clipboard01jkui

In Magazine, targuri, expozitii, Romania Mea

Excepțională mobilă produsă în România la fabrica Abies Nehoiu

Ai să vezi această mobilă în premieră pentru că fabrica Abies din Nehoiu și-a prezentat pentru prima dată produsele la târgul BIFE-SIM 2016, după 20 de ani de zile în care a produs exclusiv pentru export. Este o afacere de familie care a crescut încet, dar sigur și care acum are una dintre cele mai tehnologizate fabrici de profil de țară. Eugenia și Romulus Spătaru au avut curajul să pornească pe cont propriu în 1996, ca acum, în 2016, copii lor Iulia și Andrei să le fie alături și să se pregătească să ducă mai departe ceea ce au realizat părinții lor. Merită să-ți spun mai multe ca să afli și tu ce mobilă excepțională se produce la noi în țară.

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-16Mândră să fiu alături de familia Spătaru, Eugenia și Romulus, ambii ingineri în lemn, și copiii lor Andrei și Iulia, familia care deține fabrica Abies Nehoiu și care a reușit să facă una dintre cele mai moderne unități de producție de la noi din țară. Vezi filmul de mai jos.

Eugenia și Romulus Spătaru sunt ingineri specializați în industria lemnului. Se cunosc de pe vremea facultății, căci la Brașov este singura de acest gen de la noi din țară. Înainte de revoluție au fost repartizați la diverse fabrici, iar în 1996 erau amândoi la fosta fabrică Foresta Nehoiu, achiziționată atunci de un om de afaceri. Mai multe secții se privatizau, așa că văzând cum stă treaba, soții Spătaru au decis să meargă pe cont propriu. Da, au decis să riște, dar au avut încredere în priceperea și știința lor, în profesia pe care au iubit-o dintotdeauna. Au început cu un mic atelier în care făceau piese de mobilă – picioare, brațe și destul de repede au avut norocul să-și găsească un partener olandez pentru care să livreze mica lor producție.

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-7Numele fabricii  Abies vine de la denumirea în limba latină a bradului, dar la fabrica Abies Nehoiu se folosesc mai multe tipuri de esențe lemnoase în fabricarea pieselor de mobilier.

Dar fiind ingineri și mereu dispuși să învețe, nu s-a limitat la a face mici piese și nici nu s-au mulțumit cu utilajele pe care le aveau. Au învățat foarte mult de la partenerii lor atât din punct de vedere ingineresc, cât și ca derulare a unei afaceri. Ani de zile tot profitul lor l-au reinvestit în fabrică pentru a o putea moderniza la cele mai înalte standarde. După ani de zile de producție structuri din lemn și piese mici pentru mobilă, s-au aventurat în a realiza piese întregi, în special tapițerie din piele. Un domeniu cu multe secrete, pe care ei le-au descusut de la olandezi. Au fost pe fază, au lucrat exclusiv pentru partenerul lor, care au venit și cu proprii designeri, și până în 2016 și-au direcționat toată afacere numai exportului.

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-9

De ce au lucrat numai pentru export? Pentru că ajunseseră la o calitate pe care românii nu o apreciau și nu exista în opinia lor o piață pentru mobilă tapițată de top. Ca atare, nici nu și-au făcut site și nici nu au participat la târgurile din țară pentru că pur și simplu știau că prețurile ar fi fost prea mari (canapeaua albastră din imagini costă 1800 de euro, fotoliile sunt în jur de 700 de euro, scaunele în jur de 350-400 de euro, măsuța circa 230 de euro). Însă tânara generație a familiei, respectiv Iulia și Andrei, s-au alăturat părinților lor, și după vizite la târgurile internaționale de mobilă cu m sunt cele de la Koln și Milano, s-au ambiționat și au decis să se facă cunoscuți și pe piața românească. Și nu doar că au expus în premieră, la 20 de ani de la începerea activității fabricii, ci au lansat produsele proprii concepute de către ei. Influența olandeză se simte, dar vreau să-ți spun că piesele sunt impecabil finisate, iar canapelele incredibil de confortabile.

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-18

Andrei Spătaru și sora lui Iulia nu au fost niciodată rugați de către părinți să vină alături de ei la fabrică, dar Andrei, după ce a terminat facultatea de inginerie electrotehnică în București a hotărât că viitorul lui e la Nehoiu. Se implică activ de patru ani de zile atât pe partea de tehnologizare a fabricii, cât și în partea de design. De fapt, el spune că piesele pe care le fac ei pornesc nu de la estetică, ci de la tehnologie la estetică. Andrei este pasionat de sisteme, de acționări electrice, așa că cel puțin în privința fotoliilor cu diverse funcții nu se poate abține în a propune cele mai noi modalități de acționare a pieselor. Iulia s-a implicat pe partea economică, de derulare a afacerii începută de părinții ei și este cu gândul la dezvoltarea fabricii și la promovarea ei.

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-19

Mi-a plăcut tare mult această familie de oameni pasionați, de români ambițioși care au reușit în 20 de ani să construiască o fabrică la standarde occidentale și să producă piese de mobilier cu adevărat ireproșabile. Nu au încă site (vor avea curând), dar după reacțiile pe care le-au avut la târg au decis că merită să-și încerce șansa și pe piața românească (vezi mai jos datele de contact). Da, produsele lor sunt scumpe raportat la salariile românilor, dar după ce ai să vezi pe repede-înainte în filmul de mai jos cum sunt făcute și dacă ai ocazia să le testezi, te vei convinge că merită toți banii! Andrei spune că ei vor să facă în fabrica Abies de la Nehoiu, unde lucrează 115 angajați, piese de mobilă pentru o viață, să dureze, să reziste și să placă indiferent de modă și vremuri și eu cred că deja au reușit acest lucru. Deci, dacă vrei canapele, fotolii din piele de calitate occidentală fabricate în România sau mese și scaune frumoase și rezistente, nu ezita să-i contactezi. Sper să-ți prindă bine aceste informații!

Date de contact Abies Nehoiu: Andrei Spătaru, andrei.abies@gmail.com, tel 0745.646.698. Am să revin cu informații când își vor lansa site-ul și catalogul.

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-10

Canapeaua din imagini este tapițată cu piele și este modulară. Poate fi reconfigurată după dorințe sau necesități. Preț Orientativ 1800 euro

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-11

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-8

Scaunele au tapițerie din piele și structură din lemn masiv, preț orientativ 350-400 de euro, în funcție de pielea aleasă.

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-4

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-2

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-3

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-1

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-6

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-15

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-13

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-17

adelaparvu-com-despre-mobila-produsa-in-romania-abies-nehoiu-20

12 raspunsuri pentru Excepțională mobilă produsă în România la fabrica Abies Nehoiu

  1. igor spune:

    Frumoase piese:)

  2. Ionut spune:

    Felicitari Adela, pentru faptul ca promovezi frumosul din Romania !

  3. Szakacs spune:

    Foarte tare videoul! Chiar ca e de necrezut ca este in Romania.

  4. alina spune:

    exagerat de scump

  5. Ingrid spune:

    Buna Adela. Îți amintești ca întrebam de fotolii micuțe , lemn, mid-century… Pana la urma am așteptat Bife-Sim-ul si bine am făcut. De la intrarea in pavilion mi-au sărit in ochi si trei minute mai târziu plasasem comanda deja. Am ales cele doua fotolii care in stand erau cu perne de piele dar am optat pentru stofa de lâna, un taburet si o măsuță. Abia astept sa fie gata. Toate produsele pe care le-am văzut la ei sunt de o calitate deosebita. Ca design, s-ar mai putea umbla un pic la proporții dar, na, asta e o chestiune personală. Trebuie sa spunem tuturor ca firma nu asigura transportul iar pentru produsele din lemn, curieratului poate sa fie riscant. Pentru cine crede ca sunt „exagerat de scumpe” n-are decât sa compare aceste produse cu cele de la atelierul din colț care trântește niște perne de burete pe un cadru de Pal, le îmbracă intr-un plastic pe care il numește piele ecologică si cere un salariu minim pe economie. Cei care caută astfel de calitate si design stiu deja ca un astfel scaun de pilda, in Italia sau Franța, poarta de regula o semnătura sonora care duce prețul la cateva mii de euro. Eu m-am bucurat foarte tare sa-i gasesc aici pe cei de la Abies. Eu îți multumesc ca promovezi astfel de firme.

    image

  6. Ghita Elena spune:

    Mobilier cu un design exceptional si calitate ireprosabila. Facute sa dureze in timp. Multumim ABIES Nehoiu!

  7. dan spune:

    Exponate superbe, insa la pret european! Oricum, chiar si in Romania se vor gasi doritori, felicitari pentru initiativa si promovare! Deosebit!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *