Îmi plac la nebunie oamenii visători și îndrăzneți, care au curajul să-și pună în practică ideile, cum ar fi să-și ridice o căsuță cu propriile mâini, folosindu-se de lucruri într-un alt fel decât ți-ai imagina. Despre Botond și Emoke ți-am mai scris pe blog AICI, cu ocazia amenajării locuinței lor. Ei bine, cei doi tineri, ambii de profesie ingineri proiectanți, chiar sunt pasionați de amenajări interioare și de data aceasta m-au surprins cu un nou proiect. Aveau lângă Miercurea-Ciuc un teren cu grădină de vară, unde cultivă o mică recoltă pentru familie, de la roșii la ardei sau fructe. Ei bine, lui Botond i-a venit ideea inițial să facă o casă pe roți astfel încât atunci când ajung aici să aibă tot confortul necesar inclusiv pentru micuța lor fetița Lena. A pornit cu ideea unei căsuțe pe roți, dar a ajuns la una de 30 mp cu tot confortul necesar pentru weekendul tinerei sale familii. Dar hai să-ți spun mai multe.
Inginerii Botond și Emoke Szakacs, din Miercurea-Ciuc, alături de fetița lor Lena, la interiorul căsuței construită pe șasiu de limuzină
Trebuie să menționez că Botond n-a făcut nimic înainte de a-și întocmi un proiect. A stat a calculat, a gândit totul cu soția sa pentru ca etapele derulării șantierului să aibă cât mai puține hopuri. S-a gândit nu doar la greutatea pe care o poate susține șasiul, ci și la structura viitoare construcții, mai ales că în zona Miercurea-Ciuc iernile nu sunt deloc blânde, iar vântul bate cu putere. Apoi s-a gândit și la compartimentare și mobilare pentru nevoile familiei sale.
Schița casei construită pe șasiu despre care poți afla mai multe pe site-ul lui Botond – belgurhon.com
Da, inițial Botond s-a gândit că i-ar prinde tare bine un soi de casă mobilă, o rulotă dacă vrei, dar ceva mai spațioasă. Dacă ar fi avut bani și-ar fi cumpărat un trailer, dar a ajuns în final să achiziționeze o limunzină veche cu circa 3000 de lei. S-a gândit că poate folosi șasiul ei pentru viitoarea casă și așa a și procedat. A decopertat totul la mașină până a ajuns la scheletul ei, iar șașiul l-a folosit ca bază pentru viitoarea casă. Toate lucrările pe care le-a făcut au fost derulate într-un timp lung, adică circa un an de zile, pentru că a lucrat la căsuță numai în weekenduri. Însă Botond a ținut evidența costurilor și mai ales a învățat multe pe parcurs.
După ce a realizat baza casei, adică pardoseala de la care să se ridice cu restul construcției, a decis că e cazul să o mute pe terenul grădinii de vară. Și bine făcut pentru că din lipsă de fonduri s-a apucat să construiască o căsuță în toate regula cu materiale convenționale, adică lemn, OSB și gips-carton. Botond spune că după ce s-a documentat a aflat că astfel de material nu sunt recomandate pentru o casă mobilă, deoarece în timpul transportului pot fi avariate. A luat legătura și cu firme specializate din străinătate și a aflat că lista materialelor potrivite pentru construcții mobile e destul de specială și greu de bifat la noi, așa că a mers înainte cu proiectul său.
Pentru partea de instalații electrice, termice și sanitare a apelat la meșteri pricepuți, iar pentru construcție și finisaje s-a bazat pe forțțele proprii și pe cele ale prietenilor. A făcut cerere la primărie pentru a se putea racorda la rețeaua de electricitate și de asemenea la canalizare. Astfel a rezolvat două probleme destul de spinoase. A fost un moment în care i s-a confirmat că viitoarea lui căsuță n-avea cum să fie mobilă, dar că va fi exact ceea ce-și doreau ei pentru petrecerea timpului liber.
Toate materialele de finisaj le-a achiziționat de unde i-a fost mai la îndemână, adică de la Dedeman, iar la interior mobilarea și decorarea a făcut-o cu produse de la IKEA, amândoi, și el și soția lui, fiind mari fani ai brandului suedez. La final le-a ieșit o căsuță cu suprafața utilă totală de 30 mp, organizați pe două niveluri. Jos baia, bucătăria locul de luat masa, locul de ședere cu canapea și loc de birou, iar sus loc pentru două paturi, fiecare în câte-o extremă a căsuței. Pentru a accede la dormitoare s-a folosit de mobilier pentru unul dintre ele, pe care l-a acoprit cu mochetă antiderapantă, iar pentru celălalt loc de dormit a prevăzut o scară care poate fi mutată în fața ușii de la baie pentru a fi urcată. Când nu e folosită se mută în lateral, într-o mică fantă.
La final toată lumea a fost impresionată de isprava lor, așa că cererile au început să apară. Mulți oameni au dorit să vadă la interior căsuța construită pe un șasiu de limuzină, așa că lui Botond i-a venit ideea să-l invite pe fotograful Biro Zoltan să facă câteva fotografii la interior. De aici a mers mai departe și anume a făcut un site belgurhon.com, practic startul pentru o mică afacere. Așa că dacă îți dorești și tu o astfel de căsuță ai pe site toate costurile pe etape, dar mai mult Botond te ajută și cu meșterii, adică cu implementarea. Căsuța lui la gata, cu ultima decorațiune la locul ei l-a costat 55.000 lei, adică circa 12.250 de euro, numai că pentru ea, multă manoperă a făcut-o cu propriile mâini. Mie mi-a plăcut spiritul întreprinzător și curajul de-a face ceea ce au visat, dar și faptul că totul este amenajat simpatic și funcțional. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Biro Zoltan pentru belgurhon.com
20
Ideea este veche . Domnul Botond s-a inspirat de pe canalele americane de handmade sau DIY (do it yourself). In SUA este o adevarate industrie iar proiectele sunt foarte indraznete si originale. Spre deosebire de Dedeman si Ikea in State exista o adevarata industrie de obicte casnice de mici dimensiuni sau de utilitate casnica: chiuvete,dusuri, mese,frigidere, aragaze si chiar centrale termice. Bine ca s-a spart ghiata si la noi iar statul nu o sa-si bage nasul si aici.
Tiny houses sunt numite casele de mici dimensiuni pe continentul Nord American. Este interesant ca de cele mai multe ori, aparetele electrocasnice sunt de dimensiuni normale astfel ca, proprietarii acestor case sa se bucure de tot confortul unei bucatarii moderne sau al unei spalatorii de ultima tehnologie.
Peste 12.000€!!!! O nimica toata, un fleac, adevaru’ e ca e cea mai ieftina casa posibila, si un coate- goale si-o poate permite. Care-i pan’ la urma diferenta? Ca-I pe roti, nu ca ar fi ieftina☺
A spus cineva ca-i ieftina Cristi?
Excelenta casa! Poate o sa va inspire acest canal de pe youtube: https://www.youtube.com/channel/UCDsElQQt_gCZ9LgnW-7v-cQ