adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (21)

In Case, Design Interior

Renovare spectaculoasă a unei gospodării tradiționale

Dacă te gândeai că o casă veche o poți remodela și amenaja doar în stil rustic, proiectul de față o să-ți schimbe părerea. Mi-a atras atenția îmbinarea dintre vechi și nou, precum și soluțiile adoptate aici pentru a deschide o casă către peisajul din zonă. Dar este surprinzător modul în care arhitectura simplă, veche tradițională se citește, deși intervențiile recent sunt vizibile. Practic, suprafețele vitrate, ferestre ample dau impresia că vechiul acoperiș plutește. Este un proiect de amploare, ce include de fapt cinci clădiri și amenajarea curții, semnat de arhitecții de la biroul Gangoly & Kristiner Architects. Mi-a atenția pentru că multe gospodării din Transilvania și Bucovina sunt asemănătoare ca arhitectură, iar soluțiile arhitecților austrieci pot fi unele pe placul celor interesați de modernizare unor clădiri rustice.

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (23)

Proiectarea întregului complex a durat ani de zile, adică a fost începută în 2011, iar implementarea proiectului a fost finalizată în vara anului 2015. Casa veche și anexele sunt situate pe un deal din Styria, ținut austriac dominat de podgorii. De altfel, locul a fost la origine o gospodărie dedicată vinului, achiziționată recent de către proprietarii îndrăgostiți de șarmul peisajului, dar care nu și-au dorit o activitate agricolă în fostă gospodărie. Ca atare, au apelat la arhitecți pentru ca destinația clădirilor aflate pe terenul achiziționat de ei să fie schimbată. Casa principală a rămas ca și clădire rezidențială, în timp ce vechiul hambar a devenit garaj și spațiu de depozitare. Apoi, fostul grajd pentru cai și celelate anexe ce serveau pentru producerea și depozitarea vinului au devenit casă de oaspeți, casă pentru piscină și casă de wellness.

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (24)

S-a păstrat tot ce s-a putut din ceea ce era vechi, iar pentru noua casă s-a inserat o structură simplă și elegantă din metal. Astfel, suprafețele vitrate au putu fi instalate, iar parterul pare a fi literalmente cu paralelipiped de sticlă. Există și o construcție în lateral din lemn, cu rolul de a asigura intimitate la interior, dar de asemenea contrinuie și la structura și stabilitatea clădirii. De asemenea, la nivelul mansardei s-au operat câteva modificări, respectiv decuparea timpanului casei pentru inserarea unei suprafețele vitrate generoase. Totul la interior a fost remodelat și ca și organizare interioară, obținându-se un spațiu larg, aerisit, unde funcțiuniile comunică una cu cealaltă.

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (6)

Suprafața utilă totală a caselor este de circa 330 mp, dar terenul generos face ca cele cinci clădiri să pară mult mai mari. Cert este că cele mai radicale transformări le-au suferit casa principală și casa de oaspeți, unde suprafețele vitrate deschid interiorul către exterior, iar arhitectura devine mult mai suplă. Da, acoperișurile cu panta inițială, cu materialele de finisaj recuperate par a fi în suspensie, grație ferestrelor generoase și a decupajelor îndrăznețe. Un proiect spectaculos care dacă ar fi fost prezentat doar pe hârtie, ar fi părut imposibil de realizat. Dar uite că se poate. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (3)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (2)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (4)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (5)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (9)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (8)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (17)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (16)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (18)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (15)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (14)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (11)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (12)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (13)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (22)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (1)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (26)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (21)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (20)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (24)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (19)

adelaparvu.com case rustice renovate contemporan, Austria, Design Gangoly & Kristiner Architects, Foto Paul Ott (25)
Foto: Paul Ott

21 Responses to Renovare spectaculoasă a unei gospodării tradiționale

 1. Pavel Mihaela spune:

  Superb de-a dreptul! Multumim, Adela!

 2. Doina spune:

  Foarte frumos, ca sa nu spun socant! Mi se pare o adevarata nebunie (in sensul bun al cuvantului, evident!) asocierea aceasta de perete din lemn si atata sticla!! Nu numai ca parca pluteste cum spui tu, dar impresia mea este de ireal in real! Ce spatiu se creeaza, cel putin vizual, ce linii… Imi plac acele coridoare de trecere inguste, mascate de pereti simpli, care parca amplifica totul si mai mult… Totul este foarte elegant si fluid! Este un proiect mi-nu-nat !!! Ar fi fost interesante imagini mai detaliate din toate imobilele,dar…ne multumim si cu atat pentru bucuria vizuala si nu numai ! O saptamana cu spor!

 3. Rodica spune:

  Minunat!

 4. Ramona spune:

  Prea frumoasa! 🙂

 5. Mihaela spune:

  M-a lasat cu gura cascata, de-a dreptul! Nu mi-am putut imagina niciodata (pentru ca nu sunt decat o consumatoare si nu o creatoare de frumos) asemenea alaturare intre nou si vechi… E spectaculos!

 6. SORIN MARIUS SANDU spune:

  Foarte frumoasa propunerea! Pare mai mult o reinterpretare decat o restaurare

 7. Mihai spune:

  Hm, din afara pare o casa calda…dinauntru este ff `rece ` si iti lasa impresia de cladire corporatista.

  Peisajul este superb dar casei i s-a luat prea mult din aerul vechi pe care-l dadea candva. Arata frumos, nimic de zis dar a pierdut mult din esenta unei case de la tara. 😉

  • Ioan spune:

   Exact asta vroiam sa spun si eu. Spatiul mare nu a fost acoperit cum trebuie. In opinia mea e putin cam superficiala sau mai bine spus fada. Nu are elemente de decor pe tavan. Stilul rustic s-ar fi potrivit de minune. Cand am vazut primele poze am crezut ca e o sala de sedinte. Exteriorul e foarte ok. Se mai puteau adauga niste elemente (flori, arbusti, etc). Oricum, abordarea de a transforma un spatiu de munca sau depozitare in locuinta, e foarte interesanta. Felicitari!

 8. Alex Mircea spune:

  Fain, nimic de zis, numai ca ar fi onorabil sa fie trecut si bugetul estimativ pentru renovare. Sigur le-ar cadea plombele la multi de pe aici. In rest e frumos, dar departe de adevarul romanesc si de posibilitatile clasei de mijloc din RO. Cu astfel de articole porneste coana Vasilica la renovat, crezand ca va fi floare la ureche si ajunge sa termine casa intr-un stil kitsch pentru ca una e pe hartie si alta e in realitate.

  • Adela Parvu spune:

   Alex, nu cred că cineva din clasa de mijloc deține un teren cu cinci clădiri. Să fim serioși. Și nici nu cred că coana Vasilica, cum zici tu, ar dori să aibă o asemenea casă, darămite să se apuce de renovat. În plus, am precizat că proiectarea a durat ani de zile, deci că totul s-a făcut pe baza unui proiect conceput de o firmă de arhitectură, așa că merită să privim acest proiect ca pe o soluție ingenioasă. Cât privește bugetul el diferă de la o țară la alta, de la o situație la alta, dar cert este că așa ceva nu se face cu bani puțini.

   • Lucian spune:

    Ba sunt din clasa de mijloc si au astfel de gospodarii cu corpuri de casa, si grajd, si crama, beci, pivnita si alte anexe pentru cai si vite … si muncesc mai mult decat cei de la noi cu „teancuri de bani”, sau decat strainii cu salariul in euro! … muncesc mult pentru a putea sa achite ce fura ce-i ce ar trebui sa-i ajute sa prospere! …. Dar asta-i alta treaba!

    Coana Vasilica chiar daca ar vrea si ar putea sa-si permita, are mai mult bun gust cand totusi continua in a-si da tinda cu var si lut, a-si pune muscate la ferestre, si perne pe lavita si stergare pe pereti!…

    Oricum la noi cei cu „teancuri de bani” in final ajung sa isi construiasca case grotesti si fara culoare … modul lor de gandire este „sursa” nefericita a acestui fapt…

    La noi nu s-a ajuns la a avea incredere in ceea ce esti, in ceea ce faci, in ceea ce reprezinti… nu este apreciata munca de echipa, necesitatea arhitectului, necesitatea peisagistului, necesitatea unui designer, necesitatea specialistilor in constructii si tehnica, pentru un proiect reusit cum este cel prezentat in blog …

 9. Ioana spune:

  au ceva din casele Huf … Huf Haus… tare frumoase!

  • Adela Parvu spune:

   De acord cu tine Ioana!

   • Julie spune:

    Adela, multumesc ca ai impartasit cu noi acest proiect absolut spectaculos! Am absorbit fiecare detaliu cu rasuflarea taiata, dar poate si pentru ca eu apreciez genul acesta de idei, si m-as simti extraordinar in aceasta casa. Parerile sunt impartite pentru ca oamenii care prefera muscatele la fereastra traditionala cum este probabil domnul Mihai…si care crede ca locul acesta este rece si seamana cu o cladire corporatista…nu are nicio treaba cu locul asta.

 10. […] Renovare spectaculoasa a unei gospodarii traditionale – adelaparvu.com 8965 Facebook interactions 9 Twitter trackbacks 6018 Twitter followers […]

 11. mindkontrol spune:

  Foarte frumos, dar adio căldură.

 12. isip valentin spune:

  sunt superbe bravo

 13. Elena F spune:

  Sunt atat de bine dozate cromatica si finisajele, incat nu mi se pare neprimitoare si lipsita de caldura aceasta locuinta. Finisajele mai noi si aparent mai reci dau un suflu proaspat incaperilor, iar lemnul, prezent in fiecare camera echilibreaza cu foarte mult bun-gust intreaga amenajare interioara, dar si fatadele. In completare vine si cate o linie „dulce”a vreunei arcade. Echilibrat! Felicitari proiectantilor si beneficiarilor deschisi catre acest tip de proiect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *