adelaparvu-com-despre-noua-tehnologie-green-iq-vaillant-foto-vaillant-8

In Electrocasnice si dotari

La ce să fii atent când îți alegi centrala termică

Ne-am obișnuit atât de mult cu tehnologia, încât de cele mai multe ori ne așteptăm să apăsăm un singur buton și să se întâmple lucrurile. Dar foarte rar ne întrebăm ce se ascunde în spatele acestei tehnologii, câtă muncă și cât efort se depun pentru ca noi să ne bucurăm de confort și standarde înalte accesibile multora dintre noi. Pentru că traversăm o perioadă din istoria omenirii când poluarea, resursele naturale și grija față de mediu sunt probleme reale, ar trebui să fim mai atenți cu tot ceea ce înseamnă confortul nostru și aparatele pe care le folosim acasă (uite, fă testul de AICI ca să vezi care este coeficientul tău verde și poți câștiga până pe 17 noiembrie 2016 prin tragere la sorți o centrală Green IQ de la Vaillant). Spre exemplu, atunci când vine vorba despre centralele termice, în afară de preț, consum și randament, altceva nu știm. Dar adevărul este că ar trebui să ne intereseze mai multe aspecte dintr-un considerent real: gazul metan nu este inepuizabil, iar noile centrale termice în condensare, pe care le cumpărăm acum, ar trebui să fie unele inteligente, ecologice pentru ca ele să poată face față schimbărilor care urmează.

adelaparvu-com-despre-noua-tehnologie-green-iq-vaillant-foto-vaillant-10

Schimbările care urmează sunt cele legate de normativele europene, respectiv, la fel ca și la becuri și electrocasnice, vor fi scoase de pe piață apartatele care consumă mult și nu sunt ecologice (află AICI despre eticheta ErP impusă de UE pentru centrale termice). Asta înseamnă că, deși mai există pe piață modele vechi, service-ul pentru ele va deveni costisitor în timp din lipsa pieselor de schimb sau pur și simplu nu se vor mai accepta prezența lor în locuințe, conform legislației ce urmează a fi actualizată. Așa că, dacă e să-ți cumperi centrală termică în condesare pentru apartamentul sau casa ta, fii pe fază ce model îți alegi.

adelaparvu-com-despre-noua-tehnologie-green-iq-vaillant-foto-vaillant-13
Azi am să-ți spun de cea mai inovatoare gamă lansată la noi, adică despre Vaillant GreenIQ. Am ales să-i întrebi pe specialiștii acetei firme pentru că este una cu o foarte lungă tradiție și istorie. Este o companie înființată n 1874, deci au o experiență de 142 de ani! Asta spuen foarte multe! Înainte însă să-ți spun despre asta, îți mărturisesc că am vrut să aflu mai multe despre iepurașul din sigla acestei renumite firmei și despre numele Vaillant cunoscut acum în toată lumea. Așa am aflat că germanul Johann Vaillant (1851-1920), al zecelea copil din familia sa, a fost un inventator de excepție.

Johann Vaillant, inventator care a fondat compania sa în 1874

Johann Vaillant (1851-1920), inventatorul german care a fondat propria companie în 1874 și a patentat multe dotări care au ușurat viața oamenilor

A fost primul din lume care a inventat în 1894 încălzitorul de apă pentru baie cu sistem închis (foto mai jos), adică apa era încălzită cu flacăra de gaz, ce ardea într-o conductă închisă. Până atunci gazele erau arse deschis, deci oamenii inhalau noxele nocive.

adelaparvu-com-despre-noua-tehnologie-green-iq-vaillant-foto-vaillant-4

adelaparvu-com-despre-noua-tehnologie-green-iq-vaillant-foto-vaillant-2

Apoi, o altă mare invenție a fost în 1905 cu încălzitorul de baie pentru perete, care economisea mult spațiu (foto mai jos). Un inventator remarcabil, care a pus bazele unei companii de succes, cu o tradiție de 142 de ani. Și da, iepurașul din logo a fost tot ideea inventatorului Vailllant, inspirat într-o zi de Paște de imaginea unui iepure care ieșea dintr-un ou. (link catre pagina de istorie Vaillant)

adelaparvu-com-despre-noua-tehnologie-green-iq-vaillant-foto-vaillant-3

adelaparvu-com-despre-noua-tehnologie-green-iq-vaillant-foto-vaillant-5

Dar ce este nou la centralele murale în condensare cu tehnologia Green IQ? Centralele termice cu gaz sunt considerate acum o tehnologie de tranziție în tendința europeană, de trecere către energii regenerabile, de aceea ele trebuie să fie adaptabile la tehnologiile viitoare (spre exemplu bio-gaz), să dispună de cele mai noi soluții inteligente și să fie produse într-un mod sustenabil. Noul ecoTEC exclusive, centrala murălă în condesare de la Vaillant, oferă cea mai înaltaă eficiență pentru încălzire și apă caldă menjeră, flexibilitate maximă și conectivitate într-un mod sustenabil. Ce înseamnă asta? Înseamnă că este dotat cu sistem All-Gas cu senzor All-Gas (Senzor CO), care optimizează combustia indiferent de tipul de gaz utilizat. Apoi, dacă schimbi setările, acest lucru se face cu consum minim de energie, iar tehnologia schimbătorului de căldura ExtraCondens oferă 8% eficiență suplimentară la producerea de apă caldă menajeră față de modelele anterioare. În plus, centralele termice cu tehnologia Green IQ sunt fabricate 85% din materiale reciclabile, deci după scoaterea din uz se pot recicla.

adelaparvu-com-despre-noua-tehnologie-green-iq-vaillant-foto-vaillant-11

Dar ce avantaje oferă pentru noi ca și utilizatori? Ei bine, este ușor de instalat. Noul ecoTEC exclusive cu Green iQ este pregătit pentru instalare plug and play (adică îl bagi în priză și pornește). Cu dimensiuni compacte, senzor CO și gama de accesorii completă salvezi timp la orice instalare. Apoi, poți monitoriza centrala de la distanță printr-o aplicație de pe telefonul mobil. Cum? Este dotat cu sistemul VR 900, care te anunță de starea centralei, a sistemului și știi când e nevoie de intervenție (pentru revizia obligatorie care s eface o dată la 2 ani sau în caz de avarie) pentru că este anunțat și furnizorul tău prin intermediul aplicației. De asemenea, noua automatizarea VRC 700 permite realizarea rapidă a sistemelor hibride, coordonând toate echipamentele Vaillant.

adelaparvu-com-despre-noua-tehnologie-green-iq-vaillant-foto-vaillant-7

Centrala termică murală în condesare cu tehnologie Green IQ poate fi programată de la distanță. Astfel, poți, înainte de a ajunge acasă, să setezi temperatura pe care vrei să o găsești în camerele locuinței tale. Ba mai mult, pentru fiecare cameră poți seta altă temperatură. Apoi, știi întotdeauna cât consumă centrala, pentru că este afișat în aplicație, deci poți controla factura de plată. Și nu în ultimul rând, contează cum arată centrala. Este mică, compactă, cu un design premiat în 2015 cu prestigioasa distincție red dot design award. Poți să o montezi cu ușurință oriunde în casă, indiferent de stilul de amenajare interioară.

adelaparvu-com-despre-noua-tehnologie-green-iq-vaillant-foto-vaillant-9

Deci, care sunt lucrurile de care să ținem cont când ne alegem o centrală murală în condensare? Să fie eficientă, să aibă consum mic de energie, dar să producă multă apă caldă și căldură (vezi eticheta ErP), să fie cu tehnologie inteligentă care să permită schimbarea tipului de gaz pe care-l va arde pentru a funcționa (de la gaz metan la bio-gaz), să poată fi monitorizată și programată online, să poată fi ușor de instalat, să fie realizată din materiale reciclabile și să fie compatibilă cu alte sisteme hibride.

adelaparvu-com-despre-noua-tehnologie-green-iq-vaillant-foto-vaillant-8

Acum, fie că ai nevoie de o centrală murală în condensare sau nu, măcar vei știi de noile tehnologii și că se pregătește schimbarea acestor aparate la nivel european. Apoi, dacă vrei să afli mai multe despre aceste tipuri de centrale, merită să vizitezi site-ul www.vaillant.com.ro, unde ai și date tehnice. Și în final, te provoc să faci testul de măsurarea a coeficientului tău verde. Este un test care se face la nivel european și va arăta și cum ne poziționăm noi românii la capitolul grija față de mediu. Cine participă la TEST până pe 17 noiembrie 2016 poate câștiga prin tragere la sorți o centrală murală în condensare, deci va beneficia de cea mai nouă tehnologie disponibilă acum în România. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu-com-despre-noua-tehnologie-green-iq-vaillant-foto-vaillant-12

8 raspunsuri pentru La ce să fii atent când îți alegi centrala termică

  1. Popa Carmen spune:

    Foarte interesant articolul!Îți poți face cu ușurință o idee despre ce tip de centrală să optezi pentru încălzirea locuinței!Eu am început renovarea casei anul acesta…înaintez destul de greu…până acum încălzeam cu sobe de teracotă,bune dealtfel,dar….cald în cameră și restul casei era rece!!!Mi-ar prinde tare bine o centrală!

    • Irinel din Vaslui spune:

      Buna ziua ,

      Am si eu o nelamurire Adela si as vrea sa-mi spui si mie daca stii, eu as vrea sa-mi fac o casa supa sistemul AMVIC cu cofraje din polistiren grafitat si cu beton. Dar, as vrea sa stiu daca betonul este sau nu radioactiv daca dauneaza sanatatii.
      Iti multumesc.

  2. Croitoru Marghita spune:

    Multumesc, Adela! Articolul tau pica exact pe discutia avuta azi cu instalatorul meu, care ini spunea ca si-a cumparat chiar el o astfel de centrala cu condensare si pentru ca si eu trebuie sa schimb centrala tatalui meu (are 80 de ani ..tata, nu centrala) informatiile vin tocmai la fix. Acum voi intra pe site-ul propus pentru informatii mai multe. Si am aplicat si pentru concurs…cine stie!

  3. Mari spune:

    Eu utilizez o centrala Vaillant electrică de 4 ani.Sunt destul de mulțumită de performanțe, dar e loc mereu de mai bine.

  4. Ionel spune:

    multumim pentru informatii; eu am casa intr-o locatie unde nu este retea de gaz metan, ce tip de centrala imi recomanzi si ce combustibil?

  5. Dana spune:

    Buna Adela,
    Urmaresc articolele tale cu mare drag, pentru ca imi place tot ce e frumos si tot ce scrii si admir tot ceea ce faci.
    Sotul meu lucreaza de 20 ani in acest domeniu si fara sa vreau am invatat si eu de la el, din discutiile pe care le are cu furnizorii si clientii si sunt cateva lucruri in articol care nu cred ca sunt corecte.
    1. Centralele termice sunt echipamente cu regim special, deci deocamdata nu functioneaza partea cu plug and play, adica nu pot sa o cumpar din magazin, sa o pun pe perete si sa ii dau drumul fara sa vina o persoana autorizata ISCIR sa verifice daca e totul in regula, daca sunt respectate normativele de montaj si care sa elibereze o autorizare de functionare (legea 64/2008). De obicei, acest act este eliberat de cei care pun in functiune echipamentul si care completeaza si certificatul de garantie. Sunt multe exceptii de garantie in cazul echipamentelor termice si nu cred ca Vaillant sau orice alt producator va lasa utilizatorul final sa dea drumul singur echipamentului.Cel putin asa functioneaza in acest moment.
    2. Centrala, oricat de inteligenta, incalzeste agentul termic per ansamblu, adica ea nu stie ca eu vreau in camera copilului temperatura mai mare, decat daca am un calorifer sau un termostat inteligent, care dirijeaza agentul termic prin calorifer, adica centrala e pregatita sa functioneze in acest regim, dar fara alte dispozitive auxiliare, centrala singura nu poate sa produca temperaturi diferentiate pe incaperi.
    3. Trecerea de la un tip de gaz la altul se face prin schimbarea duzelor prin care trece/arde gazul, cel putin la modelele existente acum pe piata. Unii producatori nici nu accepta schimbarea tipului de gaz, adica trebuie sa stii dinainte cu ce fel de gaz vei folosi centrala. Daca cei de la Vaillant au inventat duze universale, sau orice alt dispozitiv care sa permita trecerea de la un tip de gaz la altul doar din setari , atunci au un mare avantaj pe piata si jos palaria !

  6. Doina Gheorghe spune:

    Multumesc, Adela ma bucur din suflet ca suntem informati si prezentati lucruri super frumoase!Cites tot ce apare si urmaresc emisiunea voastra.Sunt mandra ca mai exista oameni ca voi ,si profesionisti si omenosi!!!

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *