adelaparvu.com despre Coffea arabica, arborele de cafea, Text Carli Marian (6)

In Colaboratori, Gradina, Sfaturi plante

Cafeaua la ghiveci

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cafeaua de pe birou, de pe pervaz, de pe masă poate fi şi sub forma unei plante cu frunziş verde lucios, cu un port extrem de atractiv. Da, este vorba despre Coffea arabica, exact arborele ce produce fructele din care se prepară savuroasa şi indispensabila cafea. Nu cred că te-ai gândit vreo secundă că arborelele de cafea poate fi o excepţională plantă pentru decorarea caselor. În faza de început planta poate fi un excelent companion pe biroul de la serviciu, după care poate ocupa un loc de cinste acasă. Sau invers, cum preferi.

adelaparvu.com despre Coffea arabica, arborele de cafea, Text Carli Marian (3)

Pentru a te bucura mult timp de propriul arbore de Coffea arabica trebuie să ştii că preferă amplasamentele luminoase ferite de soare. În perioada de vară poate fi scos în balcon, terasă sau grădină. În sezonul de iarnă află că nu suportă temperaturile mai mici de 15 grade Celsius. În stadiul de plantă la ghiveci, până să se dezvolte ca arbore, o poți avea mult timp.

adelaparvu.com despre Coffea arabica, arborele de cafea, Text Carli Marian (9)

În perioada de vegetaţie ai grijă să păstrezi solul uşor umed în permanenţă, dar fără să existe tendinţa să mustească de apă. Foarte important este ca ghiveciul să fie înalt pentru că are rădăcini pivotante şi să prezinte un drenaj bun. Un alt aspect esenţial în buna dezvoltare a plantei este să beneficieze de căldură şi de umiditate atmosferică ridicată. Pentru acest lucru îţi recomand să plasezi ghiveciul pe o farfurie mai mare cu un strat de pietriş de tip insulă cu apă de jur-împrejur. Ca la majoritatea plantelor de interior udarea trebuie să fie mai redusă în perioada de iarnă comparativ cu perioada de vară.

adelaparvu.com despre Coffea arabica, arborele de cafea, Text Carli Marian (4)

În programul obişnuit de îngrijire să ştii că intră şi fertilizarea. Îţi recomand aplicarea unui fertilizant specific plantelor cu flori în perioada de primăvară- vară. O îngrijire corespunzătoare va permite obţinerea unui arbore de cafea dezvoltat armonios, care poate atinge o înălţime de până la 2 m.  Însă nu trebuie să-ţi faci griji în ceea ce priveşte dimensiunea plantei, deoarece suportă foarte bine tunderea şi în acest fel îi poţi limita creşterea atât cât vrei tu. Momentul optim pentru aplicarea tunderilor să ştii că este întotdeauna primăvara.

adelaparvu.com despre Coffea arabica, arborele de cafea, Text Carli Marian (1)
Probabil te întrebi dacă există vreo şansă să facă şi ceva fructe. De data aceasta răspunsul este pozitiv doar dacă respecţi condiţiile optime de creştere. Vei observa că odată ce planta ajunge să fie matură, undeva după 4-5 ani, în perioada de vară va înflorii, iar dacă ai grijă să-i polenizezi florile, vei putea obţine şi mult asteptatele boabe de cafea. Fructele trebuie recoltate numai atunci când au culoarea roşie. Fiecare fruct de cafea conţine câte 2 boabe.

adelaparvu.com despre Coffea arabica, arborele de cafea, Text Carli Marian (2)

Să ştii că arborele de cafea poate avea în acelaşi timp pe ramuri atât flori cât şi fructe în diferite stadii de dezvoltare. În cele mai dese cazurilor nu vei putea obţine suficiente boabe încât să poţi prepara o ceaşcă întreagă cu cafea, dar le poți prăji, măcina şi adăuga peste cafeaua obişnuită. Poate fi şi acesta un mod de a te mândri prietenilor cu recolta ta de cafea!  Consumul de Coffea arabica la ghiveci nu dăunează în niciun fel sănătăţii. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre Coffea arabica, arborele de cafea, Text Carli Marian (6)

adelaparvu.com despre Coffea arabica, arborele de cafea, Text Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre Coffea arabica, arborele de cafea, Text Carli Marian (5)

18 raspunsuri pentru Cafeaua la ghiveci

 1. georgiana spune:

  Super articol! Ar fi si mai complet daca ni s-ar sugera cateva magazine de unde poate fi achizitionata planta.
  Multumim!

 2. Maria spune:

  Sincera sa fiu mi as dori asa ceva, cafea la ghiveci, de unde se poate procura plantuta?

 3. Simona spune:

  Gradina botanica din Cluj-Napoca comercializeaza la 10 lei /planta.

  • Silviu spune:

   Da si eu am cumparat de acolo acum 6 ani, acum are mai bine de 1.5m si e plin de boabe de cafea si flori in acelas timp. Cred ca trebuie sa le culeg ca incep sa se stafideasca. Au o culoare grena inchis deja.

  • Silviu spune:

   Dar totusi se pare ca are o problema, frunzele mai vechi s-au cam patat si stau pleostite. Mi-e teama sa nu aiba vreo boala, ca am patit-o cu un lamai cu ceva timp in urma, care pana la urma s-a uscat, desi avea aproape 2 m si facea o sumedene de lamai.

 4. Flory spune:

  Perfecta pentru cadou! Am deja doi trei colegi care nu misca fara cafea asa ca le iau ghiveci.

 5. Andrei spune:

  Am un arbore de cafea de peste 10 ani; o singura data a facut un singur bob de cafea.
  Dar floarea nici n-am vazut-o; este modest copacelul nostru.
  Acea boaba de cafea rosie a fost o incintare pentru intreaga familie.

  Arborele nostru de cafea a fost bolnav vreo doi ani, fiind invadat de niste afide, asa li se spune gindaceilor.
  Pentru salvarea arborelui l-am spalat, l-am „despaduchiat” frunza cu frunza, l-am dat cu te miri ce, dar bietul de el chelea tot mai tare, raminea cu frunze din ce in ce mai putine… pina ce intr-o buna zi intr-un magazin specializat o doamna ne-a vindut un insecticid (japonez, cred) cu care am tratat arborele de cafea de 2 ori la interval de zece zile.

  Pot sa spun, ca insecticidul a facut minuni, afidele aproape au disparut, iar frunzele au inceput sa se inmulteasca mai ales in partea de sus.
  [copacelul nostru are cam 1.50 m]

  🙂

 6. Ramona spune:

  Buna,
  Am o planta de cafea careia nu ii merge foarte bine si nu stiu de ce.
  Are frunzele patate ca si cand ar fi arse de la margine spre interiorul limbului si treptat cad, asa ca saraca plantuta are doar vreo patru-cinci frunze spre varful tulpinii.
  Oare ce gresesc in ingrijirea ei?
  Mentionez ca nu este amplasata intr-un loc cu raze de soare directe pe ea, iar de udat am udat-o cat sa se mentina solul umed.

  • carli spune:

   Este important sa aibe un drenaj bun, astfel incat radacinile sa nu sufere de putrezire. Nu trebuie sa stagneze apa la baza in niciun fel. Solul trebuie sa aibe in permanenta un pH acid! Atentie apa sa nu fie calcaroasa ca nu-i place!

 7. Rodica spune:

  Eu tocmai mi-am luat o plăntuță de cafea de la Leroy Merlin. E foarte frumușică. Are puse deasupra substratului boabe se cafea și mă întreb dacă e ok asta.
  A fructele nu sunt adevărate e decor de plastic dar f bine realizat.
  Mă gândeam să schimb ghiveciul cu unul mai înalt că am înțeles că sistemul particular al acestei plante se dezvoltă pe verticală.

 8. flaviu emil spune:

  Pot amesteca pamant de padure cu turba rosie? Am vazut ca ati scris ca-i trebuie pamant acid. Ca si la afine? sa-l amestec cu nisip? Multumesc Va rog raspundeti-mi cat mai repede, nu vreau sa pierd arborii de cafea, au deja 60 – 70 cm inaltime.

 9. Delia spune:

  Azi am cumparat un cosulet de rachita cu plante de arbore de cafea.Sunt tare fericita! Abia astept sa ne cunoastem.

 10. Liuba spune:

  Salutare,ați putea să mă ajutați,se întâmplă ceva cu copăceii medii și nu coniac cum să-i ajut.Help me😉

  16078571362521793331917434350173

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *