De cele mai multe ori pensiunile sunt mici afaceri de familie și ajung să fie ridicate de cei care se îndrăgostesc de locuri frumoase și se simt legați de ele. Așa s-a întâmplat și în cazul familiei Pașca, ai cărei membri sunt mari amatori de sporturi de iarnă și în special de ski. Mergeau deseori în Apuseni pentru a se deconecta împreună și a-și petrece zilele de vacanță pe pârtiile din apropiere de Arieșeni, județul Alba. La început, s-au gândit să-și ridice o cabană de munte ca să se bucure de un loc numai al lor. Pentru că locul pe care l-au găsit a fost generos, s-au ambiționat să facă o pensiune pe care au denumit-o Vraja Muntelui. Dar hai să-ți spun mai multe.
Soții Pașca au propria afacere cu materiale de construcții (firma Arcom din Câmpeni, județul Alba) și sezonul lor cel mai intens este din primăvară până toamna târziu. Iarna, fiind anotimpul cu cererea cea mai scăzută, nu erau prinși cu distribuția și comercializarea de materiale de construcții. Așa că, în urmă cu 12 ani de zile, atunci când au descoperit locul pentru excursiile de iarnă, le-a venit ideea unei pensiuni, considerȃnd și cererea prietenilor și rudelor. Au avut un avantaj considerabil față de alți întreprinzători care au construit: informațiile în privința materialelor de construcții și cele privind modul legal și eficient de a construi.
Cristian și Mariana au știut cum să procedeze și în privința etapelor ridicării viitoarei lor pensiuni pentru că lucrau în domeniu. Ca atare, primul pas a fost să angajeze un arhitect, în cazul de față pe arh. Curea Spiridon din Alba-Iulia, iar pentru interioare au apelat la designerul Cosmin Todor din Cluj-Napoca. Zona fiind una de munte, ei au știut că cel mai important aspect pentru viitoarea construcţie era izolarea termică. Așa că din start s-au gândit la BCA, pe care l-au achiziționat de la cel mai mare producător din domeniu: Macon (producător român). Când au ridicat pensiunea, BCA-ul a fost și mai avantajos ca preț, nu doar ca achiziție, ci luȃnd în calcul și manopera. Cum adică? Ei au știut că trasarea de instalații prin pereții din BCA este mult mai rapidă, mai ușoară și mai puțin costisitoare decât dacă ar fi avut ziduri din beton sau cărămidă, unde săparea șanțurilor pentru instalații este dificilă, consumatoare de timp, dar și de bani.
Pentru pensiune, arhitectul a luat în calcul și rezistența portantă a blocurilor de BCA de la Macon, ca atare, la realizare s-a bazat pe densitatea materialului pentru a nu mai ranforsa. De exemplu, în zona intrării în pensiune, care este cu grinzi suplimentare, a lăsat aspectul construcției cât mai curat. Pentru clădire s-au folosit blocuri de BCA de 30 cm grosime, iar la exterior s-a folosit un termosistem în care au fost incluse panouri de polistiren de 5 centrimetri grosime. Domnul Pașca spune că după aproape opt ani de la deschiderea pensiunii, și-au ridicat propria casă, unde nu a mai folosit blocuri de 30 cm, ci BCA de 35 cm grosime tot de la Macon. Asta pentru a nu mai fi necesar termosistemul. Dacă ar fi fost mai încrezător ar fi folosit din start blocuri de 35 cm grosime și pentru pensiune. Practic, pentru propria casă a eliminat un cost suplimentar, cel al izolației de exterior, dar a avut grijă să beneficieze de o mai bună izolaţie termică datorită grosimii de 35 cm a blocurilor de BCA folosite.
Sunt mai bine de zece ani de când pensiunea Vraja Muntelui este funcțională. Ȋn cele 14 camere, cu 28 de locuri de cazare, s-au cazat pȃnă acum mulți turiști: familii sau grupuri de colegi venite în team buildinguri.
Cei doi nu au bănuit că și pe timpul verii vor avea la fel de mulți turiști ca și iarna, dar e clar că zona i-a vrăjit pe mulți, nu doar pe ei. Cristian Pașca spune că în toţi acești ani nu s-a confruntat cu nicio problemă în privința pereților: nu au nicio fisură și n-a avut parte de nicio problemă vizavi de materialul de zidărie. Ba mai mult, spune că a fost foarte inspirat că l-a ales pentru că este și un material ecologic, ceea ce îi conferă siguranța că toți cei care se cazează în pensiune (majoritatea familii cu copii) se bucură de un mediu sănătos. Dacă ne uităm puţin la compoziţia BCA-ului, materiile prime folosite sunt doar materiale provenite din natură, cu un impact redus asupra mediului. Poţi afla mai multe aici de ce BCA-ul văzut ca un material de construcţie prietenos cu mediul.
Proprietarii au pornit de la pasiunea pentru sporturile de iarnă și au ajuns să-și ridice o pensiune. Au reușit să facă asta chiar înainte de a-și ridica propria casă pentru că au avut informațiile necesare privind un material durabil, rezistent, ecologic și care se pune repede în operă. Mi-a plăcut și faptul că au procedat cum trebuie, adică au avut un proiect de arhitectură, pe baza căruia au știut să calculeze totul în privința banilor necesari pentru construcție și manoperă. Și da, când îți pasă să oferi calitate, prioritatea o acorzi altora, apoi te gândești la tine și la familia ta, ca dovadă că soții Pașca abia recent și-au ridicat casa proprie. Au gândit pe termen lung și acum culeg beneficiile. Dacă mergi la pensiunea Vraja Muntelui, ei putea experimenta ce înseamnă o construcție realizată cu ziduri din blocuri de BCA, dar vei ști și povestea ei și vei descoperi locuri frumoase. Sper să petreci zile frumoase acolo!
2
Am crezut ca doar eu „sunt pe urmele tale” dar vad ca si tu pe ale mele. Iarna trecută am decis sa învăț sa schiez chiar acolo, bunicii mei fiind din zona, din Bucium Poieni si Abrud. Zona e superba si e ofertanta in orice sezon. Ma voi întoarce cu drag acolo, familia noastră are o căsuța nu departe de Vraja Muntelui.
Exceptional! Asta intra in categoria aceea cand pasiunea si cunostintele lucreaza impreuna pentru a face ceva maret.
Ai sesizat bine Flory treaba cu pasiunea și informațiile 🙂