Sigur te cuprinde și pe tine câteodată nostalgia și îți vine dor de ducă, dar nu aiurea așa, ci înapoi la casa bunicilor sau părinților de la țară. Ce atâta strofocare, atâta alergătură când nu simți să ai vreo satisfacție? Așa și-au spus și cei doi tineri depsre care-ți spun azi. Așa că, într-o zi, și-au luat inima în dinți și și-au spus să o ia de la capăt undeva unde se simt ei bine. Au făcut și un joc, s-au uitat pe hartă și au ales jumătatea distanței dintre părinții lui și părinții ei, care trăiesc la țară. Apoi au bătut satele din zonă și au găsit o casă veche, dar în stare cât de cât bună. Au dat apartamentul pentru casa asta și ceea ce le-a mai rămas au băgat în renovarea ei și au mai păstrat ceva bani de rezervă cât să fie siguri că nu le va fi foarte greu. Dar după ce s-au mutat le-a și venit ideea din ce să trăiască: au deschis casa lor oaspeților. Dar hai să-ți spun mai multe.
Cei doi tineri de care-ți spun sunt firi mai artistice, mai boeme și amândoi iubesc copacii și natura. Dar se simt legați în special de copaci, de stejari. Sunt polonezi, iar ei îi place să gătească, iar lui îi place să meșterească. Chiar dacă au făcut facultăți și au lucrat la firme mari, în mediul urban, au realizat că viața este prea scurtă pentru a nu se bucura de ea. Iar ei și-au dorit tihnă și oameni frumoși alături. Ania și Grzesiek au muncit la căsuța lor de la țară, au păstrat cât de mult din arhitectura veche, dar și-au pus și e amprenta cu o extindere actuală. Alături de părinților lor au renovat casa, iar la final s-au gândit că dacă oamenii frumoși pe care-i cunosc sunt la oraș, decât să meargă ei înapoi unde nu le place, mai bine îi cheamă pe prietenii lor la casa tocmai finalizată.
A fost suficientă o petrecere ca ideile să curgă și la sfatul prietenilor, cei doi tineri au amenajat casa astafel încât să aibă două intrări, iar câteva camere să le poată închiria. Apoi altcineva le-a spus că spațiul șurii este foarte frumos și încăpător și că acolo ar merge să fie ținute evenimente de familie, zile de naștere, botezuri, poate chiar și nunți mai mici. Și da, asta au și făcut, au amenajat totul și nu doar că au avut cereri din partea oamenilor pentru ocazii festive, dar s-au trezit și cu cereri pentru concerte și cenacluri. Ania s-a trezit în ipostaza pe care și-a dorit-o: să gătească pentru oaspeți, iar prietenul ei s-a trezit că ceea ce-i spuneau prietenii sau oaspeții merită bricolat. Așa că a amenajat și o zonă cu nisip, ca o plajă, dar și locuri de masă sub streașnia șurei sau sub copacii din curte.
Tot ce au făcut aici la casă a fost o reciclare creativă pentru că au folosit mobila veche pe care au găsit-o în bună stare sau au construit ei cu mâinile lor alte lucruri necesare. Și-au dat voie să se joace cu nuanțele, cu corpurile de iluminat, cu tapetele sau cu nuanța vopselurilor pentru baie. Au angrenat și sătenii din zonă de la care cumpără ingrediente proaspete pentru preparatele lor, plus că mai apelează la ei pentru diverse ieșiri pentru oaspeți, cum ar fi închiriatul cailor. Când au ajuns aici au fost priviți cu suspiciune, dar acum toți cei din sat îi admiră pentru că le-au animat atmosfera. Iar oaspeții, de la doctoranzi care vin să-și scrie în tihnă lucrările, la artiști și familii, care petrec la final de săptămână, sunt exact genul de oameni frumoși pe care cei doi tineri și i-au dorit alături. O casă șarmantă, nimic sofisticat, dar care emană o stare de bine. Sper să te inspire și pe tine!
9
O casa frumoasă, unde se simte libertatea și creativitatea.
Adela, vorbeam nu demult despre cactuși, care imi plac și îi am la birou. o colegă însă mia zis că nu se recomandă să ai nici in casa nici la birou că aduc ghinion. Eu nu prea cred asta. Ai auzit tu asa ceva sau Carli Marian. Multumesc.
Crezi ca natura a creat plante care aduc ghinion? Desigur ca nu cred nici eu asa ceva!
apartamentul initial musai a fost extrem de scump de si-au permit sa achizitioneze si amenajeze atat de minunat 2 case, o sura, o gradina de vis, si sa aiba rezerve.
Nu stiu cat pot castiga din chirierea unei casute si a surei pt activitati, dar cu siguranta ca traiesc modest si fericiti in simplitate.
Esti o femeie cam tare pesimista. Pai cam cat crezi ca e o casa la tara? Stiu sigur ca si la noi gasesti case de genul acesta la preturi acceptabile de pana in 10.000 de euro. Mai bagi 10.000 de euro in renovare pentru sigur vrei sa ai baie in casa, iar daca-ti mai ramane o rezerva de 5000-10000 de euro e ok pentru supravietuire.
Daca esti un om creativ , sigur poti realiza aceste lucruri….totul e ca o joaca de copii, e placut sa reconditionezi lucruri si mobila veche, mai ales ca , acum ai totul la indemana ( vopsele , lacuri, culori ,tapet). Multumim pentru inspiratie!!!
da, cu siguranta, e nevoie de munca proprie. Eu nu am participat mai deloc la ultima zugravire (cateva ore in weekenduri nu se pune).
Eu facui un calcul asa (in euro) legat de apartamentul meu si urmarind cele facute de ei lor:
– vand aprt. de bucuresti cu 60 mii
– cumpar casa la tara cu 10 mii (desi greu asta, ca vad ca au si curte mare, si nu cred ca sunt intr-o tiganie romaneasca …, vazui si in polonia tigani ca ai nostri)
– renovez casa principala – 20 mii euro (put apa peste 2 mii euro, fosa cateva mii euro, centrala pe lemne peste 3 mii euro, bucatarie 3-5 mii euro, rezidit + reizolat + acoperis – fara numar, rezistenta acoperis riscanta, refacut retea de electricitate la o casa minim 1 mie euro, amenajat curte – nu stiu cat, amenajat gard la curte mare cateva mii de euro etc ). Cum tocmai renovai un aprt. preturile sunt f. mari la amenajari modeste de bucatarie si baie(am si renuntat la baie).
– casa de oaspeti: 20 mii euro (cumparat casa de lemn proiect de-a gata, extindere, etc) . Separat. Sunt putine case romanesti asa de mari (poate in Ardeal dar costurile cresc acolo…)
Si aici mi-am terminat banii:
– Bani de sura?
– Bani de trait?
– bani deoparte?
E posibil pt ca sunt impreuna cu parintii sa fie din vanzarea a 2 imobile. Sau sa fi avut aprt. mai scump decat al meu din Bucuresti 🙂
In rest, salariile muncitorilor polonezi sunt cu 20-40% mai mari decat ale muncitorilor romani. Sper ca sunt mai seriosi 😀 (dar si cand imi prind electricianuuul ….. 😀 😀 ). Mai multe vazui la Tea vasilescu pe blog ce aventuri a avut cu renovatul unei case de 65mp2 langa Bucuresti (20 mii euro estimeaza cheltuielile, si neterminat).
Sura exista acolo pe teren au cumparat-o cu tot cu casa. Si da, in Ardeal, in Bucovina casele sunt mai accesibile.
pt o femeie : mai femeie, pt renovari arunci cu zerourile de nu-i adevarat ex fosa 500 euro,centrala pe lemne cu instalatie cu tot 1500 euro,bucatarie maxim maximorum 2000 euro (renovare completa de la podea la tavan) etc dupa cum pui problema cu extindere cu proiecte smart made in germany, sura tip texas,gard de la NASA,nu esti in spiritul ” fa ceva destept si frumos cu bani putini ”nu ai inteles ca e importanta fantezia artistica si nu sumele banesti; nu ai inteles ca importanta e comuniunea cu natura pt spirit si nu mercantilsmul.daca ai placerea asta poti lipi pe fiecare articol etichete cu pretul, numai sa nu fie cu cod de bare ca musafirii nu vor veni cu cititor de cod, conform reclamei, ei vad culori(si forme) nu coduri
tot pt o femeie ; ma gandeam, daca ai apartament in bucuresti si esti chibzuita stiind de unde sa faci cumparaturile sau achizitiile cred ca iti raman bani si de un cal ( 3000 lei rasa romaneasca semigreu, excelent pt agrement; sareta 500 euro ; inchei cu vorba unui politist SUPCES
simplu nu e si se cheltuiesc si destui bani, dar daca iti place viata la tara si esti dispus sa muncesti cot la cot cu muncitorii care executa diverse lucrari- iti vei vedea visul cu ochii cam in 3-4 ani( v-o spun din proprie experienta fiind fericita propietara a unei casute la tara impreuna cu sotul, un baiat tare muncitor si priceput)
P.S. crestem si gaini, rate, catei, pisici,legume in gradina si ganduri bune- toate ne incarca pozitiv si ne pare rau ca nu am realizat aceste lucruri cand eram mai tineri
In ce localitate sunt as dori sa merg acolo cu familia.
Lucian, uite aici e site-ul lor unde ai contact și adresa casei http://naskrajuczasu.eu