Este o inițiativă lăudabilă a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care are intenția să sprijine financiar pe cei care construiesc case eficiente energetic. Practic, ieri, 26 iulie a fost făcut public documentul (ordinul) prin care se dorește finanțarea lucrărilor ce presupun etanșeizarea termică a locuințelor. Acest document va fi în dezbatere publică timp de zece zile, adică până pe data de 5 august 2016, iar orice sesizare poate fi trimisă pe adresele de mail precizate pe site-ul ministerului, respectiv [email protected] și [email protected].
Te invit să citești cu atenție acest document pentru că te poate ajuta să faci economii mari pentru viitoarea ta casă și de asemenea să semnalezi eventuale lucruri omise din acest Ordin aflat în dezbatere publică. Spre exemplu, arhitectul Grzegorz Gorski de la firma Earth Safe Design, care proiectează și construiește case din baloți de paie, a observat că la Art. 5, punctul m), care face referire la lista materialelor acceptate ca fiind izolatoare fără Compusi Organici Volatili (COV), nu este luat în calcul balotul de paie ca material termoziolant ecologic, iar eu nu am regăsit nici zidăria tradițională din lut și paie, adică chirpiciul. De asemenea, există și o precizare privind sumele pentru decontările pentru lucrări și materiale destinate ridicării sau realibitării termice a locuințelor, adică nu mai mult de 120 lei pe metru pătrat și nu mai mult de 40.000 lei pentru o casă. Inițiativa este foarte bună, excelentă aș zice, așa că e păcat ca și rezultatul ei să nu fie pe măsură, dar asta depinde și de tine. Deci, dacă, după ce citești cu mare atenție documentul, ai de făcut o observație pertinentă, te rog să o transmiți pe adresele de mail indicate mai sus.
MAI JOS AI LINK-UL CĂTRE DOCUMENTUL AFLAT ÎN DEZBATERE PUBLICĂ: CITEȘTE-L CU ATENȚIE!
www.mmediu.ro/ORDIN_CASA_VERDE_PLUS_FIZICE
Aceasta lege…in dezbatere…nu face altceva decat sa incurajeze utilizarea unei izolatii termice de 15 cm…ceea ce te duce cu gandul la polistiren…nu vad nicaieri specificate subansambluri de pereti..sau acoperis…care fiind sandwich….poate fi de multe ori mult mai eficient…fara sa ai grosimi de pereti de 45 de cm…asa ca concluzia este 😮 lege facuta de persoane nedocumentate…si limitate in informatie…
Corect, Marcela. Am apucat sa vad un tabel de polistiren. Intre 7 cm si 10 cm , daca consideram 10 cm 100% izolat, 7cm era vreo 96%. Adica, in tradcere, nu poti face o izolare mai perfecta decat perfecta. Probabil obtii o izolare cu 0,2 la suta mai buna adaugand inca 5 cm. Deci… Si de unde iau vata bazaltica de 15 cm? Exista?
Buna Ziua!
Doamne ce complicat,deja ma doare capul la ce dosare trebuie sa facem parca plecam pe luna.Dpmdv cred ca va fi un fas, la fel cum a fost si acela cu panouri solare si a turbinelor producatoare de curent cu ajutorul vantului…Eu prevad o bijnitareala nesimtita si ipocrita din partea magazinelor de materiale de constructii si a firmelor de constructii…Si deasemenea o lege abuziva din partea guvernului neocomunist deoarece ne interzic izolarea locuintelor in regie proprie…Rusinica rusinica rusinicaaaaaaa?. ?. ?
Cum adică să interzică izolarea locuințelor în regie proprie? Fănel, sigur nu ai citit cu atenție.
Buna!
Iarta-ma am vrut sa spun, ca cei ce vor anvelopa locuintele in regie proprie nu vor primi saracia aia de subventie de la guvern…Pe care eu o vad ca pe un abuz…
Multumim Adela. Din pacare Articolul 4 punctul M nici nu apare in acel document ?
Am notat eu gresit. Este la Art.5 la definitii, punctul m). Multumesc ca mi-ai atras atentia!
Cum zicea cineva in comentarii, documentatia e pentru plecat pe luna. Parca ar fi o alta lege cu dedicatie pentru marile firme de constructii. Ma tot intreb daca pentru cei ce locuiesc la bloc se poate face ceva. Ca eu as folosi doua panouri si iluminatul pe led la un apartament.
Vezi Flory că acest proiect aflat în dezbatare este exclusiv pentru izolarea casei, adică pentru eficiență energetică. Există și alte proiecte legate de programul Casa Verde aici http://www.mmediu.ro/categorie/programe-de-finantare/9
Nu este clar specificat daca putem cere finantare doar pentru materialul izolant sau proiectul trebuie sa prevada inclusiv finisajul exterior si costuri cu manopera. Si de asemenea noi de exemplu, avem doua tipuri de finisaje diferite pentru parter si mansarda. Trebuie evidentiate diferit in anexa sau se face o medie? Cu siguranta voi transmite aceste nelamuriri mai departe.