri, lenjerii de pat. Nu e nimic în exces, nimic extravagant, accentele fiind puse pe texturi, adică piese de mobilă cu finisaje antichizate, care conferă o atmosferă plăcută, relaxată. Storuri simple la ferestre, iluminat discret la nivelul plafonului, dar reușit completat cu veioze, lampadare în punctele cheie. Un apartament plăcut și o idee excelentă cu împărțirea spațiului de locuit. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: ElMueble/ Felipe Scheffel
5