adelaparvu.com despre cum sa organizezi corect bucataria

In Cum sa..., Idei pentru acasa

Cum îți organizezi bucătăria?

Există multe cazuri în care oamenii care își amenajează singuri bucătăriile fac niște greșeli de organizare, fără să aibă vreo vină. De ce spun asta? Pentru că nu avem de unde să știm cum se concepe o bucătărie funcțională, cu atât mai mult cu cât sunt multe showroomuri unde regulile de proiectare lipsesc. Și de ce lipsesc? Pentru că majoritatea comercianților se gândesc să expună cât mai multe tipuri de corpuri de mobilă neținând cont de regulile ergonomice și fără să se gândească că cineva când va vedea un ansamblu și-l va dori exact pe acela acasă. Comercianții cred că oamenii știu să se uite la varietatea corpurilor și cum le-ar putea combina și nici măcar nu le trece prin minte că s-ar putea să-i încurce pe clienții lor.

adelaparvu-com-despre-organizarea-corecta-a-bucatariei-in-foto-configuratie-gresita-a-unei-bucatarii-mici

adelaparvu-com-despre-organizarea-corecta-a-unei-bucatarii-in-foto-bucatarie-alba-model-nolte-lux

Trebuie să știi că bucătăriile sunt concepute modular, cu elemente, corpuri clar definite, de aceea când mergi într-un magazin nu încerca să vezi dacă bucătăria expusă acolo îți încape acasă, ci uită-te la corpurile din care este compusă și încearcă să-ți faci pentru spațiul tău un ansamblu care să se potrivească cu ajutorul corpurilor din gama respectivă. Practic, trebuie să te gândești la nevoile tale, la spațiul din bucătărie și să nu uiți de funcționalitate. Într-o bucătărie principala activitate este gătitul, iar secudare sunt spălatul, curățarea și depozitarea vaselor și ustensilelor. Și totuși, care sunt regulile de aranjare a unei bucătării? Am să-ți spun mai multe și am să-ți dau exemple variate cu bucătării corect organizate și bucătării accesorizate cu ultimele noutăți. Dar hai să-ți spun mai multe.

in foto bucatarie Nolte Lux de la Kika

Poți comanda mobila de bucătărie la firmele care fac mobilă pe comandă, astfel încât să combini corpurile în diverse configurații și cu finisaje diferite. Deci, indiferent de culoare și finisaje, fiți atenți în primul rând la organizare.

In foto bucatarie Lux

Model de bucătărie care se pretează pentru spații deschise către living pentru că are un aspect mai puțin tehnic. Pentru o astfel de bucătărie hota ar putea fi ori încastrată în blat, ori în tavanul fals, la fața plafonului.

Regula de bază într-o bucătărie este legată de așezarea principalelor funcțiuni. În termeni de specialitate i se spune flux tehnologic, în termeni comuni i-aș spune ordinea firească a lucrurilor. Această ordine a fost stabilită de către specialiștii germani în perioada interbelică, atunci când migrația la orașe a fost masivă, casele au devenit mai mici, iar spațiile au început să fie utilate cu noile tehologii și aparate care înlesneau viața oamenilor. Regulile de așezare a diverselor zone din bucătărie s-a făcut în funcție de reflexele noastre și de faptul că majoritatea oamenilor sunt dreptaci. Pentru cineva care este dreptaci, ordinea firească a prezenței utilităților în bucătărie ar fi următoarea: frigider, blat, chiuvetă, blat de lucru, plită. Nu am repetat întâmplător blat. Între frigider și chiuvetă trebuie e bine să existe un spațiu, la fel și între chiuvetă și plită (cuptorul poate fi poziționat unde este mai comod, nu e obligatoriu sub plită).

adelaparvu-com-despre-organizarea-corecta-aunei-bucatarii-in-foto-bucatarie-cu-un-singur-front

Închipuiește-ți că vii acasă cu șacosele de la magazin. Trebuie să le pui undeva, nu? Unde le pui? Păi le poți așeza între frigider și chiuvetă (unde e bine să ai minimum 40-60 cm spațiu pe blat) sau pe masă. Apoi ce faci? Depozitezi alimentele în frigider, le organizezi. Când e să prepari mâncarea, iei din frigider alimentele și te folosești de chiuvetă pentru a spăla, curăța alimentele, deci e bine ca între frigider și chiuvetă să existe un loc de blat. Mai departe? Trebuie să le toci, să le prepari, deci ai nevoie ca între chiuvetă și plită să existe un loc de minimum 60 de cm (recomandat ar fi de 80 cm) unde să faci toate operațiunile. Te-ai prins care e ordinea? Uite mai jos o configurație de bucătărie în linie, pe o singură latură, organizată corect pentru o persoană dreptace.

adelaparvu-com-despre-organizarea-corecta-a-unei-bucatarii-in-foto-bucatarie-model-nolte-lux-magnolia

Atunci când nu ai suficient spațiu pentru un ansamblu de mobilă pe o singură latură, acesta poate fi poziționat în L, în U sau pe două laturi paralele. De asemenea, poate fi o bucătărie cu masă insulă. Orice configurație ai alege (în afara cele pe o singură latură, desigur), regula este ca între frigider, chiuvetă și plită să existe un triunghi, cu laturile cât mai egale. Asta înseamnă că vei face mai puține drumuri între cele trei zone principale ale bucătăriei. Desigur, triunghiul de cele mai multe ori nu poate fi doar echilateral (deci cu laturile egale), poate fi și dreptunghic, scalen, ascuțitunghic, isoscel etc. Ideea este că această configurație în triunghi te ajută să ai un acces mai rapid la ceea ce ei nevoie pentru gătit, dar și pentru că este în reflextul nostru modul cum folosim aparatele și dotările din bucătărie. Între cele trei zone principale ale bucătărie marcate de frigider, chiuvetă și plită e bine să ai zone de lucru, blat liber.

 in foto bucatarie Lavis Nobilia de la Kika

Dacă îți dorești masă insulă, cel mai ușor poți amplasa pe ea locul unei plite electrice (cu condiția să fie trase dinainte alimentarea electrică pentru plită și prin plafon pentru hotă). Este mai greu să poziționezi pe masa insulă chiuveta din cauza instalației de apă.

in foto bucatarie Nolte Windsor de la Kika

În foto bucătărie cu loculde chiuvetă la fereastră (în stânga chiuvetei, într-un corp separat este locul de combină frigorifică).

 in foto bucatarie Quatro Mobili Calambria de la Kika

În foto o bucătărie în care plita pe gaz este alimentată de butelie de gaze poziționată în corpul de sub ea. Aici locul de frigider este destul de departe față de blatul chiuvetei.

Dar unde vei pune sertare, dulapuri sau rafturi? În funcție de zona bucătăriei îți alegi și restul modulelor. Spre exemplu, sub chiuvetă clar vei avea masca și locul pentru resturi, eventual mașina de spălat vase, iar deasupra un picurător ca să nu ai vasele la vedere sau rafturi ca să-ți fie mai ușor să le vezi (pentru persoanele vizuale). Apoi, sub zona de blat de lucru vei dori să ai la îndemână ustensile, deci sertare în care să le găsești repede ce ai nevoie, iar deasupra plitei o hotă. Sunt foarte importante și prizele, modul cum sunt prevăzute. Dacă știi că folosești multe aparate, ai în vedere un loc pentru roboți și alte electrocasnice mici care să-ți fie la îndemână, dar totodată să nu-ți ocupe locul de blat de lucru. De asemenea, prizele nu trebuie să fie deasupra chiuvetei sau plitei, ci lângă ele, la distanță sigură, asta pentru a nu exista riscul accidentelor.

in foto bucatarie Quatro Mobili Lombard de la Kika

Bucătărie corect organizată unde masă de tip bar poate servi și ca blat suplimetar de lucru în relație cu locul plitei.

Când știi configurația bucătăriei, adică ordinea firească a corpurilor (care poate fi firească pentru tine într-un mod personalizat, căci tu știi ce și cum obișnuiești în bucătăria ta), poți trasa și instalația electrică pentru că fiecare aparat electrocasnic în parte, adică cele mari – mașină de spălat, cuptor, plită electrică, hotă, cuptor cu microunde – e bine fie alimentat de la o priză de sine stătătoare. Altfel, riști să nu poți monta unde îți dorești cuptorul, spre exemplu, sau mașina de spălat haine sau vase sau să nu reziste instalația electrică atunci când toate aparatele sunt în funcțiune. Adică, vreau să spun că nu cumperi mobila de bucătărie până nu-ți faci un plan înainte, până nu stabilești ce urmează și unde va fi montat, astfel încât să-ți trasezi mai întâi instalațiile necesare (electrică, sanitară, termică) și apoi cumperi mobila și electrocasnicele.

adelaparvu-com-despre-organizarea-corecta-a-unei-bucatarii-in-foto-bucatarie-cu-masina-de-spalat-vase

Electrocasnicele încorporabile sunt recomandate mai ales în bucătăriile mici. De asemenea, aceste tipuri de electrocasnice pot fi montate în diferite configurații, astfel încât să fie cât mai comod în utilizare. Dar pentru configurații atipice, atenție la prize și alimentarea cu apă.adelaparvu-com-despre-organizarea-corecta-a-unei-bucatarii-in-foto-bucatarie-nolte-cu-masina-de-spalat-vase-la-nivel-superior

De asemenea, când te ocupi să-ți gândești bucătăria, ai în vedere faptul că este foarte important să folosești spațiile de depozitare cât mai bine. Deși mulți se gândesc la dulapuri pentru oale, deseori sunt mai folositoare sertarele, care acum pot fi și înalte pentru a putea pune în ele oale, dar ai și accesorii pentru a organiza spre exemplu capacele de oale. Totodată nu te crampona de locul cuptorului sub plită sau de locul mașinii de spălat vase neapărat sub chiuvetă. Dacă modul de trasare al instalațiilor îți permite să ajustezi prezența lor în alte locuri, vezi că poți pune cuptorul la nivel superior, la fel și mașina de spălat vase. Cert este că electrocasnicele încorporabile pot fi mai ușor adaptate unor soluții atipice decât cele de sine stătătoare.

 in foto bucatarie Nolte Windsor detaliu sertar

În foto detaliu sertar cu opritoare, care pot fi rearanjate în funcție de necesități. Aceste opritoare le poți cere firmei care-ți face mobila pe comandă pentru că ele sunt considerate accesorii separate. Accesoriile trebuie alese în funcție de dimensiunile sertarelor, corpurilor, care de regulă respectă niște standarde (60 x 60 cm, 80 x 60 cm etc.)

In foto bucatarie Lenura cu sertare pentru depozitare vase

In foto sertare pentru depozitare vase și opritoare ajustastabile. Acestea fac parte din ceea ce se numesc accesorii de bucătărie și trebuie să întrebați la firma care vă face mobilier pe comandă dacă vi le poate furniza ori să vă interesați separat pentru ele, dar având în vedere dimensiunile sertarelor de la viitoarea bucătărie.

In foto bucatarie Lux cu sertar pentru depozitarea alimentelor

In foto o soliție actuală în locul clasicului coș de gunoi. Astfel puteți alege un sertar organizat pentru depozitarea selectivă a resturilor, deșeurilor și gunoiului menajer.

Zonele pe colț sunt de asemenea importante pentru că ele pot fi accesorizate cu sisteme care să-ți permită accesul ușor la zone greu de folosit. De regulă, designerii care au un buget clar stabilit din partea clienților lor evită aceste spații pe colț pentru că ei știu, din experiență, faptul că acestea nu sunt foarte des accesate, dar totodată faptul că sistemele și accesoriile de ultimă generație, oricât de funcționale și minunate ar fi, ridică costurile semnificativ. Sunt multe sisteme și dotări de ultimă generație disponibile acum, dar adevărul e este că o bucătărie complet utilată și dotată cu așa ceva este mult mai scumpă decât una cu mobilier simplu.

in foto sistem de colt pentru bucatarie Nolte model Windsor de la Kika

În foto sistem de colț pentru depozitare la interiorul corpurilor bucătăriei. Astfel de sisteme sunt considerate accesorii separate și de regulă cresc mult costurile unei bucătării. Așa că, dacă vă doriți o bucătărie într-un buget clar stabilir, e bine să le alegeți doar dacă nu aveți alternative în privința depozitării.

adelaparvu-com-despre-organizarea-corecta-a-unei-bucatarii-in-foto-sistem-de-accesare-pe-coltul-bucatariei

Așa că înainte de culoarea mobilierului, de stilul ei, de mânere, ai grijă la sistemele ascunse și la funcționalitatea bucătăriei. Fă-ți un plan înainte, gândește locul prizelor, al țevilor de apă, al locului pentru calorifer, al modului de iluminare, al numărului de electrocasnice și abia apoi mergi să vezi mobila. Și când e să alegi mobila ai grijă ca frontul de lucru (blatul) să fie rezistent, la sistemele de glisare ale sertarelor și la tipul și consumul electrocasnicelor. 

in foto bucatarie Lenura Nobilia de la Kika

Când vă place o bucătărie pe care o vedeți pe Internet sau în cataloage, aveți în vedere dacă ea poate fi configurată conform dimensiunilor spațiului din bucătăria voastră.

In foto bucatarie Nolte Windsor cu fronturi gri

Indiferent de stilul și forma mobilierului, înainte de toate gândiți-vă la organizarea bucătăriei. Și da, pentru ușurința în curățarea bucătăriei, aveți în vedere electrocasnice încorporate, care pot fi adaptate și la o bucătărie rustică sau clasică.

In foto bucatarie Nolte Windsor cu fronturi albe

În foto bucătărie configurată în L cu fronturi albe și adaptată pentru un spațiu mic.

Dacă nu te pricepi, apelează fie la designerii de interior, fie specialiștii din magazine (care vor include costul de proiect în costul total al bucătăriei). De regulă, cei care au în oferta lor bucătării, îți pot asigura și consiliere pentru configurarea mobilierului. E bine ca la aceste întâlniri să mergi cu cotele luate din spațiul unde urmează să fie instalată bucătăria și anume toate cotele, de la golul de ușă, golul de fereastră la parapetul din dreptul ferestrei, dimensiunea și poziția caloriferului, poziția instalațiilor etc. Dacă vrei să faci pe cont propriu bucătăria ține minte: ordinea este frigider-blat-chiuvetă-blat-plită-blat- corp de depozitare, iar prizele pentru aparatele electrocasnice trebuie să fie în lateralul lor și nu în spatele lor. Și da, alocă-ți timp pentru documentare pentru că o bucătărie nu este deloc ieftină și nu o faci în fiecare an. Sper să-ți prindă bine informațiile astea!

Text: Adela Pârvu

Foto: Nolte 

52 Responses to Cum îți organizezi bucătăria?

  1. Adela spune:

    Din ce material sunt fabricate aceste bucatarii din gama Nolte si Nobilia de la Kika? Din pacate pe site-ul lor nu dau aceasta informatie… mi se pare una din caracteristicile cele mai importante, pe care multi producatori „omit” sa o treaca in detaliile produsului. Pretul mi se pare prohibitiv chiar si daca ar fi din lemn, inclusiv cu reducerea lor de 50%.

    Si inca o intrebare: ma intereseaza sa „imbrac” hota ca sa aiba acel aspect rustic in forma de con (ca in imaginea atasata): se recomanda un material anume? Daca se imbraca in gips carton nu se umezeste de la aburi? Ar fi recomandat lemnul?

    Multumesc!

    hota

    • Adela Parvu spune:

      Adela, de regulă pentru astfel de bucătării rustice se folosesc materiale combinate, adică o bază care poate fi din MDF peste care se aplică furnir sau PAL peste care se aplică furnir, ori chiar pot fi din lemn masiv. Materialele le alege clientul din oferta producătorului. Referitor la hotă să știi că există plăci de gips carton rezistente la aburi și la căldură. De regulă, în spații umede se folosesc plăcile de culoare verde (rezistente la umezeală).

  2. Georgi spune:

    In primavara imi cumpar apartament si deja ma foiesc pe toate partile, ca nu stiu cum am sa amenajez bucataria. Din punct de vedere functional, sa imi incapa si masina de spalat rufe si aia de spalat vase, sa imi incapa si un cos de gunoi, sa mai incapa si niste vase (oricum la capitolul vase, oale, cratite, am sa sortez la sange, tot si opresc doar ce folosesc frecvent) si un robot de bucatarie/ blender, storcator, o masa, un frigider etc. si sa am loc sa ma si invart pe acolo :))). Caci la desgin deja m-am gandit…
    Am sa salvez la bookmark articolul. Este foarte lung, folositor si e de recitit :)))
    Multumesc!

  3. Ana spune:

    Hello! Adela, am o intrebare cu privire la placarea peretului din spatele plitei si chiuvetei, cu ce putem inlocui faianta ? optam pt plita pe gaz si nu am vrea nici corpuri suspendate intrucat inaltimea camerei nu prea ne permite (mai mult vizual)… ne dorim ceva care sa reziste atat la solutiile de curatat cat si la pete (ulei, cafea etc)
    Multumim pt sfaturi 🙂

  4. Gabriela spune:

    Buna, Adela! Pentru mine este foarte util articolul. As vrea totuși sa te întreb si de hota pentru Bucătărie atât de importantă la bucătăriile open space. Din câte am citit nu toate hotele fac fata si de multe ori mirosul din bucătăria romanului care iubește sa gătească acasă invadează toată casa! Te rog sa ma ajuți cum pot alege o hota buna:)))

    • Adela Parvu spune:

      Gabriela, îți mulțumesc pentru sugestie. Consider că ar fi bine să fac un articol dedicat pe această temă, așa că revin curând pentru că aici nu e vorba numai despre puterea hotei, ci și despre tubulatura ei. Revin curând cu explicații.

  5. Elena spune:

    Draga mea , astăzi am văzut emisiunea in reluare. Sunt copleșită. Nu știu, dar tot cea ce faci este de mare, mare calitate . De multă vreme nu mai urmăresc aceasta emisiune , pentru ca nu ma pot controla . Astăzi am plâns pentru un an . Acești copii minunați, aceasta Măicuța merita toată bunătatea ta . Te iubesc tare mult , la fel de mult ca pe fiica mea , care a împlinit 44 de ani . Eu ma rog bunului d-zeu sa ai sănătate cât cuprinde , și dragoste pentru aproapele tău . In rest mult succes și tot ce-ți dorești . O zi minunata

  6. Leo spune:

    Ce faci cand partea stanga incepe cu minunata centrala de apartament? Se poate monta frigiderul langa centrala?

  7. GHEORGHITA DOINA spune:

    Se pot comanda si pentru alte localitati, cum ar fi Suceava?

  8. Ana spune:

    Foarte interesant prezentat; nu m-as fi gandit la corelarea dreptaci/stangaci pentru aranjarea fluxului de lucru. Multumesc pentru idei Adela!
    Ma intereseaza pareri despre folosirea lemnului ca blat de lucru in bucatarie, unde este un spatiu umed. Evident ca nu mi-ar placea sa folosesc doua tipuri de materiale (am o bucatarie in L), adica blat rezistent la umiditate (piatra, etc) in zona chiuvetei si blat de lemn (preferatul meu) in rest. Cum se comporta blatul de lemn pe termen lung, caci am auzit foarte multe opinii contra? Stiu ca este tratat si se recomanda sa fie tratat pe parcurs cu diverse solutii dar chiar si asa, nu se „umfla” la imbinarea cu chiuveta? Oricat de priceputi ar fi mesterii care il instaleaza, toate activitatile de langa chiuveta inevitabil il vor expune oricat de mult am incerca sa il protejam, la fel ca si un blat de lemn in baie. Precizez ca nu sunt genul care arunca o caserola din frigider in microunde, ci gatesc mult si cu legume de preferat din piata adica este multa activitate de „spalare” la mine in bucatarie 🙂
    Multumesc pentru raspuns!

    • Adela Parvu spune:

      Ana, dacă-ți place lemnul trebuie să-ți placă și patina lui 🙂 Da, poți folosi un blat de lemn, dar e recomandabil să nu prepari pe el direct, ci să folosești funduri de lemn pentru asta. Fiind tratat nu are treabă cu umezeala. În plus, blaturile de lemn care s efabrică acum sunt special gândite lamelar. Adică sunt suprapuse straturile astfel încât ele să fie perpendiculare unele peste altele și astfel blatul să nu fie afectat de umezeală, adică să nu lucreze.

  9. constantin spune:

    Sugestii pentru covoare/rogojini etc de pus pe jos in bucatarie? De design, dar si de tinut caldura – nu am incalzire in podea. Este un mozaic vopsit.

    Multumesc

  10. Liliana spune:

    Eu am o bucatarie mica , 4,5 pe 1,7 si asta pentru ca am daramat un perete.Intru direct in bucatarie.Ce sa fac sa am o bucatarie cat de cat utila.Cand fac mancare ma insir peste tot.Dupa usa de la intrare am frigiderul, as putea pune un dulap in care sa ascund frigiderul,iar pe usa dulapului sa pun o oglinda?Va multumesc.

  11. Ionel spune:

    Ceva pentru buzunarul și spatiile existente în blocurile „cenusii” ale comunismului aveți soluții?

  12. Ana spune:

    Oferta de 50% la kika pt bucatariile nolte sunt in luna octombrie intervalul 21-31, am vazut pe fb 🙂 in caz ca isi doreste cineva sa profite

  13. raluca spune:

    Foarte bun articolul si sustin ceea ce spui.
    Într-o bucătărie, pe lângă aspectul exterior este importantă și organizarea interioară. Dacă ne axăm doar pe design, pierdem din vedere amănuntele din spatele imaginii de ansamblu. Prima condiție a încăperii în care vom găti este să stabilim exact zonele în care vom desfășura activitățile în mod repetat.
    Pentru viitor trebuie să țineți cont de faptul că organizarea acestor zone este strâns legată de stilul dumneavoastră de viață. Când veți lua decizia de a investi în mobila de bucătărie, împărtășiți-le consultanților obiceiurile ce vă caracterizează și cereți în schimb detalii despre avantajele descoperite în acest material.

  14. Elena spune:

    Buna ziua,

    ati scris in articol ca plita sa nu stea exact langa chiuveta si tocmai asta si e prezentat la KIKA, e adevarat la o bucatarie standard ieftina
    https://www.kika.ro/shop/ro/kikaro/mobila/mobila-bucatarie/Bucatarii-standard/aga-cnb-17172719
    Dar , banuiesc ca acele corpuri isi pot schimba locul, nu e asa?

  15. Aurora spune:

    Buna Adela, schimb mobila din bucatarie si ma incurca culoarea faiantei. Ce pot face in privinta asta, fara sa fiu nevoita sa o dau jos?

    • Adela Parvu spune:

      Poți finisa deasupra faianței cu microciment sau poți placa peste faianța există cu panouri de compozit, panouri metalice, panouri Acrilux sau chiar panou de sticlă. S-ar putea însă să-ți convină ca preț să dai jos faianța 🙂

  16. Ana spune:

    Buna ziua,
    In primul rand multumesc pentru sfaturile bune pe care le-am invatat de la articolele dumneavoastra si la cat mai multe emisiuni frumoase.
    Intrebarea mea este daca intr-o bucatarie mica, se poate incastra cuptorul electric intr-un corp soldat si imediat langa acest corp la vreo 5 cm sa fie plita pe gaz?

    Multumesc mult
    Ana

    • Adela Parvu spune:

      Bună Ana, nu-mi dau seama cum va fi organizată bucătăria ta, dar pare că plita este foarte aproape de corpul soldat 🙂 Se pot găsi însă soluții ca totul să fie în regulă.

  17. Alin spune:

    Buna ziua,

    Din considerente financiare (si pretentii d-ale mele) dar si pentru ca in orasul meu (Alba Iulia) nu prea sunt optiuni de unde sa aleg mobila de bucatarie de calitate – (Dedeman… am vazut ce-au patit parintii mei cu un sifonier, un cuier si un birou cumparate de acolo. S-au descleiat, deformat…etc in scurt timp de la achizitie. Lem’s – am citit review-uri nasoale despre ei, am auzit de la prieteni despre problemele avute cu ei) mi-a ramas doar optiunea mobilei la comanda.

    Din ce-am inteles eu din acest articol, electrocasnicele incorporabile se cumpara dupa ce avem mobila. Dar ce am vazut eu la firmele de profil, exista plite patrate, plite dreptunghiulare, cuptoare mai adanci, cuptoare mai inalte, chiuvete de mai multe forme…

    Avand in vedere ca mobila va fi la comanda (inca nu am contactat firma, urmeaza dupa 1 Ianuarie) nu e mai bine sa am deja macar plita si cuptorul cumparate?

    • Adela Parvu spune:

      Bună Alin, în general produsele electrocasnice au dimensiuni standardizate și e ok să le ai și dinainte, dar nu e greșit să le achiziționezi nici după ce proiectul mobilierului este gata. E bine însă să ai instalația electrică deja prevăzută pentru fiecare aparat electrocasnic în parte pentru că instalația electrică este mai greu de modificat.

  18. Cristina spune:

    Buna ziua,

    As dori sa stiu daca pentru o bucatarie atipica cu latime de 2m, o lungime mare de 3.2m (pana in usa) si o lungime mica de 2.5m s-ar potrivi o bucatarie in form de L cu majoritatea corpurilor pe latura mare iar pe lungimea mica (cea de 2.5)un blat suplimentar de lucru (doar blat) adanc de 40cm. Aceasta bucatarie are in celalalt capat (open space) un loc de masa.
    Problema cea mai mare este ca lungimea „mare” cu latimea nu fac unghi de 90gr ci unul mai mare (aprox 95-97gr), intrucat casa a fost construita de vechiul proprietar pe limita de proprietate dupa forma terenului. Mentionez ca schimbam toata instalatia electrica si trebuie sa gandesc locul prizelor in functie de forma si amplasarea corpurilor si apelez la o parere deoarece nu sunt foarte sigura ca merge o bucatarie in L avand in vedere ca lungimea si latimea nu fac unghi drept… Daca este nevoie, pot trimite o schita cu aceasta bucatarie pentru a avea o idee mult mai buna despre cum arata spatiul.
    Multumesc,
    Cristina

    • Adela Parvu spune:

      Bună Cristina. Da, ar fi mai bine să trimiți o schiță. În ansamblul bucătăriei, ca de altfel în orice spațiu, contează și unde sunt amplasate ușa, ferestra, caloriferul 🙂

  19. Carmen Popescu spune:

    Buna ziua Adela,
    Am o mare dilema 🙂 sa pun sau nu manere la mobila de bucatarie din mdf. E culoarea untului.
    Nu stiu cum arata mai bine. Multumesc

    • Adela Parvu spune:

      Depinde de stilul de amenajare pe care ți l-ai propus. Dacă bucătăria este mică e recomandat să nu ai mânere vizibile. Dacă este mai generoasă și în stil clasic, mânerele pot accentua acest stil.

  20. Mihaela spune:

    Adela,spune-mi te rog,cum organizez bucataria,daca am in dreptul geamurilor doua calorifere?Ce trebuie sa fac,daca ele musai trebuie sa fie acolo?Poti sa-mi trimiti o simulare?
    Multumesc anticipat!

    btr

    • Adela Parvu spune:

      Dragă Mihaela, dacă apelezi la o firmă serioasă care face mobilă pe comandă îți poate face proiectul. Mi-ai atașat doar o parte din plan și din ceea ce văd oricum în zona de fereastră nu poți pune mobilă, așa că nu înțeleg de ce te deranjează prezența caloriferului.

  21. Mihaela spune:

    Da,Adela,ai dreptate!Am trimis insuficient ca sa-ti dai seama ca e vb.de un living plus bucatarie,deci ce am trimis era doar zona bucatariei…Scuze!
    Retrimit acum exact la ce faceam referire.
    Multumesc anticipat!

    btr

  22. Roxana spune:

    Adela,eu voi opta pentru bucataria Bodbyn de la Ikea(alb,alb-galbui), blat negru(aspect piatra). Tot acolo am vazut masa rotunda si scaunele Ingolf si Ingatorp. Ce culoare sa aiba acestea? Masa neagra si scaune albe? Toate albe? Combinate? Ce sfat imi dai?

    • Adela Parvu spune:

      Nu știu ce ai în rest ca finisaje, cât de mare e camera, dar eu aș opta pentru alb pentru că e mai luminos. În plus, poți accesoriza scaunele cu perne colorate sau negre 🙂

  23. Catalin spune:

    Buna seara,
    cum as putea sa-mi organizez bucataria noii mele case, deoarece varianta propusa de proiectant parca nu e tocmai OK ?
    imi poti trimite o simulare (schita) a ceea ce crezi ca ar fi bine ?
    Va multumesc
    Catalin

    bucatarie001

    • Adela Parvu spune:

      Ce anume te deranjează? Nu știu care au fost discuțiile voastre și ce ai spus că-ți dorești și nici ce fel de electrocasnice mai ai pe lângă cele des folosite. Dacă ar fi să mut ceva din bucătărie m-aș gândi la frigider. Dar proiectantul ți-a prevăzut frigiderul în locul în care să nu-ți obtureze lumina naturală care vine pe fereastră. Ți-ar fi însă mai comod să ai frigiderul lângă ușa holului (ar fi mai ușor de accesat). Spațiile trebuie păstrate, respectiv între frigider și chiuvetă și între chiuvetă și plită.

  24. Gabriela spune:

    Buna Adela,
    Am facut configurarea mobilei de bucatarie la Kika si voiam sa stiu daca este ok sa am corpuri suspendate pe tot lungul blatului (in sensul daca pare cumva prea aglomerat)?
    Legat de hota, ar fi mai indicat daca as alege una decorativa in loc de cea incorporabila?
    Deasemenea despre culori, as vrea sa stiu daca s-ar potrivi fronturi albe mate cu blat de culoarea bej.

    Dimensiunea bucatariei este de 8.6mp. Peretele unde o sa fie montata bucatarie are 3.2m. Bucataria are peretii albi si gresia bej.

    Multumesc frumos!

    download

  25. Mihaela spune:

    Buna Adela,

    Te apreciez foarte tare pentru ceea ce faci, esti foarte buna. Ma uit la emisiune si incerc sa invat cat mai multe.
    De aseamana te urmaresc si pe facebook si pe instagram si pe blog si te admir foarte tare. As avea si eu nevoie de ajutor din partea ta, daca poti desigur. Recent m-am mutat si bucataria imi da batai de cap in sensul ca nu stiu cum sa o fac astfel incat sa imi mai ramana si blat de lucru. Un perete are 2,97 si unul 3,17 iar forma este patrata….oarecum. Problema este ca am 2 usi ( una care da in hol si alta care da in terasa) langa una din usi mai am si calorifer. Am fost si am cerut cateva oferte, insa ofertele facute de comercianti sunt in L, iar totul este foarte inghesuit si raman cu foarte putin blat de lucru. As vrea sa primesc o oferta, cu o schita in care sa fie folosit tot spatiul din bucatarie iar in acel spatiu sa am si o insula in masura in care se poate sa poata lua masa macar 4 persoane. M-am gandit si eu la cateva scheme insa nu stiu cat de corecte sunt. Ai putea oare sa ma ajuti cu o schita daca iti las planul bucatariei?

  26. Bejinariu anca spune:

    Buna Adela și La mulți ani !!! Vreau sa îți spun ca te urmărim mereu pe blog și emisiunile tv!! Ne.ai ajutat f mult cu idei pt amenajarea noului nostru apartament in care speram sa ne mutam cât de curând. As avea și eu o întrebare…bucătăria la noi e destul de micuța 9m2 și spațiul de lucru va fi doar pe un sg perete de 2.9m. Întrebarea mea este dacă as putea poziționa mașina de spălat vase lângă cuptor? Multumesc!!! 😘😘

  27. Mariana spune:

    Cuptorul cu microunde poate fi amplasat langa centrala?

  28. Cornel spune:

    Buna Adela! Incerc sa organizez bucataria si nu reusesc, din cauza dimensiunilor, sa respect sfaturile date in filmulete si celorlati cititori de mai sus. Pot aseza intr-un corp inalt masina de spalat vase, cuptorul incorporabil si apoi cuptorul cu microunde? Cat este de periculos ca plita sa fie langa centrala termica? Multumesc!

  29. ioana spune:

    Bună ziua. Va rog sa mi spuneți dacă este greșit sa țin pe blatul mobilei de bucatarie toate electrocasnicele mici?mulțumesc

  30. Mirela spune:

    Buna, exista un standard de cat de mult trebuie sa iasa blatul in afara mobilei ca sa arate bine? Multumesc.

    • Adela Parvu spune:

      Bună Mirela! Nu, nu există un asemenea standard. Există însă o regulă ergononimică, în sensul în care blatul are și rolul de-a împiedica scurgerea sau prelingerea alimentelor lichide pe partea inferioară a corpurilor de mobilier, dar fără să împiedice accesul mânere sau pentru deschiderea sertarelor, ușilor. Deci, blatul petrece corpul inferior cu 1-3 centimetri.

  31. Madalina Mihalcea spune:

    Buna ziua. Ce as putea sa ii fac unui perete gol de bucatarie? Pe un perete vor fi frigider, plita chiuveta, centrala. Pe peretele opus ar gi un loc de luat masa. Dar va apare totusi un dezechilibru intre cei doi pereti. Oare ce sa fac acelui perete? Va multumesc

  32. Andra spune:

    Buna!

    Am mare și urgenta nevoie de ajutor în reconfigurarea bucatariei. Mi s a recomandat ceva total nepotrivit din cam toate punctele de vedere menționate de tine, iar acum sunt în criza de timp pentru instalații.

    Am niște planuri, as putea sa ti le trimit și sa ma ajuți?

    Îți foarte mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *