adelaparvu.com despre constructii din BCA cu Macon, Foto Macon (5)

In Constructii, Shopping

Este mai ieftin sau nu să-ți faci casa din BCA?

Am primit multe întrebări cu privire la costurile pe care le presupune construcția unei case și, în special, dacă se obțin economii de bani prin utilizarea anumitor materiale de construcție, cum ar fi BCA-ul. Dar din păcate foarte mulți oameni compară un singur element dintr-un întreg sistem, ca să spun așa. Degeaba compari un metru cub de cărămidă cu un metru cub de BCA pentru că ele trebuie puse în operă, iar asta presupune utilizarea de mortare, apoi de izolarea zidurilor, de finisarea cu tencuieli etc. Mai mult, totul se construiește pe baza unui proiect de arhitectură, ce include și proiectul de structură. Am întrebat mai mulți specialiști, respectiv ingineri constructori vizavi de costuri, iar concluzia e clară: cu cât casa este mai mare și cu mai multe etaje, cu atât te va costa mai mult. Dar hai să-ți spun mai în amănunt ce am aflat ca să iei o decizie în cunoștință de cauză când îți faci casa.

adelaparvu.com despre constructii din BCA cu Macon, Foto Lazar Construct (8)

Inginerul Florin Brînzan, de la firma Albring spune că cele mai mari costuri sunt ascunse în armătura necesară pentru structura unei case (stâlpi, grinzi, cadre, planșee etc) și în ceea ce înseamnă fundația ei și mai puțin în umplutura zidurilor, care poate fi din BCA. Liliana Rosin de la Rosin Construct spune că BCA este un foart bun izolant termic, dar are capacități portante care limitează regimul de înălțime a clădirilor în funcție de zona geografică, iar tipul de BCA trebuie ales în concordanță cu acest aspect, deci e necesară mai multă documentare pentru inginerii constructori și arhitecți în faza de proiect (vezi aici despre diferite tipuri de BCA și norme legislative). În lipsa unei documentări solide, de multe ori constructorii aleg să ridice structuri mai solide pentru casele cu etaj, deci costuri care nu se reflectă în umplutură, ci în partea ascunsă. Constructorii lasă la latitudinea clienților lor dacă vor să construiască din BCA sau cărămidă pentru că e vorba despre preferințele proprietarilor, dar din punct de vedere strict al calității construcției fiecare material are avantajele și dezavantajele sale care se simt în funcție de proiect.

adelaparvu.com despre constructii din BCA cu Macon, Foto Lazar Construct (5)

adelaparvu.com despre constructii din BCA cu Macon, Foto Lazar Construct (7)

Uite, spre exemplu domnul Marcel Moldovan din Târgu Mureș a decis să aleagă BCA pentru zidurile casei sale. Motivul? Pentru că este un foarte bun izolant termic, iar în zona Mureșului, unde riscul de seism este redus, BCA-ul a fost varianta cea mai bună în cazul său. Domnul Moldovan spune că a contat și grosimea blocurilor de BCA pe care le-a ales de la Macon, iar acum pe timp de vară la interior este foarte plăcut, răcoare, iar iarna este cald și bine. Practic, beneficiile le simte în economiile la căldură și la asta s-a gândit atunci când a ales BCA-ul. Mulți oameni se gândesc că BCA-ul este un material prea ușor, însă adevărul este că alegerea umpluturii zidurilor o poți face pragmatic pe baza unui proiect de arhitectură și rezistență. Dacă vrei o casă cu etaj și umplutără de BCA la capitolul izolare termică vei sta foarte bine în timp, pe măsură ce vei locui în casa ta.

adelaparvu.com despre constructii din BCA cu Macon, Foto Lazar Construct (4)

adelaparvu.com despre constructii din BCA cu Macon, Foto Macon (6)

Există multe beneficii și avantaje pe care puțini oameni le știu vizavi de BCA, iar eu le-am aflat în amănunt de la specialiștii Macon, firmă cu tradiție și cel mai mare producător de la noi, care produce materiale de construcții de la BCA la prefabricate din beton și cahle de teracotă. BCA este prescurtarea de la Beton Celular Autoclavizat și este un material de construcție în componența căruia intră nisip, ciment, var, apă, gips și pastă de aluminiu (vezi AICI pe larg despre componența BCA). Este un material de construcție conceput în primul rând ca și un excelent izolant termic, izolant fonic, apoi faptul că este rezistent la foc și mai apoi că se comportă foarte bine în caz de cutremure. Calitățile sale de izolant termic îl fac să fie un material des utilizat și pentru blocuri sau clădiri înalte, de aceea ai să-l vezi tot mai des pentru construcții etajate.

Casa unifamiliala Orasu Nou SM

20160414_124748_resized

FullSizeRender-002

Vizavi de un răspuns clar la întrebarea dacă BCA-ul este mai ieftin decât alte materiale de construcție pot să-ți spun în urma discuțiilor cu diverși specialiști și proprietari că este puțin mai accesbil, dar nu cu mult (VEZI aici calculator necesar pentru BCAcase din ). Deci, în stadiul construcției nu vei simți mari economii, însă adevăratele economii le vei face în timpul exploatării casei, respectiv faptul că vei avea o ambianță plăcută iarna și vara, fără a cheltui pentru încălzirea sau climatizarea casei. Pentru ca să pot răspunde la toate mesajele, nu puține venite pe această temă, am să prezint în următoarea perioadă modele de case construite din BCA și costurile aferente lor. Uite, dacă mai ai și tu întrebări, le poți lăsa mai jos la rubrica comentarii. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre constructii din BCA cu Macon, Foto Macon (3)

adelaparvu.com despre constructii din BCA cu Macon, Foto Macon (2)

adelaparvu.com despre constructii din BCA cu Macon, Foto Lazar Construct (3)

adelaparvu.com despre constructii din BCA cu Macon, Foto Lazar Construct (2)

adelaparvu.com despre constructii din BCA cu Macon, Foto Lazar Construct (1)

adelaparvu.com despre constructii din BCA cu Macon, Foto Macon (5)

adelaparvu.com despre constructii din BCA cu Macon, Foto Macon (4)Foto: Macon/ Lazar Construct

20 Responses to Este mai ieftin sau nu să-ți faci casa din BCA?

 1. Teodora L spune:

  Multumiri pentru ideea de a te documenta si a scrie acest articol ! Ai spus ca vei reveni cu amanunte … Le asteptam .

 2. Stefan spune:

  Buna Ziua!
  Eu personal am o parere foarte buna despre bca,casa pe care o am este construita din bca de la Ytong Ph.Sper sa am aceiasi parere si dupa primul cutremur mare care va veni…

 3. Raluca spune:

  Draga Adela, imi place tare mult blogul tau. Avem si noi in costructie o casa din BCA Ytong si nu suntem hotarati daca in interior sa optam pentru rigips sau tencuiala? Care varianta ar fi mai buna?
  Multumesc!

 4. Raluca, eu iti recomand tencuiala pentru ca exista riscul ca in spatele rigipsului poate sa apara mucegai. Trebuie pus un anume tip de rigips si trebuie luat in considerare ca BCA ul atrage umezeala de aceea unii folosesc caramida la parter si la etaj bca ul

 5. Leo spune:

  @Raluca – Tencuiala e mai buna pentru orice fel de zidarie. Daca pui rigips o sa iti fie mai greu la montat diferite obiecte prin casa, peretii vor suna a gol indiferent ce pui intre rigips si perete. Singurul avantaj ar fi ca sunt peretii mai drepti, dar daca ai un meserias bun obtii chestia asta si cu tencuiala.
  @Constantin – Nu are nici-o treaba caramida la parter si BCA-ul la etaj, ba dimpotriva e mai bine sa faci casa cat mai uniform. Caramida are izolatia termica mai proasta decat BCA-ul de cel putin doua ori, o sa ai gradient de temperatura intre etaj si parter daca faci asa cum spui tu. Daca vrei o casa izolata termic cat mai bine faci din BCA, daca vrei sa te apropii si mai mult de nZEB (adica cu pierdere caldura aproape zero) pui si izolatie termica.

  • Mihai spune:

   @Leo – are totusi sens tinand cont ca poti construi ziduri portante din caramida si faci o casa cu mansarda foarte ieftina, fara structuri de rezistenta. Astfel, folosesti peretii portanti de caramida de la parter sa ii sustina pe cei ultra usori de la etaj.

 6. Anulatore spune:

  Draga Adela, daca vrei sa ajuti cu adevarat cititorii, ofera-le niste informatii reale si corecte.
  Blocurile din BCA sunt mai bune decat caramida Porotherm, per total. Izoleaza mai bine termic si fonic, rezista mai bine la cutremure, si isi pastreaza mai bine forma decat caramida porotherm, ale carei goluri vor fi semi-astupate dupa ce se vor umple cu mortar in urma zidirii si dupa ce se vor sparge in urma aplicarii termosistemului exterior (polistiren). Pierderea termica la caramida va exista si prin straturile de mortar dintre caramizi. La BCA se aplica adeziv subtire si nu prea exista pierdere termica.
  Afla si tu si cititorii tai ca unele tipuri de BCA ofera portanta. Pe de alta parte, nici caramida porotherm nu este sigura pt o portanta 100%, fara ajutorul betonului armat. Mai punem la socoteala si pozitionarea geografica a Romaniei si asa veti afla ca la noi se accepta doar structuri pe cadre de beton (stalpi si grinzi din beton armat), caz in care absolut toti peretii sunt de umplutura si nu au nici un rol de rezistenta. Pe alocuri se mai accepta proiecte cu structura semi-portanta (in unele zone din Romania, unde riscul seismic este redus), proiecte care se realizeaza tot cu ajutorul stalpilor si grinzilor din beton armat (dar mult mai subtiri), dar peretii capata rol de ajutoare in rezistenta casei. In aceste cazuri se foloseste caramida, dar se poate folosi si BCAul din categoria ce ofera portanta.
  Caramida porotherm este o minciunica, cu un marketing puternic si agresiv, din care austriecii au avut mult de castigat, bazandu-se pe naivitatea oamenilor. Pretul BCAului a fost crescut artificial, de-a lungul anilor, tot pentru a ajuta raspandirea caramizii porotherm.
  Un constructor / comerciant / inginer care iti va spune ca BCA este mai prost la izolare decat caramida porotherm, ca te imbolnaveste de cancer sau ca se va prabusi casa pe tine, daca il folosesti, ori minte pt ca are de castigat din asta, ori e prost facut gramada si nu isi merita titlul de inginer sau meserias in constructii.

  • Adela Parvu spune:

   Anulatoare, se pare că nu ai apucat să citești toate articolele scrise pe blog. Am scris despre BCA și la o simplă căutare vei vedea și ce am scris 🙂 Dar, uite, ca să te ajut îți dau aici un link: https://adelaparvu.com/?s=BCA

  • Sorin Daniel spune:

   Dar cărămidă plina? Mă refer la caramida cu care se construiau înainte bisericile, stațiile CFR, spitale. Tot observ comparații cu cărămidă Porotherm sau cărămidă cu goluri. Vă rog să comparam cu cărămizi fara goluri și să analizăm diferențele.

 7. Georgr spune:

  Scz 4000 eu am vrut sa zic

 8. Ama spune:

  Buna ziua! Interesante toate informatiile. Pe mine m-ar interesa va rog, sa-mi spuneti avantaje si dezavantaje intre BCA si OSB ( case din lemn) si care ar fi diferenta de pret. Adică doua case , la fel ca dimensiune si amplasare, dar de materiale diferite: OSB si BCA, ce diferenta de pret ar fi intre ele?

 9. Costea spune:

  Care este mai buna o casa din bca sau una din caramida.vreau să-mi construiesc o casa de 100m pătrați.

 10. Alex spune:

  Mulțumesc Adela pentru articol , ar fi interesant o comparație de preț între BCA și celelalte materiale fiindcă interesează pe foarte mulți, între cele din 2020 și anul acesta . Inclusiv fier , polistiren , acoperiș,unde intra grosul .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *