Poate ar trebui să tragem cu ochiul pe la alții ca să înțelegem puterea simplității, mai ales atunci când vine vorba despre o casă la țară sau pentru o casă de vacanță, iar nordicii, cum ar fi suedezi, sunt o sursă bună de inspirație. Am ales să-ți prezint casa de față, care aparține unei doamne (stilist de interior și jurnalist), și familiei ei, pentru ca să vezi cât de plăcut poate fi amenajat totul atunci când rămâi la simplitate. A moștenit casa de față de la părinți, o construcție ridicată din lemn în jurul anului 1900, dar faptul că au îngrijit-o an de an, că au extins-o și îmbunătățit-o a contat pentru adaptarea ei la condițiile actuale de confort. Însă dincolo de renovare, vei vedea șarmul pieselor vechi de mobilă, spațiile luminoase și personalizate cu obiecte dragi, care toate conferă sentimentul de acasă.
Situată aproape de capitala Suediei, pe una din cele 30.000 de insulițe din arhipeleagul de lângă Stockholm, casa din lemn este în proprietatea familiei lui Hedvig Torneman de mai bine de 60 de ani. Părinții ei au cumpărat-o și au extins-o pentru a configura aici o bucătărie cu sufragerie, iar ea a adăugat tot ce se vede la exterior, cu terasa amenajată cu lemn, plus renovarea de la interior. Și pentru că era din familie, a fost păstrată ca atare. În loc ca fiecare să-și ridice o căsuță unde să evadeze la final de săptămână sau în vacanțe, au hotărât să o amenajeze pentru că toți membrii familiei să se simtă bine aici, adică de la bunici la cele două nepoate. Astfel că bunica le învață pe nepoatele ei să coasă la mașină, iar tinerii stau laolaltă cu cei în vârstă pentru a-și depăna aminitiri sau a învăța unul de la celălalt. Adevărate reuniuni de familie care le dă sentimentul de siguranță, protecție și împlinire că au rolul și scopul lor în viața celorlalți.
Și cum faci ca o asemenea casă care-i strânge pe toți laolaltă să arate frumos, să-i reprezinte pe toți și să fie ușor de întreținut? Creezi spații ample, unde fiecare membru să-și găsească locul, ai grijă ca bucătăria să fie suficient de spațioasă, iar masa încăpătoare cu multe locuri de ședere, dar și loc propice pentru alte activități (cusut la mașină spre exemplu). Și da, foarte important, atunci când familia include oameni în vârstă nu te extinzi pe verticală, ci pe un singur nivel, iar mobila toată concepută să poată fi accesată ușor. Deși ai crede că albul este dificil de întreținut, află că e cel mai ieftin să renovezi cu alb pentru că este nuanța de vopsea disponibilă și la preț bun oriunde ai fi. Apoi, când ai lemn, dar îl tratezi uleiuri și baițuri de calitate (vezi la magazinul Culori si Idei) și nu te mai stresezi că în timp capătă patină. În plus, folosești covoare doar unde ai nevoie (și astea pot fi țesute în casă) și astfel de scapi de grija întreținerii lor.
Fiind o casă de lemn totul a fost renovat în același spirit, cu lambriuri pe pereți și podele pe pardoseli. Alburi și nuanțe deschide creează impresia uor spații mult mai aerisite, iar lipsa perdelelor și draperiilor, căci vecinii nu sunt aproape, te fac să privești pe ferestre către peisajul frumos, plus că e mai multă lumină în casă pe timpul zilei. Mobila? Cât mai simplă și funcțională, mai ales la bucătărie, unde vechea sobă de gătit zidită, care funcționa pe lemne, a fost păstrată, dar care acum e mai mult ca sursă de încălzire pe timp de iarnă, ca un șemineu. La sufragerie o masă mare înconjurată de banchete făcute de către familie și accesorizate cu perne, apoi scaune tradiționale din lemn vopsite în albastru (vezi modele similare AICI) tot de către familie, o nuanță care dă senzația de prospețime și care se regăsește și în finisajul pieselor mai vechi.
Tot ce s-a putut păstra și recondiționa și-a găsit locul în casă, de la scaune desperecheate dar vechi la dulapuri pictate tradițional, de la fotolii retapițate, la comode simple revopsite. De aici și atmosfera plăcută, căci fiecare generație se regăsește în forma obiectelor și chiar dacă finisajele noi, deschise aduc un aer actual, tot ceea ce este recondiționat vorbește despre istoria familiei. Nu, nu s-au înghesuit să cumpere mobilă nouă din PAL și nici să înlocuiască vechile băncile din lemn cu spații de depozitare făcute la tâmplar, ci doar au adăugat ceea ce era nevoie. Iar la capitolul decorațiuni textile, multe dintre lenjeriile de pat și fețe de pernă fantesie au fost cusute în casă. Lucruri simple, dar dragi, lucruri care durează și care poartă cu ele amintiri. Până și wc-ul din curte a fost transformat într-o încăpere îngrijită și frumos aranjată. O familie care a simțit să facă totul pe îndelete, să fie simplu, să fie plăcut și frumos pentru ca locul acesta să rămână în amintirea tuturor ca acea casă unde au învățat unii de la alții, unde au râs, au mâncat bunătăți, și-au spus povești, dar mai ales s-au simțit iubiți. Sper să te inspire și pe tine!
5
Inca un colt de rai…. incaperi foarte inalte, daca au putut sa puna polita cu carti deasupra usii, imi place mult de tot bancuta din poza 8, gasesc asa ceva in Romania?
Toni, gasesti si aici http://www.transilvaniaproduction.ro/produs/Scaune/ref–c-93-278
si aici http://arte-plastice.ro/manciulea-tudor/nggallery/page/1 si aici http://www.bricowood.com/data/fprod/377.jpg
Multumesc frumos!!!! Am vazut ceva. mai modest, e adevarat, la Dedeman, cu cateva pernute se poate obtine ceva frumos…. o sa ma uit si la ce mi-ati trimis!! O zi minunata sa aveti!
Imi plac mult de tot produsele de la http://www.bricowood.com/… acum le vad pentru prima oara… Multumesc mult pentru link