adelaparvu-com-despre-casa-din-lemn-65-mp-finlanda-arhitectura-sanaksenaho-architects-foto-grace-branco-1

In Case, Design Interior

Casă din lemn de 65 mp cu terasă, gândită pentru vacanțe

Dacă te gândești la o casă de vacanță pentru familia ta poate te vei inspira din conceptul celei de față, pentru că abordarea este una inedită. Ridicată în Finlanda, pe malul unui lac, deci orientată către o priveliște frumoasă, casa de 65 mp construiți (deci cu tot cu terasă) a fost gândită de arhitecții de la biroul Sanaksenaho ca loc pentru membrii unei familii ce doreau să-și petreacă timpul liber mai aproape unul de celălalt, dar și să se bucure de natură. Ca atare, arhitectura casei este una clar direcționată către peisajele din jur, de unde și ferestrele mari și terasa, dar de asemenea, la interior spațiile destinate odihnei sunt minimale. Hai să-ți spun mai multe, dar înainte să-ți postez și planul casei.

adelaparvu-com-despre-casa-din-lemn-65-mp-finlanda-arhitectura-sanaksenaho-architects

Arhitecții au conceput casa la interior pentru a obține un spațiu cât mai aerist și deschis, unde încăperile comunică una cu alta. Accentul s-a pus pe zona de zi, acolo unde în locul clasicelor canapele sunt banchete în fața ferestrelor și a unei mese încăpătoare în jurul căreia să se poată aduna familia. De asemenea, centrul casei din lemn a fost tratat ca o vatră a ei, una caldă, adică locul pentru soba-șemineu legată prin finisaje de pardoseala scărilor. E ca un punct de delimitare a zonei de zi față de cea de noapte, dar și un reper pentru ideea ca în jurul focului să se strângă familia. Finisajul din piatră se continuă și la exterior pe terasă, ca un simbol ce amintește de legătura dintre om și natură.

adelaparvu-com-despre-casa-din-lemn-65-mp-finlanda-arhitectura-sanaksenaho-architects-foto-grace-branco-3

Dormitoarele sunt gândite ca niște cuiburi și ele pot fi delimitate prin uși culisante, care în realitate nu prea se folosesc. Cel mai plăcut loc de dormit este chiar în spatele sobei șemineu, unde în loc de pat obișnuit a fost creată o platformă și peste ea e așezată direct salteaua. Este spațiul destinat părinților, iar pentru copii au fost gândite paturi etajate situate în capătul casei, deci la finalul holului care leagă camerele între ele. Baia a fost proiectată între cele două dormitoare și totodată aproape de intrarea în casă, fiind rapid accesibilă în orice situație. Deci, o casă mică, dar luminoasă, aerisită, cu spații care comunică liber, cu accent pe partea de socializare și deschidere către natură. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu-com-despre-casa-din-lemn-65-mp-finlanda-arhitectura-sanaksenaho-architects-foto-grace-branco-7

Prin dreapta este ușa de acces în casă care dă direct într-un hol. De aici se deschis dormitoarele și baie. Ușile interioare pentru dormitoare și baie sunt culisante, astfel că spațiul a putut fi folosit la maximum. În zona superioară a dormitorului părinților și a băii sunt goluri de ferestre interioare pentru ca lumina naturală să pătrundă aici și dinspre hol.

adelaparvu-com-despre-casa-din-lemn-65-mp-finlanda-arhitectura-sanaksenaho-architects-foto-grace-branco-5

adelaparvu-com-despre-casa-din-lemn-65-mp-finlanda-arhitectura-sanaksenaho-architects-foto-grace-branco-6

adelaparvu-com-despre-casa-din-lemn-65-mp-finlanda-arhitectura-sanaksenaho-architects-foto-grace-branco-8

adelaparvu-com-despre-casa-din-lemn-65-mp-finlanda-arhitectura-sanaksenaho-architects-foto-grace-branco-4

adelaparvu-com-despre-casa-din-lemn-65-mp-finlanda-arhitectura-sanaksenaho-architects-foto-grace-branco-2

adelaparvu-com-despre-casa-din-lemn-65-mp-finlanda-arhitectura-sanaksenaho-architects-foto-grace-branco-1
Foto: Grace Branco

6 raspunsuri pentru Casă din lemn de 65 mp cu terasă, gândită pentru vacanțe

 1. Ioana Carla spune:

  Buna,

  As dori sa stiu unde pot sa intreb pretul pentru aceasta casuta formidabila.
  Este o firma care construieste si in Romania?

  Multumesc.

 2. o femeie spune:

  suuuperrba! si musai in loc cu peisaj de vis!! Chiar daca nu prea e intimitate in casa asa 😀 (am in cap scenariul cu copiii care ataaaca dormitorul parintilor 😀 ).

 3. […] a considerat că locuința de 65 mp era prea mult compartimentată și a apelat la un inginer de structuri pentru o analiză a […]

 4. Egli Silvia spune:

  Am dat fara sa vreau peste acest articol, adevărat din 2016 … Dar îmi place enorm ideea de căsuța de vacanta din lemn. Va rog cum pot lua legătura cu inginerul Florin Brînză. Va mulțumesc anticipat pentru raspuns!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *