adelaparvu.com despre flori de aer in globuri de sticla, Text Carli Marian (3)

In Gradina, Sfaturi plante

Flori de aer în globuri de sticlă

 

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

Poate nu ştiai, dar Genul Tillandsia cuprinde multe specii de plante care trăiesc în mediul lor natural prinse de scorţa arborilor, exact ca şi orhideele. Sunt cunoscute ca plante de aer, pentru că nu au nevoie de sol pentru a urma un ciclu biologic normal, urmând ca nutrienţi esenţiali vieţii să fie procuraţi din aer, praf, insecte moarte şi apă de ploaie. Plecând de la acest aspect vreau să-ţi prezint o modalitate extraordinar de frumoasă de cultivare a Tillandsiei. Ce ai spune dacă ai avea un glob de sticlă suspendat de o sfoară în care să crească o plantă de aer. Dacă te încântă ideea, uite mai jos ce trebuie să faci pentru ca lucrurile să decurgă cât mai bine.

adelaparvu.com despre flori de aer in globuri de sticla, Text Carli Marian (5)

Îţi spun de la început că este extrem de uşor să ai grijă de o Tillandsia într-un asemenea mod pentru că trebuie doar să respecţi câteva reguli de bază. O primă regula ar fi să-i oferi un loc luminos, dar ferit de bătaia directă a soarelui. Nu este nicio problemă dacă razele soarelui ating frunzele fragile ale plantei dimineața devreme sau la apus, trebuie evitată doar expunerea de la prânz, când soarele este intens.

adelaparvu.com despre flori de aer in globuri de sticla, Text Carli Marian (2)

La partea de udare trebuie să acorzi puţină atenţie, întrucât aici se greşeşte cel mai mult. De cele mai multe ori se udă prea puţin, iar planta se deshidratează sever. Calea cea mai simplă este să scoţi Tillandsia din vas şi s-o aşezi la udare într-o farfurie cu faţa în jos, timp de o oră pentru o hidratare completă. Apoi îţi recomand să laşi planta la zvântat aproximativ 4 ore după care s-o introduci la loc în globul de sticlă. Atenţie, apa stagnantă la nivelul rădăcinuţelor poate determina putrezirea coletului şi moartea plantei.

adelaparvu.com despre flori de aer in globuri de sticla, Text Carli Marian (4)

Chiar dacă în zonele de origine este o plantă care se hrăneşte cu ce oferă mediul ambiant, acasă să ştii că va avea nevoie de suplimente nutritive. Aşadar îţi recomand ca o dată pe lună să adaugi în apa de scufundare o soluţie nutritivă specifică orhideelor. În rest, nu trebuie să mai faci nimic decât să te bucuri de frumuseţea ei exotică, frumusețe potenţată şi de floricica pe care aceasta o formează la maturitate. Vei vedea ceva extraordinar în perioada în care ea se va pregăti să înflorească şi anume schimbarea culorii foliajul din verde-argintiu în nuanţe de roz, roşu, portocaliu sau galben în funcţie de specie.

adelaparvu.com despre flori de aer in globuri de sticla, Text Carli Marian (6)

După unica înflorire să ştii că planta va începe să formeze mici puiuţi care vor continua cicul biologic al plantei. Puiuţii îi poţi lăsa să crească în jurul plantei mamă sau, la un moment dat, îi poţi separa de aceasta şi fie îi oferi în dar, fie mai formezi un alt corp suspendabil. Dacă ai suficient spaţiu în casă să ştii ca prin asamblarea mai multor sfere de sticlă pe verticală, pe lungimi diferite vei putea realiza un spectaculos perete despărţitor între 2 spaţii cu funcţionalităţi diferite. Un astfel de glob de sticlă costă de la 39.00 de lei în sus (poți cumpăra globuri de sticlă din magazinele de decorațiuni, florării sau și online, dar sunt mai scumpe, de AICI, AICI, AICI și AICI), iar o Tillandsia fasciculata in jur de 12.00 lei (vezi AICI și AICI și mai multe informații). Sper că ţi-am dat o idee frumoasă de decorarea a casei şi de ce nu un cadou inedit pentru cei dragi!

adelaparvu.com despre flori de aer in globuri de sticla, Text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre flori de aer in globuri de sticla, Text Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre flori de aer in globuri de sticla, Text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre flori de aer in globuri de sticla, Text Carli Marian (9)

adelaparvu.com despre flori de aer in globuri de sticla, Text Carli Marian (1)

14 raspunsuri pentru Flori de aer în globuri de sticlă

 1. Roxana Rox spune:

  Woow..Unde le putem gasi ? Sunt superbe..

 2. mihaela spune:

  N-am inteles cum se face udarea.

  O asezam intr-o farfurie cu fata in jos. planta sau farfuria? daca punem planta cu fata in jos doar extremitatea frunzelor e in apa. E suficient?

  cat de des trebuie udate?

  • Carli spune:

   Tillandsia va fi pusa cu fata in jos intr-un recipient cu apa de maxim 2 degete. Absorbtia prin frunze in acest fel este perfecta si suficienta pentru a evita stagnarea apei la baza coletului. Existenta apei la nivelul bazal al plantei permite aparitia putregaiului si astfel incepe degradarea ireversibila a plantei. Nu uita s-o lasi la zvantat in ac.pozitie!!!!

  • Carli spune:

   Buna Mihaela!Udarea se face prin plasarea plantei cu fata in jos intr-o farfurie plina cu apa, cam de 2 degete. Dupa care se lasa la zvantat cca 2-3 ore. Excesul si stagnarea apei la baza coletului determina degradarea ireversibila a plantei. Acest procedeu de udare se aplica o data pe saptamana!

 3. Cât de interesant! Mi-ar plăcea să am câteva în casă…

 4. Matiana spune:

  Ziua bună! Mulțam Carli pentru sfaturile tale,intotdeauna utile. Din experienta mea:ud Tilandsia prin pulverizarea apei pe planta, o scutur pt a cădea surplusul,apoi las plantutele la aer. In timpul verii le-am am scufundat pt 15 minute in apa stătută, le- am lăsat la aer. Am 10 exemplare de aproape un an, unele au înflorit altele au puiuți.Le iubesc! Felicitări Adelei și echipei de la „Visuri la cheie”! Faceți lucruri extraordinare,toata admirația mea!

 5. zelea spune:

  ma intereseaza aceste globuri de sticla.De unde le pot achizitiona?
  multumesc

 6. Laura spune:

  Buna seara,

  Am cumparat doua plantute si ma intreb cum trebuie sa procedez in cazul in care lipsesc de acasa o saptamana,zece zile .Mi-ar parea tare rau sa le pierd.

  Mutumesc

  • carli spune:

   Buna ziua! Dc sunt hidratate bine vor rezista 10 zile. Bolurile sau recipientele in care le pastrezi le poti plasa pe o tavita cu pietris si apa, pt mai multa umiditate atmosferica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *