Pentru fiecare proiect, fie că e o casă întreagă sau o cameră sunt implicați mulți oameni. Eu realizez asta de fiecare dată când am o lucrare și, în special, atunci când sunt provocată să creez o poveste printr-un decor. Diana este o adolescentă cu personalitate. La numai 16 ani știe exact ce-i place, ce își dorește să devină în plan profesional, cu cine și cum își petrece timpul liber. Dar poate cel mai important aspect din viața ei este faptul că știe, simte și apreciază că este iubită de părinții ei și fratele ei. Așa că atunci când a venit vorba despre amenajarea camerei ei, părinții au încurajat-o să se exprime. Doar că aici a intervenit o problemă. Diana știa ce stil i-ar plăcea să aibă camera ei, mai exact BoHo chic, dar nu știa cum să obțină atmosfera la care visa, așa că părinții ei m-au rugat, ca pe lângă amenajarea casei lor, să mă ocup în detaliu de camera Dianei. M-am bucurat că mi-au dat acordul să public imagini din camera ei ca să-ți pot dezvălui și ție trucurile aplicate aici.
Imagini selectate de Diana ca inspirație pentru camera ei
Totul a început cu câteva imagini de pe internet care reprezentau colțuri de fereastră, paturi etajate, texturi din lemn, dar și camere cu pardoseli albe. Diana căuta o stare în imagini, una de relaxare, de poveste, având în vedere că această casă, unde se află camera ei, este una în care familia ei locuiește vara și în perioada sărbătorilor de iarnă, adică pe perioada vacanțelor (părinții au ridicat-o cu gândul ca în viitor să se mute definitiv aici). Deci, căuta acea atmosferă care să-i ofere o senzație de serenitate și creativitate, care să o ajute să se regăsească și totodată să se detașeze de viața dinamică și solicitantă din perioada școlii. Imaginile selectate de ea erau fie în stil BoHo chic cu mult lemn și decorațiuni colorate, fie în stil scandinav, cu mobilier simplu și mult alb. Nu-și dorea culori, ci mai degrabă ceva foarte neutru ca și cromatică, dar nu plictisitor. Mie mi-a fost limpede: secretul consta în texturi, nuanțe naturale și căldura lemnului.
În etapa când încăperea era finisată, cu supanta construită, dar fără placări de lemn pe perete
Camera Dianei este la mansardă, unde înălțimea maximă este de 3,90 metri. Aici a fost construită o platformă din lemn masiv de rășinoase, mai exact o supantă, vopsită în alb, care împarte camera pe verticală, proiectul fiind realizat de către arhitectul care a proiectat casa, Stolanovici Corina. Sus este locul de dormit, jos locul de lectură, cel de ședere cu canapeaua, pentru depozitare și locul de birou, care este și masă de toaletă. Structura din lemn a fost construită și finisată de către domnul Gelu Aschenbrenner, care are atelier de tâmplărie în Bragadiru (tel 0745.171.599). Parchetul din lemn de stejar a fost finisat în alb de către domnul Vasile Bărcan din Cluj-Napoca (tel 0766.462.188), iar pardoseala a fost încadrată de plinte înalte din duropolimer de la Profile Decorative CoArtCo.
Etapa de placare cu lemn recuperat
Pereții sunt parțial placați cu lemn recuperat achiziționat de la arhitectul Marian Posdărescu și montat cu ajutorul echipei lui. Am propus suprafețele îmbrăcate cu lemn pentru a camufla tâmplăria ușii interioare de la baie care exista deja, în nuanță maro, și, de asemenea, televizorul. Pereții albi făceau ca aceste două elemente să iasă mult în evidență, dar cu placarea din spate, care s-a făcut bucată cu bucată și a durat două zile, ele nu mai sunt atât de evidente. O altă zonă placată este cea corespondentă căpătului de pat de la etaj și dedesubt unde e suportul pentru haine de la IKEA (Diana nu și-a dorit dulap) și zona de lectură. Practic, placarea nu doar că arată frumos și imprimă căldură, dar are și rolul de protecție contra uzurii (pernele nu se mai ating direct de zugrăveală). În plus, suprafețele placate nu se văd la intrarea în cameră, deci nu încarcă vizual.
Etapa de șantier,fără pardoseala și tâmplăria montate și ulterior cu finisajele aplicate
În spațiul finisat existau câteva probleme: dispoziția caloriferului, vizibil la intrarea în cameră, plus amplasarea ferestrelor de mansardă, pe care Diana și le-a dorit dotate cu plase contra insectelor. Apoi, forma atipică a camerei și spațiul destul de modest unde puteau fi amplasate mai multe piese de mobilier (suprafața camerei este de 19 mp, însă prea puține laturi utilizabile). Așa că toate piesele de mobilier au fost realizate la comandă după schițele mele, desenate de colega mea arh. Andreea Beșliu. Cele din lemn cu ajutorul domnului Ungureanu (tel 0761.461.791), respectiv locul de lectură, care are sub el sertare pentru depozitare, dar și deasupra, sub saltea o ușă care se ridică vertical, și masa de birou cu oglindă de toaletă, care are la mijloc un segment care se deschide și devine oglindă, la interior fiind loc pentru depozitare. Pentru locul de lectură salteaua a fost comandată la firma de saltele Best Sleep din Timișoara, iar canapeaua și puful sunt realizate la comandă la Divanissimi din Brașov.
Zona de lectură în faza de șantier și apoi cu finisaje aproape finale, înainte de placarea cu lemn
Caloriferul din spatele canapelei trebuia mascat pentru a obține atmosfera dorită de Diana
După ce totul a fost finisat și mobilat am fost cu Diana la cumpărături, respectiv pentru decorațiuni. Am vrut să fie implicată în amenajarea camerei ei ca să se simtă bine, să fie deja familiarizată cu obiecte ce le va regăsi în decor. Desigur, a rămas surprinsă când i-am propus să mergem la Jumbo, și cu atât mai suprinsă când am ales să-i propun obiecte de la zona de grădină și de la zona de bucătărie. Am achiziționat multe decorațiuni, în total cam 70-80 de obiecte luate la piesă (flori artificiale mai multe de același fel, evantaie, frunze artificiale, măști pentru ghivece din împletituri, panglici, decorațiuni aromate sub formă de bile împletite, sfori de rafie, suporturi pentru oale din plută și împletituri, suporturi de masă rotunde cusute, căni, boluri, borcane, perne, mici rafturi, preșuri țesute etc). Îmi spunea că nu-și închipuie cum vor fi așezate toate acestea la interior. Sincer, nici eu nu aveam o idee clară exact unde le voi pune, dar știam ce am nevoie pentru a creiona atmosfera. Pe lângă preșurile de la Jumbo, am mai pus pe jos și o carpetă de la Mobexpert Outlet.
Obiecte de decor cumpărate de la Jumbo, iar mai jos pălării chinezești împletite de la Carrefour
Partea de țesături, mai exact perdele și draperii am reușit să o finalizez cu ajutorul designerul de perdele Alina Țâru, colaboratoarea și prietena mea (tel 0723.234.323). Înainte de a alege țesăturile, am fost cu Alina pe malul unui lac din apropierea Bucureștiului și am ales câteva crăci uscate. Una dintre ele urma să fie pe post de galerie pentru perdele așezate în fața caloriferului pentru a-l masca. Celelalte urmau să fie așa: una ca suport pentru bijuterii, alta dintre ele vopsită cu vopsea acrilică albă pe post de cuier, iar restul ca decor. Apoi, am ales țesături din mostrarele Alinei și împreună am decis cum să fie croite și așezate. Alina s-a îngrijit de aspectul lor, dar și de montarea lor, plus de achiziționarea accesoriilor pentru prinderea perdelelor. Montajul decorațiunilor și țesăturilor a fost făcut cu ajutorul lui Gabriel Lescae de la Gademm, colaboratorul Alinei și un om sensibil, atent și talentat, care în timpul liber face minunate poșete din lemn (am să-ți scriu despre el).
Gabriel Lescae a montat foarte atent această creangă. Practic nu se vede cum este fixată
Cu toate obiectele aduse în cameră și cu draperiile și perdelele executate, ne-a luat o zi întreagă să punem la locul lor lucrurile. La final, am constat că lipseau plantele curgătoare, așa că le-am achiziționat de la o florărie din apropiere. Diana a avut parte o surpriză totală, deoarece părinții ei nu i-au spus că vom finaliza decorarea camerei. Când s-a întors din exrcusie, și-a găsit camera decorată, așa cum și-a dorit. S-a bucurat mult, iar noi toți cei implicați în amenajare am fost la rândul nostru fericiți să ducem la bun sfârșit un proiect care e un vis devenit realitate pentru această adolescentă deosebită. Da, pare că ar fi lucrarea mea, dar ți-am enumerat toți oamenii implicați pentru a-ți da seama că un asemenea decor nu se face simplu, ci necesită priceperea și talentul multor oameni. Eu doar am adăugat tușele finale, dar n-aș fi reușit fără oamenii cu totul dedicați și talentați pe care am avut bucuria să-i am alături în acest proiect. Sper să te inspire și pe tine!
1
O adolescenta visatoare si romantica……..
Da, este romantică, dar și foarte pragmatică și hotărâtă Mirela 🙂
e minunat, nimic de spus dar am o intrebare: cand ai atat de multe decoratiuni, nu e greu sa faci curatenie?
Mirela, hai să-ți fac o comparație mai feminină. Chestia asta cu praful e ca și cum mi-ai spune că ai vrea să te machiezi, să arăți frumos, dar să nu te mai demachiezi seara 🙂 Decorațiunile te ajută să obții o atmosferă plăcută, iar dacă ele sunt ușor de accesat, dacă țesăturile sunt de calitate (cum e în cazul de față) treaba cu întreținerea este ușoară. Trăim totuși în era aspiratoarelor, avem tehnologie pentru asta, plus că această casă e lângă București, deci mai puțin praf, mai puțină bătaie de cap. E după stilul fiecăruia.
În plus, există aparate speciale care absorb praful 🙂 Oricum, arată foarte fain camera.
fara decoratiuni casa ar arata anosta. Multa lume nu isi cumpara ceea ce isi doreste de frica prafului si a curateniei: candelabre de cristal,flori artificiale.,oglinzi mai speciale.mereu aud asta : e greu sa faci curat , cum o steri? Etc… ideea e ca cine are decoratiuni in casa nu e genul de om caruia ii e lene sa faca curat.ceea ce incerc sa zic este ca o asemenea amenajare nu este potrivita oricui,si in nici un caz cuiva care pune asemenea intrebari 🙂
Ps:casa mea e plina de decoratiuni si am si 2 copii.e super sa locuiesti intr o casa care arata ca in pozele din revista in fiecare zi…
covoarele de unde sunt achizitionate?
Am scris in articol Maria 🙂
Foarte frumoasa camera! Am vazut ca ai pus multe obiecte superbe dar si „dreamcatcher” de unde le-ai achizitionat? Inca nu sunt familiarizata cu termenul/semnificatie…ne poti spune tu mai multe?
Georgiana le-am luat de la Jumbo, iar două dintre ele sunt cumpărate de Diana dintr-o excursie. Acest obiect eu îl știu sub denumirea de plasa viselor și este de proveniență amerindiană. Mie îmi place semnificația lui și anume că te protejează de coșmaruri prinzându-le în plasă, dar lasă să treacă numai visele bune care se întorc la tine prin penele direcționate în jos. El se pune de obicei deasupra capului în locul de dormit. Dar, uite, ți-am găsit aici o explicație bine documentată despre plasa viselor https://www.books-express.ro/blog/dreamcatchers-capcana-viselor/
Iti multumesc frumos!
Super…loc de visat cu ochii deschisi !!…dar podeaua este vopsita? este tare frumos asa mult alb pe jos 🙂
Da, Camelia, este vopsita in alb.
Superb…
Mulțumiri pentru fiecare detaliu ce l-ai descris.
Absolut minunat! Este ceva de vis!
Buna Adela..imi poti spune ceva legat de montarea plintelor?.Am cumparat plinte albe de mdf..mi le-am dorit enorm.si imi plac tare dar mesterii imi spun ca nu stau decat fixate cu suruburi si arata urat..
Laura, plintele din MDF sunt tare dificile pentru ca sunt rigide. Ca atare, da, mesterii le monteaza cu suburuburi. Ca sa ai o plinta alba frumoasa, sufieicnt de elastica pentru a se mula pe suprafata peretilor, este recomandabil sa achizitionezi una din duropolimer. Cea din MDF se zdreleste la colturi. Ai nevoie de mesteri foarte priceputi si migalosi ca sa ti-o monteze frumos.
Multumesc mult Adela pentru sfaturi. off..din pacate am cumparat deja aceste plinth si nu imi permit sa iau altele..o sa incerc daca se va putea sa le lipesc cu adeziv poate o sa arate ceva mai bine
super!! <3
ceva de vis,foarte frumos…….daca vreodata o sa am bani de o casa cu siguranta va contactez…. ador ceea ce faceti si faceti atat de bine,pe mine ma linisteste cand ma uit la fotografiile postate de Dumneavoastra❤❤❤❤❤
Foarte frumoasa e amenajarea,idilica 🙂 Imi place tare mult si oglinda de langa birou, aceasta de unde a fost achizitionata?
Multumesc anticipat 🙂