adelaparvu-com-despre-apartament-2-camere-68-mp-plonia-design-eg-project-1

In apartamente, Design Interior

Apartament de 68 mp amenajat în stil scandinav

Dacă îți dorești ca locuința ta de bloc să fie mai aerisită și mai luminoasă, cu siguranță vei găsi inspirație în amenajarea de față. De ce? Pentru că totul este tratat funcțional, mobila cât mai bine organizată și amplasată, ferestrele liber lăsate, putând fi acoperite cu storuri și finisaje curate, clare, dar cu suprafețele din lemn sau cu texturi din lemn care imprimă căldură. Este genul de amenajare actuală, inspirată de stilul scandinav, care poate fi ușor personalizată prin decorațiuni la nivelul pereților și obiecte decorative în rest. E ca o rețetă singură de ambientare, de la care se poate personaliza ușor pe mai departe, chiar adăuga culoare prin țesături (cuverturi, perne, covoare). Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu-com-despre-apartament-2-camere-68-mp-plonia-design-eg-project-2Pentru ca ușa de intrare să nu iasă în evidență a fost aleasă albă pentru a se pierde în ansamblul pereților zugrăviți în gri deschis. Din hol se accede către zona de zi cu bucătărie și living și înspre zona de noapte cu dormitor și baie. În hol tapetul este de la Esta Home.

adelaparvu-com-despre-apartament-2-camere-68-mp-plonia-design-eg-project-4

Locuința aparține unor tineri polonezi, care și-au dorit un spațiu generos pentru bucătărie și cât mai multe locuri de depozitare în casă, plus locul de lectură de la fereastră. Ar fi dorit un spațiu aerisit, fără prea multe obiecte ca să poată face repede curat în casă și să păstreze mai ușor ordinea. Și totuși le-ar fi plăcut câteva accente mai deosebite, dar nu știau cum să integreze dorințele lor în apartamentul de două camere ce măsoară cu tot cu balcon circa 68 de metri pătrați. Așa că au apelat la designerii de la EG Projket, care au reușit să le contureze o locuință practic, funcțională și bine organizată.

adelaparvu-com-despre-apartament-2-camere-68-mp-plonia-design-eg-project-6

Designerii au avut în vedere dorința proprietarilor de a avea o bucătărie generoasă, așa că s-au folosit de fiecare zonă disponibilă pentru a amplasa un mobilier funcțional, gândit de către ei și realizat la comandă. În plus, au ținut cont de contrastele mari între mobila albă și electrocasnicele și chiuveta de culoare neagră, așa că finisajele de pe pereți au un model ce face trecerea între cele două non-culori mult mai plăcută. Pentru a crea cât mai multe locuri de depozitare în bucătărie, designerii au prevăzut mutarea caloriferului de sub fereastră în lateralul mobilierului, alegând unul vertical și cu aspect cât mai simplu ca să nu iasă în evidență. Apoi, au păstrat locul pentru plită, dar cele două cuptoare le-au prevăzut la nivel superior lângă frigider, astfel că sub plită să existe loc pentru sertare, deci pentru depozitare.

adelaparvu-com-despre-apartament-2-camere-68-mp-plonia-design-eg-project-5

Au creat un ansamblu de mobilă ce înglobează electrocasnicele mai voluminoase (frigider, cuptoare), astfel ca în cea mai mare parte a bucătăriei, fronturile de uși, atât la nivel superior, cât și inferior să fie libere, cu aspect curat (au sisteme push, fără mânere). Și hota este una încorporată și nu este vizibilă. Alb simplu pentru mobilă, dar un blat cu aspect din lemn care să încălzească atmosfera, plus plăci ceramice decorative din ciment (la noi găsești AICI) în zona plitei în loc de faianță. Aceste plăci au fost realizate la comandă, iar designerii au reprodus un model similar cu cel al tapetului (de la Esta Home) folosit în holul casei.

adelaparvu-com-despre-apartament-2-camere-68-mp-plonia-design-eg-project-7

Pentru ca în zona mesei aspectul tehnic al bucătăriei să fie estompat, designerii au prevăzut în continuarea mobilierului de bucătărie un loc mai jucăuș. Peretele este tratat cu o vopsea cu efect de tablă unde se pot scrie mesaje cu creta, plus un mic raft pentru plante aromatice la ghiveci și un corp pentru cărți și sticle de vin. Astfel se face legătura înspre living, căci mobilierul deja este unul mai prietenos, mai cald. Iar această senzație este dată și prin intermediul finisajelor, parchetul și gresia se întrepătrund treptat pentru o tranziție vizuală plăcută.

adelaparvu-com-despre-apartament-2-camere-68-mp-plonia-design-eg-project-3

Livingul este grupat în jurul canapelei, așezată mai înspre centrul camerei pentru a permite accesul ușor la ferestrele existente aici. Dar spațiul mic este excelent exploatat. Fiind multe ferestre și deci puține zone libere pentru mobilierul înalt destinat depozitării, bibliotecile au fost amplasate simetric de o parte și de cealaltă a unei ferestre, corpuri legate între ele cu mult dorită banchetă pentru lectură. Sub aceasta se află caloriferul, unul ales special să facă față volumul încăperii, dar și să fie bine încadrat în zonă.

adelaparvu-com-despre-apartament-2-camere-68-mp-plonia-design-eg-project-10

Simetria obținută conferă un aer ordonat camerei, iar tonurile de gri pentru tapițeria canapelei și saltelei banchetei (poți comanda saltele mici AICI) nu încarcă, ci din contră, păstrează luminozitatea camerei. Aceasta pare și mult mai mare pentru că ferestrele nu sunt acoperite, sistemele pentru umbrirea lor fiind storuri romane care pot fi pliate strâns până deasupra ferestrelor. Cu cât suprafața geamurilor este mai liberă, cu atât camera va părea mai spațioasă și va deveni mai luminoasă.

adelaparvu-com-despre-apartament-2-camere-68-mp-plonia-design-eg-project-1

Pentru dormitor accentul s-a pus clar pe două lucruri: spațiu cât mai generos pentru haine și o saltea confortabilă care să asigure un somn bun. Pentru că dimensiunile și forma camerei nu permiteau amplasarea unui dulap dintr-un capăt într-altul, designerii au adoptat o variantă simetrică. De o parte și de alta a patului dulapuri, care sunt legate între ele printr-un element discret, la nivel superior, în care este încastrată o bandă LED. Noptierele sunt și ele minimale, dar designerii au prevăzut încă din faza de proiect amplasarea în zonă a prizelor.

adelaparvu-com-despre-apartament-2-camere-68-mp-plonia-design-eg-project-12

Pentru că nu a fost loc pentru o masă de toaletă, soluția adoptată a fost o piesă de mobilier minimală realizată la comandă, ca o cutie pe capacul interior al acesteia fiind fixată o oglindă.

adelaparvu-com-despre-apartament-2-camere-68-mp-plonia-design-eg-project-11

Baia este și ea în ton cu restul amenajării, dar aici plăcile ceramice folosite au un model diferit față de cel geometric prezent în zona de zi. Pentru ca spațiul să nu devină prea auster, designerii au propus un model de plăci ceramice de tip patchwork (de la Peronda), care ies frumos în evidență în ansamblul camerei cu linii clar trase. Mobila realizată la comandă ascunde și părți mai tehnice, cum ar fi guri de vizitare în lateralul dușului. Pentru ca pardoseala să fie cât mai liberă, curată, de unde și senzația că baia este mai spațioasă, designerii au ales o rigolă îngropată, iar separarea dușului s-a făcut cu două panouri de sticlă de tip uși, deci cu balamale. Oglinda generoasă face ca baia să devină și mai luminoasă, iar pentru protecția peretelui din spatele vasului wc, designerii au prevăzut o placare cu plăci ceramice care imită textura lemnului și care au muchii rectificate (se montează cu rosturi foarte fine). O amenajare simplă, ordonată, funcțională, cu câteva note date prin finisaje care să aducă un plus de culoare și inedit. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu-com-despre-apartament-2-camere-68-mp-plonia-design-eg-project-9

adelaparvu-com-despre-apartament-2-camere-68-mp-plonia-design-eg-project-8

28 Responses to Apartament de 68 mp amenajat în stil scandinav

  1. bianca spune:

    realizeaza cineva, in romania, imbinarea dintre parchet si gresie fara profilul acela de trecere?

    http://i2.wp.com/adelaparvu.com/wp-content/uploads/2016/10/adelaparvu.com-despre-apartament-2-camere-68-mp-Plonia-Design-EG-Project-3.jpg

    • Adela Parvu spune:

      Bianca, eu aș zice că da. Oricum, dacă e vreun meșter care spune că nu se poate, acum, cu imaginea asta se va convinge că se poate 🙂

    • Ana spune:

      Eu am făcut ceva similar, adică fix la fel 😀 – trebuie niște atenție la etape, dar nu e foarte complicat.

      ATENȚIE mare la grosimile de material, pentru că ce e crucial ca să poți renunța la profil e să ai totul la același nivel. Pentru asta eu a trebuit să încarc cu adeziv sub gresie astfel încât să am grosimea totală de 2cm. Urma să îmbin gresia cu parchet masiv de stejar și asta era grosimea lemnului. Evident, gresia am pus-o prima ca să scap de „mizerie” și meșterul respectiv a avut ca unic lucru deosebit de făcut respectatul cotei de nivel.

      Apoi, băiatul cu parchetul a venit cu parchetul fix la față și la cei câțiva milimetri rămași până la gresie după tăierea și montarea parchetului a făcut un chit din rumeguș din lemnul folosit la parchet + ceva gen aracet cu care a finisat marginea. Nu știu dacă funcționează exact la fel și cu parchetul laminat, dar logica îmi spune că nu are de ce să nu, singura parte diferită e că meșterii care pun parchet laminat sunt mult mai puțin pricepuți în general decât cei care pun parchet masiv.

  2. igor spune:

    Frumos apartament! Chiar scandinav… Îmbinarea gresie-parchet e de efect, intr-adevar.

  3. Ionut spune:

    Buna ziua!
    Imi place foarte mult amenajarea. Imi puteti recomanda o echipa de design care sa ma ajute cu amenajarea unui apartament in acest stil?

    • Adela Parvu spune:

      Ionut, majoritatea designerilor despre care am scris sau pe care-i găsești aproape de tine pot face astfel de proiecte. Designerii și arhitecții sunt atenți la ceea ce-și dorește proprietarul nu se concentrează pe un stil anume.

  4. Andrei spune:

    Care este treaba cu aceste apartamente open space „gen seinfeld” ???? de ce se tot promoveaza mizeriile astea unde daca faci fie si o omleta miroasa in toata casa ?? Vorba sefului meu „what’s that, house for chicken?”. Da cotete pentru gaini… 68 mp
    Scuze dar gasesc total aiurea sa investesti atat de mult (15-20.000 euro probabil) pentru un apartament fara bucatarie si fara sufragerie.

    • Adela Parvu spune:

      Păi fiecare își face acasă cum vrea Andrei. De ce te superi? Eu explic în fiecare articol care a fost dorința proprietarilor și cum au procedat designerii pentru a le îndeplini această dorință. Nu e vorba despre a promova un anume tip de amenajare, ci e vorba ca fiecare să înțeleagă ce-și dorește și să vadă ce variante există. Adică să se inspire, nu să copieze.

    • o femeie spune:

      am hota buna si nu miroase orice omleta. Ok, prajim rar, suntem la salate si super si chestii la cuptor, si astea miros in casa la fel ca in aprt. anterior unde aveam bucataria separata.
      Marele avantaj la bucataria open este spatiul de familie, care si la polonezi ca si la romani se invarte pe langa mancat.

  5. Claudia spune:

    Noi am cautat in Cluj-Napoca mester care sa imbine parchetul cu gresia fara prag de trecere, dar toti pe care i-am contactat au zis ca nu se poate. Si nu au fost putini la numar….Felicitari pentru toate articolele, sunt extraordinar de utile.

  6. irina spune:

    Baia imi place cel mai mult din tot acest apartament.

  7. Ioana spune:

    Buna ziua. Imi puteti spune unde as putea gasi gresie cu aspect de patchwork? Imi place foarte mult cum arata. De asemenea trecerea dintre gresie si parchet este superba. Multumesc

    • Adela Parvu spune:

      Ioana, găsești gresie cu model patchwork în multe locuri de la magazinele specializate în finisaje și obiecte sanitare cum sunt Delta Studio, SSAB, Girom, Dan Serv, Ev Construct și până la Hornbach, Leroy Merlin, Dedeman. Trebuie doar să întrebi de ea 🙂

  8. catalin spune:

    Adela,
    fooooarte bune ideile din acest articol, cu siguranta ne va inspira si in amenajarea noastra 🙂

    multumim mult!

  9. Ioana spune:

    Multumesc mult. 🙂

  10. Ioana spune:

    Multumesc mult ! 🙂 si gresie din aceea cu aspect 3D oare unde se gaseste in Cluj? Multumesc 🙂

    • Adela Parvu spune:

      Ioana, vezi că nu e gresie. Am scris în text ce este și am dat și link unde se găsește la noi. Întreabă în magazinele de profil din Cluj, încearcă la Primera Interiors, sigur au așa ceva 🙂

  11. Ioana spune:

    Ma refer la trecerea aceea foarte frumoasa intre gresiia de la bucatarie si parchetul din living. Ce fel de gresie e aceea sau unde as putea gasi asa ceva 🙂

  12. Ioana spune:

    Am cautat prin Cluj gresie din aceea alba cu aspect de hexagon dar nu am gasit decat colorata. Nu stiti oare unde as putea gasi? Multumesc

  13. Brindusa spune:

    Sunt fascinata de toate amenajarile pe care le vad, cand eram tanara cochetam cu ideeea ca am inspiratie si pot gasi in inspiratie un aliat pentru originalitate dar, timpul mi-a risipit aceasta idee. Acum pot spune ca mi-ar placea multe dar nu mai am nico idee.
    Asa ca, stau si ma uit la emisiunea voastra si ma minunez de fiecare data ce reusiti sa fceti si ce realizati. Asta face diferenta intre talent cu scoala si restul.

  14. Elia spune:

    Adela, e o problema cu distribuirea caldurii in cazul banchetei cu calorifer dedesubt? Mi se spune ca daca optam pentru designul asta… camera nu va mai putea fi bine incalzita..din experienta ta, ce stii? Multu 🙂

  15. Adriana spune:

    Salut Adela. Foarte interesant articolul. Sunt atenta si inspirata in general de suprafetele mici pe care designerii reusesc sa le exploateze la maxim. 🙂
    Mentionai faptul ca in dormitor unul dintre cele mai importante aspecte a fost salteaua confortabila. Poti te rog sa-mi recomanzi si la noi care sunt cele mai confirtabile saletele si care ar fi cel mai potrivit loc in care sa le caut?
    Multumesc mult, felicitari si abia astept urmatoarele articole!

  16. Nutu Alexandra spune:

    Buna ziua. As dori sa știu de unde este achiziționata gresia aceea care se întrepătrunde cu parchetul. Caut de ceva vreme buna și nu găsesc. As dori o faianța de fapt ptr a o pune in Bucătărie. Multumesc mult!

    • Adela Parvu spune:

      Alexandra, găsești în multe locuri, dar nu pe stoc, ci numai pe comandă (circa 4-5 săptămâni) la Progetto Casa, Delta Studio, Diseno, Zoiss, chiar Hornbach, Dedeman, SSAB Impex, Dan Serv etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *