adelaparvu-com-despre-fabricarea-bcaului-design-murphy-mears-architecs-foto-kyle-humphries

In Constructii, Romania Mea

Fabricat din nisip, var, gips, ciment, pastă de aluminiu și apă. Știi ce e?

Inventat și patentat în 1924 în Suedia de către arhitectul și inventatorul Dr. Johan Axel Eriksson, producția acestui material de construcție  a început în 1929. La câțiva ani după primul fabricant, adică în 1939 un alt producător suedez a început fabricarea lui cu o altă rețetă, iar în 1943 acest material a început să fie produs și în Germania. Toți acești producători sunt mari nume la nivel mondial acum, fiecare având rețeta sa proprie, cu aceleași ingrediente, dar în cantităţi diferite. Dar despre ce material este vorba? Despre BCA! După 1970, BCA-ul a început să fie produs si de către Macon la noi țară și folosit pe scară largă, mai ales la construcția de blocuri și clădiri industriale.

Toți producătorii din lume folosesc aceleași ingrediente pentru BCA și anume: nisip, var, gips, ciment, pastă de aluminiu și apă. Nu întâmplător BCA-ul este considerat la ora actuală un material prietenos mediului. Asta se datorează compoziţiei sale, proceselor de fabricație și calităților materialului. Uite, AICI poți afla cum se produce BCA-ul.

adelaparvu-com-despre-fabricarea-bcaului-foto-macon-1Foto din cadrul fabricii Macon

Hai să luăm pe rând materialele care intră în compoziția Betonului Celular Autoclavizat. Nisipul este un produs natural, pe care-l găsim în natură și care se folosește în compoziția multor materiale de construcții. Apoi e cimentul, pe care îl știe toată lumea ca fiind omniprezent în construcții, fără el ar fi mai greu de ridicat orice. Varul este utilizat pe scară largă și el, dar mai mult este întrebuințat pentru proprietățile sale antiseptice (la țară inclusiv fântânile sunt dezinfectate cu var). Gipsul este tot un material natural. Pasta de aluminiu are la bază unul dintre cele mai folosite metale din lume. După fier, aluminiul este cel mai prezent metal în viața noastră de zi cu zi de la folia pentru friptură, dozele de suc și bere, foliile pentru ambalarea medicamentelor, cosmeticelor etc. Apa este cea care leagă compoziția și este fără dubiu unul dintre elementele esențiale ale vieții.

adelaparvu-com-despre-fabricarea-bcaului-foto-macon-4Foto din cadrul fabricii Macon

Mai există oameni care sunt suspicioși vizavi de BCA, spunând că ar fi un material de construcție radioactiv. Ei bine, după ce ai aflat din ce este făcut BCA-ul cred că lucrurile sunt clare. Macon, cel mai mare producător de BCA din România are certificate materialele sale ca fiind conform reglementărilor europene în vigoare. Ce prevăd reglementările? BCA are un indice al radioactivității de 0,22 în condițiile în care valoarea maximă admisă în România este de 0,5 iar în UE de 1. Indicele de radioactivitate al BCA este semnificativ mai mic decȃt al altor materiale de construcții utilizate pe scară largă, conform studiului de AICI.

adelaparvu-com-despre-fabricarea-bcaului-foto-macon-3Foto din cadrul fabricii Macon

În laboratoarele Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” din Iași au fost testate mai multe tipuri de materiale de construcții printre care și BCA-ul. În urma acestor studii s-a dovedit că acesta este un material sănătos (vezi AICI studiul integral). De asemenea, datorită calităților sale, rezistenței la foc, al excelentei izolări termice, BCA-ul Macon se află pe lista materialelor aprobate ca soluții pentru locuințe verzi certificate de către Romania Green Building Council (vezi AICI).

Deci, dacă e să avem nelămuriri, cel mai indicat este să verificăm înainte și să luăm în considerare studii și certificări de la instituții serioase. În plus, așa cum fiecare produs are o etichetă cu ingrediente (ca la alimente) merită să o citim cu atenție, să ne informăm. De asemenea, merită să facem comparații cu alte materiale de construcții, iar atunci când nu înțelegem ceva, să întrebăm specialiștii ca să ne fie clar. Mie îmi este foarte clar ce conține BCA-ul și anume: nisip, var, ciment, gips, pastă de aluminiu, apă;  și mi-e clar că BCA înseamnă Beton Celular Autoclavizat, adică beton aerat sau beton poros. Și îți mai spun ceva: nu trebuie să mă crezi, ci chiar te invit să verifici. Pe site-ul www.macon.ro ai toate informațiile detailalte pe larg, iar pentru cei interesați de costuri și aspecte practice merită să știe de calculatorul de necesar BCA pe care-l găsesc online. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu-com-despre-fabricarea-bcaului-foto-macon-2

Mai jos locuință construită din blocuri de BCA, poriect semnat de Murphy Mears Architects, Foto Kyle Humphries

adelaparvu-com-despre-fabricarea-bcaului-design-murphy-mears-architecs-foto-kyle-humphries

5 raspunsuri pentru Fabricat din nisip, var, gips, ciment, pastă de aluminiu și apă. Știi ce e?

  1. Maria spune:

    Adela,daca ar fi sa-ti faci o casa,ti-ai face-o din BCA sau din lemn sau caramida:

  2. lenuta39 spune:

    Foarte interesant !

  3. geta spune:

    Noi am construit o casa din BCA in anul 1983 si va pot garanta (si cine vrea poate sa mearga sa o vada) ca se incalzeste foarte repede si vara tine temperatura constanta (nu se incalzeste in interior), pereti nu au crapat in cei 33ani si nu face egrasie. BCA-ul este un excelent material de constructii, daca ai nevoie sa faci modificari se preteaza (pui un ferestrau si practic il tai). Aici, in Italia de nord, nu este folosit aproape deloc.

  4. Gelu spune:

    Atunci de ce e așa de scump BCA-ul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *