Când au cumpărat locuința în urmă cu douăzeci ani de zile, totul era pe marouri și bejuri, cu multe texturi din lemn pe care nici nu le-au sesizat ca fiind încărcate sau întunecoase. Era o vreme când petreau mai mult timp în afara casei. Apoi, au venit copii și viața lor s-a schimbat. Și odată cu ea și casa cu suprafața de 80 mp. Bucuria de-a avea o familie a luat loc plăcerilor, iar timpul petrecut acasă s-a lungit. Așa că într-o zi, proprietara, designerul Carolina Juanes (vezi foto mai jos), a spus adio nuanțelor închise, să fie lumină, să fie bucurie. Și a transformat totul în locuința pe care o vezi. Dar hai să-ți spun mai multe.
Ai crede că un designer are la îndemână toate lucrurile necesare redecorării propriei case, dar ceea ce nu are este timpul. Da, un designer are idei, știe de unde să ia lucruri, cu cine le poate pune în practică, dar de cele mai multe ori e privat de timp pentru că profesia asta presupune ca și weekendurile să-ți fie ocupate cu deplasări sau sesiuni de shopping pentru clienți. În cazul de față, Carolina și-a rezervat o vacanță pentru familia ei, mai exact pentru casa familiei ei și a schimbat totul din nuanțe închise într-unele deschise. Dacă grinzile de pe tavan erau nuanța nucului, acum totul este alb, dacă pe jos era un parchet wenge acum a ales ceva mult mai deschis și mai cald. Și da, mobilier tapițat care să imprime senzația de confort și familiaritate, dar care să aducă și un strop de culoare.
Fiind o construcție din lemn cu structură portantă, nu a putut schimba recompartimentarea, de aceea a gândit totul în termeni de finisaje. Și-a dorit să obțină o imagine cât mai luminoasă, de aceea a folosit nuanțe deschise pentru finisaje, păstrând câteva elemente din cele existente inițial, cum ar fi șemineul placat cu piatră, tâmplăria pe care a vopsit-o în alb (inclusiv la ferestre, dar doar la interior), o parte din dulapuri pe care le-a vopsit tot în alb, patul matrimonial pe care l-a retapițat. Ceea ce a refăcut de la zero a fost organizarea unor zone, cum ar fi locul de luat masa pe care l-a creat în cel mai restrâns mod cu putință (o banchetă fixă în U) dar cu maximum de locuri, adică zece.
Designerul a mizat practic pe alb pentru finisajele de la nivelul plafoanelor și pereților, ale tâmplăriei și mobilierului care ocupă suprafețe mari, adâugând căldură prin alegerea unui parchet cu lamele mai mari, deci care ordonează spațiul și conferind senzația de confort prin țesături cu aspect natural, de la tapițeria canapelei la așternuturile de pat, de la storuri și draperii la perne decorative. A mizat pe tonuri cât mai luminoase și a inserat culori plăcute doar la nivel discret, lucru care nu se demodează prea ușor. Acum simte că respiră, că se bucură de o casă luminoasă unde ceea ce iese în evidență sunt chipurile celor dragi ei. Râsetele lor colorează atmosfera și asta e tot ce contează în final. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Stella Rotger
10
e atat de placut si linistitor ca m-as muta azi intr-o asemnea casa! Si copii cred ca s-ar bucura enorm!
Bravo lor!
Asa este! Lumina este foarte importanta intr-o casa, la fel si cantitatea si calitatea ei.