adelaparvu.com despre stilul BoHo Chic, Bohemian Chic

In Idei pentru acasa

Ce înseamnă stilul Bohemian Chic sau BoHo?

Cum să decorezi interiorul casei în stilul Bohemian Chic? De regulă, mă feresc să vorbesc despre stiluri pentru că, în ziua de azi, ele nu mai sunt clar conturate precum cele clasice, derivate din principalele curente artistice și arhitectonice. De ce nu mai sunt clar conturate? Pentru că fiecare își dorește ca acasă să aibă un ambient personalizat, cu ceea ce-l reprezintă și, chiar dacă împrumută unele accente sau linii dintr-un stil anume ori adoptă un trend, nu înseamnă că-și definește locuința conform unui mod bine conturat de exprimare estetică. Da, practic fiecare își face casa în stil propriu. Și totuși primesc întrebări, iar una repetată în ultima vreme a fost: ce înseamnă stilul Bohemian Chic? Ei bine, mi-am luat răgaz ca să-ți explic pe îndelete, mai ales că, dacă ești părintele vreunui adolescent, s-ar putea să ai nevoie să înțelegi de ce vrea o cameră Bohemian Chic. Deci, hai să-ți spun mai multe și să-ți ilustrez articolul cu diverse amenajări și camere pentru a-ți face o idee asupra trăsăturilor caracteristice acestui stil.

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (10)

Cu siguranță ai auzit de cristaluri de Boemia, care este o regiune istorică din fosta Cehoslovacie. Ei bine, stilul Bohemian este de fapt legat de această regiune, dar doar prin denumire, nu și prin sens. Și am să-ți fac o scurtă istorie pentru că e interesant să afli cum unele cuvinte ajung să denumească ceva concret, dar sensul lor să fie departe de asta. În engleză se spune Bohemia și nu Boemia, de aici și modul cum e promovat și scris acest stil (în română am putea să-l denumim stil boem). Apoi, Bohemia vine de la numele unui vechi trib celtic consemnat în istorie ca ocupând nordul Italiei în secolul II î. Ch., dar care a fost înfrânt și s-a stabilit dincolo de granițele Imperiului Roman de atunci, pe locul actualei Cehii și o parte a Slovaciei. Acești celți își spuneau Boii, iar romanii le-au denumit ținutul ca fiind Boiohaemum (în latină locul Boii-lor, adică ținutul unde locuiesc Boii). De la această primă denumire în latină s-a ajuns la Regatul Bohemiei (Boemiei în română), iar mai apoi, înglobat în diverse imperii, Ducatul Bohemiei.

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (15)

Dar ce legătură are acest neam cu rădăcini celtice cu un stil de amenajare interioară? Povestea e mai lungă. În secolul XIX, pe vremea ultimilor romantici ai Europei, în Franța au început primele migrații ale rommilor, țigani veniți din Europa de Est cu căruțe cu coviltir, cu propriile reguli și cu propria cultură. Nu se știe de ce, dar presa franceză din acea perioadă a considerat că acești oameni vin din Boemia, Bohemia (așa cum obișnuim și noi să ne referim la peiorativ față de unele țări africane, fără să avem nici cea mai vagă idee despre ele). Culmea ironiei este că în aceeași perioadă existau numeroși artiști ambulați – actori, scriitori, pictori, care au fost comparați cu acești nomazi bohemieni. N-a trecut mult până când în literatură a apărut portretul artistului vremii, care murea de foame în numele artei, personaje denumite bohemiene (de unde și denumirea de boem) cum ar fi în scrierile lui Henri Murger (Scènes de la vie de bohème, 1845), William Makepeace Thackeray (Vanity Fair, 1848) sau în opera La Boheme (Boema, 1896) lui Giacomo Puccini.

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (27)

Practic, în Europa, denumirea de boem (bohemian) a devenit sinonimă cu libertatea, cu lipsa regulilor, cu acceptarea unui stil de viață auster, fără confort material, dar creativ și apropiat de natură. În SUA denumirea de boem (bohemian) a devenit asociată cu jurnaliștii pentru că în timpul Războiului Civil (1861 -1865) mulți dintre corespondenții de presă se autointitulau așa, probabil inspirați de romanele scrise în Europa. A fost înființat la San Francisco și un club, Bohemian Club (1872), din care făceau parte jurnaliști, artiști și muzicieni cunoscuți ai vremii.

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (37)

Cert este că denumirea de boem (bohemian) a fost adoptată de către cei care preferau libertatea, sinceritatea, creativitatea, în defavoarea unui stil de viață liniștit și confortabil, de cei care nu vor să țină cont de legi în general, de reguli, de sistem, ci își conturează propriile principii de viață după care să se ghideze. Cu această conotație, cuvântul boem (bohemian) a fost adoptat în moda vestimentară în anii 1960-1970, un stil hippiot, gipsy, iar mai încolo cam prin anii 2000 și ca stil de amenajare interioară.

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (1)

Însă la partea de amenajare interioară lucrurile nu sunt ușor de explicat. Stilul Bohemian Chic este unul complex, chiar dacă pare să fie la îndemâna oricui. Și asta derivă din faptul că nu ai reguli, dar vrei să obții o STARE, acea stare de libertate a spiritului față de orice constrângeri religioase sau culturale, nepăsare față de trenduri, acea nonșalanță față de orice tip de reguli, acele culori care-ți plac, dar multe obiecte cu adevărat spectaculoase prin manufactură. Este un stil de amenajare în care vrei să vorbești despre diferite culturi în același spațiu, despre diferite stări de la euforie, libertate la creativitate. Deși ai putea dori acest stil acasă, el niciodată nu poate fi copiat întru totul. Nicio cameră n-are cum semăna cu alta, la fel nicio casă cu alta.

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (16)

Dar care ar fi trăsăturile comune stilului Bohemian Chic prescurtat și BoHo? Ar fi un mod de amenajare caldă, plăcută, unde ai libertate totală să adopți PROPRIA SCHEMĂ DE CULORI, dar unde FINISAJELE SUNT PREPONDERENT NATURALE, însă nimic perfect, tras la linie, ci cu multe texturi. MOBILA NU TREBUIE SĂ FIE RECOGNOSCIBILĂ, ci una eventual modificată, personalizată, mai degrabă realizată la comandă, poate fi de la second-hand, cu finisaje antichizate sau bricolată. De fapt mobila este una ce pare făcută într-un atelier sau chiar de către proprietari. Cert este că în acest stil ar trebui să nu poți recunoaște ceva de prin magazine. ACCESORIILE ȘI TEXTILELE TREBUIE SĂ SPUNĂ O POVESTE și aici fiecare își alege tema preferată. Imprimeurile sunt întotdeauna prezente, chiar combinate.

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (7)

Ca și decorațiuni pot fi folosite plantele din plin, dar și bijuterii, fotografii, obiecte etnice, folclorice, crengi uscate, suspendate, baldachine, draperii, cuverturi cu desene mari, deci contează mult ce-ți place și cum vrei ca anumite simboluri, personaje care te inspiră, ornamente care te reprezintă sunt transpuse în decorul casei tale. Casele în stil Bohemian Chic sunt cele ale artiștilor, dacă vrei, unde ei aleg să pună împreună, într-un mod dezordonat, dar totuși plăcut ochiului, lucruri care vorbesc despre pasiunile, preocupările și talentul lor. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (38)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (35)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (33)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (30)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (28)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (29)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (25)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (26)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (12)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (11)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (9)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (5)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (39)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (2)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (22)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (23)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (17)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (14)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (4)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (6)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (36)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (31)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (32)

 

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (34)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (19)

adelaparvu.com despre stilul Bohemian Chic, BoHo Chic (21)

11 raspunsuri pentru Ce înseamnă stilul Bohemian Chic sau BoHo?

 1. Gabriel spune:

  Frumos! Aceste imagini spun multe povesti, sunt pline de viata, iar mobilierul este pus in valoare de plantele ce par a fi acolo dintotdeauna. Explicatia stilului BoHo este clara, concisa, bine documentata.

 2. igor spune:

  Sincer, după ce am citit articolul și am văzut pozele, primul lucru care mi-a venit în minte a fost… o pizza! Și nu-mi era foame. Probabil, datorita faptului ca acest stil a apărut la fel de natural ca și pizza, oferind o libertate fantastica în experimentarea varietății. Parerea mea…:)

 3. Irina Anghel spune:

  Sa-ti reamintesc despre telepatie? Foarte bine mi-a picat aceasta lectia de istorie, esti un ghid minunat. Plec la Praga si o sa fiu mai atenta la detalii (mai ales vitrine, stii tu).

 4. gabi spune:

  …..imi plac interioarele ,decoratiile si culorile ,mai ales….reanvie o epoca a anilor 70-80 ,colorata si plina de viata….foarte frumoase pernele ,covorasele ,mobilierul….!

 5. ana spune:

  Felicitari pentru articol. Este singurul pe care l-am citit in Romania in care se explica clar acest curent la moda acum. Lumea crede ca o geanta cu franjuri de baga in categoria boho. Nu e asa:)

 6. Cora spune:

  F interesant!

 7. Alina-Ana spune:

  Adela, SPLENDID! articolul: informativ, cursiv istoric, presarat cu fotografii ‘boeme’, inspirational!!!!!!!!! As dori sa citesc mai multe articole scrise in aceeasi structura. Iti trimit imbratisari…XOXOX

 8. Lidia spune:

  Oh, in sfarsit am inteles acest stil. Atat de frumos explicat!!
  Ador! Si da… doi franjuri nu inseamna BoHo. Bohemian chic este un stil de viata unde camera de zi respira impreuna cu tine.
  Superb!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *