adelaparvu-com-despre-montarea-corecta-a-aparatelor-de-aer-conditionat-foto-daikin-romania-3

In Electrocasnice si dotari, Idei pentru acasa

Cum se montează corect sistemele de climatizare din casă?

Am văzut numeroase cazuri în care sistemele de climatizare arătau inestetic, mă refer la cabluri și tubulaturi, dar de asemenea mi-am dat seama că nici nu funcționau la capacitate maximă tocmai pentru că erau incorect amplasate, cum ar fi spre exemplu aparatele de aer condiționat montate pe holuri. Acum, în prag de toamnă, când la multe case se fac lucrări de interior și se trasează instalațiile m-am gândit că ar fi benefic să știi câte ceva despre amplasarea corectă a sistemelor de ventilație (aparate de aer condiționat). Dar pentru că n-am cum să le știu eu pe toate m-am gândit să apelez la un specialist și anume Marian Pandele, care este manager executiv la una dintre cele mai mari firme românești, Avi Compact, specializată în a furniza soluții complete de instalații, adică și echipamente și servicii de montaj în acest domeniu (au instalatori autorizați și ingineri specialiști care să-ți calcuzele exact ce ai nevoie). Așa că i-am pus mai multe întrebări, iar unele dintre acestea se regăsesc și în mailurile pe care le-am primit de la mai mulți cititori. Dar hai să o iau pe rând.

adelaparvu-com-despre-montarea-corecta-a-aparatelor-de-aer-conditionat-in-foto-daikin-ftxm3

Unde se amplaseză corect sistemele de climatizare în locuinţă? E adevărat că fiecare locuinţă este diferită, astfel încât „sistemul de climatizare perfect” va depinde de mai mulţi factori, printre care: volumul încăperii, orientarea acesteia, dimensiunile ferestrelor, numărul de pereţi exteriori, materialele de construcţie, etc. Totuși e bine de reținut faptul că pentru încălzirea sau răcirea optimă a unei încăperi cele mai sensibile zone sunt cele vitrate. Adică nu întâmplător sursele de încălzire/ răcire sunt poziționate astfel încât în fața ferestrelor să se creeze o perdea de aer cald/rece, după caz. Practic, dacă se climatizează zona ferestrelor, unde transferul de aer cald-rece se simte mai acut, atunci confortul termic în încăpere se obține mai repede și mai eficient. Pentru climatizarea unei locuinţe cu mai multe camere, este optim ca fiecare încăpere principală să fie climatizată individual. Nu se pot răci camerele cu un echipament instalat pe hol. Deoarece alegerea sistemului de climatizare potrivit este un proces complex, Avi Compact investeşte în specializarea şi trainingul echipei, astfel încât să poată oferi cea mai bună opţiune.

adelaparvu-com-despre-montarea-corecta-a-aparatelor-de-aer-conditionat-in-foto-daikin-emura-4

Unde și cum se amplasează unitatea exterioară? Chiar dacă par solide și rezistente, unitățile exterioare pot fi influențate în funcționarea lor de modul de amplasare. Astfel, trebuie evitată expunerea la căldura excesivă. De asemenea, nu este recomandată instalarea acestora pe terase sau în spaţii închise, unde temperatura poate depăşi 50 de grade.

Foarte important! Aerul recirculat de unitatea exterioară a sistemului de climatizare nu trebuie obstrucţionat. În cazul în care nu sunt alte recomandări ale producătorului, regula general valabilă este că unitatea trebuie să aibă liber în spate minim 10 cm şi minim 100 cm în faţă. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că unitatea trebuie amplasată într-o zonă uşor accesibilă, pentru a facilita intervenţiile şi mentenanţa acesteia. Și asta cu atât mai mult cu cât de două ori pe an va trebui să se intervină la ea pentru service.

adelaparvu-com-despre-montarea-corecta-a-aparatelor-de-aer-conditionat-foto-daikin

În cazul în care unitatea exterioară se montează la nivelul solului, trebuie utilizați suporţi speciali, care vor asigura o înălţime mai mare de 10 cm faţă de sol, pentru a preveni formarea gheţii iarna. La anumite tipuri de echipamente, precum cele Daikin (link), alimentarea electrică se face la unităţile exterioare. Este recomandat ca alimentarea aparatelor de aer conditionat să se realizeze pe un circuit separat. De asemenea, este obligatoriu ca circuitul să aibă împământare, mai ales că vorbim despre un echipament expus intemperiilor, deci și fulgerelor.

Recomandări pe scurt pentru amplasarea unităţii interioare:
1.Se va face în aşa fel încât să nu fie obstrucţionată circulaţia aerului, precum şi funcţionalitatea echipamentului. Astfel, în funcţie de model, este necesar ca între partea superioară a unităţii interioare, pe unde se face absorbţia aerului, şi plafon să existe un spaţiu de minim 3 cm.
2. Este preferabilă alegerea unei poziţii a unităţii interioare care să permită evacuarea condensului gravitaţional.
3. Unitatea nu trebuie să fie în bătaia directă a soarelui.
4. Unitatea trebuie să fie departe de surse de căldură sau de aburi.
5. Unitatea se montează la distanţă faţă de lămpi flourescente cu aprindere electronică, deoarece acestea pot scurta raza de acţiune a telecomenzii.
6. Unitatea se montează la cel puţin un metru distanţă de aparatele radio şi tv, întrucât pot cauza interferenţe cu sunetul sau imaginea.
Întrucât jetul de aer este dirijabil, atât în plan vertical, cât şi în plan orizontal, nu sunt restricţii în ceea ce priveşte poziţionarea acestuia pentru ca jetul de aer să nu fie direct pe o anumită zonă.

adelaparvu-com-despre-montarea-corecta-a-aparatelor-de-aer-conditionat-in-foto-schema-daikin

Cum se montează corect sistemul de climatizare? După alegerea echipamentelui (dimensionarea climatizorului se face de către expertul Avi Compact, iar alegerea gamei este la latitudinea cumpărătorului), stabilirea poziţiei de montaj se va face de către beneficiar, preferbil pe baza unui proiect, împreună cu echipa de montaj. Atenţie: Instalarea unui aparat de aer condiționat necesită unelte și instrumente speciale, prin urmare, trebuie efectuată de către un instalator profesionist. De asemenea, deoarece aparatele de aer condiționat conţin agenți frigorifici – substanțe acoperite de protocolul de la Kyoto precum si regulamentele europene in vigoare: CE842 / 2006, CE 1516 / 2006 , CE 303 / 2008, CE 307/2008 si CE 1005 / 2009– legislația din majoritatea țărilor impune ca instalarea și întreținerea aparatelor de aer condiționat să fie realizate de către persoane certificate.

adelaparvu-com-despre-montarea-corecta-a-aparatelor-de-aer-conditionat-in-foto-daikin-ururu

Care sunt etapele în montajul aparatelor de climatizare? Montajul echipamentului de aer condiţionat reprezintă, pentru echipamentele de tip split, poziţionarea unităţilor interioare şi exterioare, realizarea conexiunilor hidraulice între unităţile internă şi externă, realizarea alimentării electrice şi a evacuării condensului.
1. După stabilirea poziţiei de montaj se montează placa de susţinere a unităţii interioare şi străpungerea peretelui. Este recomandat ca pentru străpungere să se folosească o carotă. De asemenea, este recomandată utilizarea de către echipa de montaj a dispozitivelor care împiedică împrăştierea prafului în încăpere. Deși pare o lucrare de mică amploare, dacă nu se montează corect sau nu se folosesc uneltele profesionale de montaj, poți să trezești cu mare mizerie în casă și cu fațada parțial distrusă.
2. Următorul pas este montarea consolelor ce vor susţine unitatea exterioară şi se realizează traseul frigorific. Pentru ţevile mai groase de 3/8” este obligatorie îndoirea cu un aparat special, pentru a evita obturarea (gâtuirea acestora). Dacă este necesar, din cauza condiţiilor de montaj, ca traseul să fie realizat din mai multe tronsoane, îmbinarea acestora se va face prin sudură. Întrucât condensează, ţevile de cupru trebuiesc izolate cu izolaţie tip Armaflex. Grosimea minimă a izolaţiei trebuie să fie de 6 mm. Pentru protecţia izolaţiei la trecerea prin perete se foloseşte banda de matisat.
3. Se realizează legăturile între unităţi.
4.Se vacumează traseul frigorifc.
5. Se cuplează echipamentul de climatizare la alimentarea cu energie şi se realizează proba de funcţionare.

adelaparvu-com-despre-montarea-corecta-a-aparatelor-de-aer-conditionat-in-foto-daikin-ftxm2

Atenție! Nu se vor realiza niciodată străpungeri în stâlpi, grinzi sau pereţi de rezistenţă pentru montajul sistemului de ventilație pentru că asta afectează direct structura de rezistență a întregii locuințe.

adelaparvu-com-despre-montarea-corecta-a-aparatelor-de-aer-conditionat-in-foto-daikin-emura-1
La final, în urma montajului, se vor testa următoarele elemente:
– Unităţile interioare şi exterioare sunt instalate corespunzător pe suporturi solide. Cădere, vibraţie, zgomot.
– Funcţie de răcire/încălzire – nu sunt scăpări de agent frigorific gaz.
– Conductele de agent frigorific gaz şi lichid cât şi prelungitorul furtunului de evacuare din interior sunt izolate termic.
– Scăpări de apă – linia de evacuare este instalată corespunzător.
– Scurgeri de electricitate – sistemul este împământat corespunzător.

adelaparvu-com-despre-montarea-corecta-a-aparatelor-de-aer-conditionat-in-foto-daikin-emura-3

Ce fel de aparate de climatizare arată bine din punct de vedere estetic, dar sunt și viabile din punct de vedere al eficienței? La Avi Compact există mai multe game de produse și fiecare are o colecție axată și pe partea de design, dar pentru care prețurile evident diferă. Din punct de vedere estetic și tehnic, Marian Pandele recomandă gama Daikin Emura. De ce? Pentru că această gamă de echipamente este rezultatul cercetărilor îndelungate în crearea unei soluţii superioare de climatizare pentru spaţiile rezidenţiale din Europa. Prima unitate Emura a apărut în 2010 şi a redefinit noţiunea de spaţiu climatizat în design-ul interior european. Noua generaţie vine în plus cu mai multe funcţii, eficienţa sporită şi un design premiat. Design-ul unităţii interioare a primit mai multe premii în ceea ce priveşte design-ul interior: premiul „ Reddot Award”, premiul „Good Design” sau premiul „Design Award”. Toate aceste aspecte, împreună cu filtrul de purificare al aerului ce opreşte 99% din alergeni, senzorul „ochi inteligent” şi adaptorul wi-fi, ce permite controlul deplin de la distanţă, fac din gama „Emura” cea mai bună alegere atât în ceea ce priveşte eficienţa cât şi designul.

adelaparvu-com-despre-montarea-corecta-a-aparatelor-de-aer-conditionat-in-foto-daikin-emura-2

Acum, că ai aflat o mulțime de informații și recunosc că și eu am învățat multe în urma acestei documentări, îți spun că merită să ai în vedere toate aceste lucrări începând din stadiul de proiect al casei. E mai sigur să te întrebi la o renovare, chiar și în lipsa unui proiect făcut de arhitect sau designer, pe unde, cum vei avea trasate sistemele de climatizare ca să nu trezești ulterior cu complicații. Și dacă nu știi cum să faci poți apela la specialiști, cum sunt și cei de la Avi Compact, care după cum îți spuneam este una dintre cele mai mari companii româneşti care furnizează soluţii integrate de climatizare şi instalaţii şi cel mai important furnizor al produselor Daikin în România. Uite aici site-ul lor www.avicompact.eu, pagina lor de Facebook și mail office@avicompact.ro. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu-com-despre-montarea-corecta-a-aparatelor-de-aer-conditionat-foto-daikin-romania-2

adelaparvu-com-despre-montarea-corecta-a-aparatelor-de-aer-conditionat-in-foto-daikin-ftxm4

adelaparvu-com-despre-montarea-corecta-a-aparatelor-de-aer-conditionat-foto-daikin-romania-1

Foto: Daikin via Avi Compact

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *