Majoritatea celor care vor să-și amenajeze locuința sunt în jur de 30-40 de ani, vârstă la care ajung să aibă o situație financiară mai bună și se pregătesc să aibă copii. Dar sunt cazuri în care actualizarea ambientului se cere pentru nepoți. Da, apartamentul de față aparține unei doamne care a trecut de 60 de ani și care și-a dorit ca nepoții ei să-i treacă mai deseori pragul. De aceea a apelat la arhitecți pentru ca locuința ei de patru camere, ce măsura circa 90 de metri pătrați, să fie reamenajată pentru că nepoții ei să vină cu drag și cu plăcere la ea. Odată cu reamenajarea s-a schimbat și configurația locuinței. Dar hai să-ți spun mai multe.
Proprietara și-a dorit un apartament aerisit, dar cald, cu o zonă de zi generoasă și două spații de odihnă, dintre care unul să includă și un loc de studiu. De asemenea, bucătăria și cele două băi și le-a dorit actualizate, iar wc-ul de serviciu să fie transformat în baie prin instalarea unei cabine de duș. Apartamentul situat în Rio de Janeiro a fost reconfigurat după proiectul arhitecților Carlos Carvalho and Rodrigo Beze de la biroul Studio Ro + Ca. Cum au procedat arhitecții? Au gândit o zonă de zi mai spațioasă în care au unit două camere și au inclus spațiul fostului balcon. A rezultat o singură încăpere luminoasă și deschisă, dar care pentru cineva nefamiliarizat cu amenajările ar fi pus două mari probleme: stâlpul din mijlocul noului living, parte din structura de rezistență care nu putea fi înlăturat și prezența a trei uși interioare în spațiul nou rezultat.
Deși la final totul pare foarte aerisit în living, spațiile de depozitare nu lipsesc. Stâpul structurii de rezistență a fost camulat într-o structură fixă ce servește ca loc pentru tv, structură ce maschează și cablurile pentru prize și care este îmbrăcată cu cărămidă aparentă. Pe laterale există zone camuflate cu oglinzi, care reflectă plăcut lumina. În dreptul ferestrei piese de mobilă ordonat așezate asigură loc de depozitare, dar cel mai voluminos spațiu pentru depozitare se află în spatele ușilor din lemn care par a fi un ansamblu de lambriuri pe partea opusă ferestrei. Practic, arhitecții au creat o serie de dulapuri, dar au integrat în ele și două dintre ușile interioare, cea către baie și cea către hol de unde se deschid bucătăria și cele două dormitoare. Este o soluție ingenioasă și estetică totodată, căci în încăpere nu mai sunt prezente dulapuri masive, ci, aparent, doar o placare caldă, care completează frumos pereții din cărămidă.
Dormitoarele sunt mici, dar fiecare configurat pentru a fi în ton cu abordarea actuală, dar caldă a amenajării. Dulapurile nu lipsesc nici aici, dar ele sunt mai puțin prezente, fiind în ton cu zugrăveala albă. În loc de un pat cu tăblie, care ar fi ocupat mai mult loc, arhitecții au propus paturi simple, practic somierele îmbrăcate cu laterale tapițate, iar peretele de la capătul paturilor îmbrăcat cu panouri tapițate din care se ițesc lămpi de perete reglabile. În fața unuia dintre paturi a fost instalat un televizor, iar pentru el a fost conceput un mic ansamblu de mobilier cu rafturi, dar prin placarea cu panouri de tip lambriu încăperea a devenit mai caldă. În al doilea dormitor, în locul de tv a fost integrată frumos și o masă de birou.
Bucătăria a fost păstrată ca și formă, mai ales că toate utilitățile corespondente instalațiilor erau prezente pe o singură latură. Chiar dacă e mică, lungă și îngustă, bucătăria a devenit mai organizată după reamenajare, cu mobila dispusă pe două laturi și cu un loc minimal de luat masa către fereastră. Dar faptul că mobila nu are mânere, dulapurile și sertarele fiind echipate cu sisteme push, face ca imaginea ei să fie aerisită. De asemenea, contează și albul, care e prezent atât la nivelul pardoselii, cât și în ansamblul mobilierului. Ca să o scoată din anonimat, arhitecții au recurs la reconfigurarea plafonului, unul jucat cu ajutorul unor panouri LED rotunde, care să mai atentueze imaginea ei de spațiu lung și îngust mobilat cu volume paralelipipedice.
Și băile au fost complet transformate, atât sub aspectul finisajelor, cât și al dotărilor. Baia de serviciu a fost echipată cu o cabină minimală de duș, respectiv una ce măsoară 100 x 70 cm, separată de panouri de sticlă, dar totodată și cu rigolă îngropată pentru care a trebuit refăcută șapa și hidroizolată toată zona pentru a fi prevenite inundațiile către vecini. Cert este că la final apartamentul arată ordonat, bine organizat și plăcut, unul despre care n-ai crede că aparține unei bunici cu nepoți adolescenți. Bugetul a fost echivalentul a 30.000 de euro, iar amenajarea s-a făcut ăn aproape patru luni de zile, după aprobările necesare pentru desființarea zidurilor. Și da, acum nepoții abia așteaptă să ajungă la bunica lor, unde se simt în voie și sunt răsfățați și cu bunătăți. Hai că-ți postez imaginile din nou ca să-ți faci o idee mai clară asupra soluțiilor aplicate aici. Sper să te inspire și pe tine!
superrrr! foarte frumos!
Oare de unde a luat noptiera ?<3
Bedside-ul din dormitor este genial!
Frumos, aerisit, pe placul meu.
Ketchup-ul si mustarul din bucatarie sunt foarte tari!;)
A se mentiona: este vorba de o bunica bogata;)
Sau de una care a economisit toata viata si si-a cheltuit banii de pensie pe amenajarea locuintei Ana 🙂
toata stima ptr.aceasta bunica!!are ce lasa mostenire nepotilor!