A existat o perioadă bună de timp la noi, la începutul anilor 2000, când moda amenajărilor în galben și albastru mi-a dat bătăi de cap. Pe vremea aceea eram redactor-șef la reviste de amenajări și țin minte că cel puțin șase luni la rând am dat numai peste locuințe ambientate în această paletă cromatică. Am refuzat de atunci să mă mai gândesc la combinația de care mă suprasaturasem. Dar am dat de curând peste o amenajare a aunui apartament din Moscova, concepută de designerul Nadia Zotova, care mi-a reamintit că nicio combinație cromatică nu este nesuferită, atunci când nuanțele sunt frumos alese, iar ambientarea este coerentă. Dar hai să-ți spun mai multe, dar nu înainte de a-ți atașa planul.
Locuința dintr-un bloc de pe vremea stalinistă avea trei camere, toate delimitate clar, cu o bucătărie mică și o baie. Un hol lung și îngust făcea legătura între toate încăperile, iar adiacent bucătăriei se afla cămara, iar lângă baie exista o debara. Designerul a ascultat cu atenție ceea ce-și doreau proprietarii înainte de a propune un concept de amenajare. Aceștia, un cuplu tânăr, i-au spus că le plac nuanțele de albastru, că și-ar dori acasă piese vechi recomdiționate, un aer vintage, dar totul elegant și ordonat, cumva aproape de un stil american contemporan de amenajare. De asemenea, au spus că obișnuiesc să muncească acasă, că și-ar dori o cameră care să funcționeze ca birou, dar și să fie pregătită în cazul în care vor avea copii, iar până atunci să poată fi folosită și ca încăpere pentru oaspeți. De asemenea, și-au dorit un dressing pentru a nu avea dulap în dormitor, iar în baie doreau să aibă musai cadă. Visau la o cameră de zi spațioasă, unde să-și invite prietenii și unde și ei să aibă suficient loc pentru cărți.
Vedere dinspre living către holul de la intrare. Ușa interioară este încadrată de bibliotecă. Mai jos vedere dinspre hol intrare înspre living.
Ei bine, cu toate aceste preferințe notate, designerul a luat în calcul reorganizarea spațiilor. Pe bază unei expertize tehnice și a aprobărilor necesare, a prevăzut desființarea unora dintre ziduri. Primul care a căzut a fost cel dintre bucătărie și camera de zi, precum și cămăra, acum folosită pentru locul căzii de baie. De asemenea, holul lung și îngust a fost separat, respectiv s-a făcut un hol mic de intrare, care separă camera de zi, dar mai departe holul a fost înglobat în living. Înspre zona de noapte cu dormitorul, ușa acestuia este mult mai în față de cum era. De ce? Pentru că spațiului holului și al fostei debarale a fost folosit pentru crearea unui dressing walk in, adică unul deschis prin care se trece înspre pat. Ușa din hol către al doilea dormitor a fost zidită, iar o altă ușă a fost creată din living. Practic, tot spațiul de zi a devenit unul central, din care se accede în toate celelalte încăperi ale locuinței.
Vedere din living către zona de acces înspre baie și dormitorul principal. În spatele fotoliului galben e ușa înspre holul de la intrare și biblioteca generoasă care ocupă un perete între din living, unul care are două uși.
Modificările aduse au avut mai multe scopuri: să se obțină un spațiu de zi generos și luminos, unul deschis cu living, sufragerie și bucătărie, iar al doilea rând, crearea de suprafețe pentru așezarea etajerelor și dulapurilor, deci mai multe zone de depozitare. În această nouă reconfigurare, designerul a mers pe o paletă cromatică care avea la bază tonuri elegante de albastru, iar galbenul a fost folosit ca și nuanță de accent. De asemenea, a propus ca motivele decorative și imprimeurile să fie geometrice în toate camerele, cu o mică excepție la dormitor, unde a propus și inserarea de textile cu temă florală, delicată în acord cu tablourile ce reprezintă planșe botanice. Și tema geometrică este excelent exploatată, căci de la corpurile de iluminat la fronturile ușilor de dulap, totul imprimă senzație de ordine.
Cel mai mult mi-a plăcut soluția pentru biblioteca din living, executată la comandă după proiectul designerului, care a prevăzut încadrarea ușileor către birou și holul de la intrare cu un ansamblu simetric. Aproape că nici nu mai sesizezi cele două uși (către birou și hol intrare), acestea fiind vopsite în aceeași nuanță ca și mobila. Este o soluție excelentă pentru a camufla prezența ușilor și de a folosi o suprafață ce pare neutilizabilă la prima vedere.
De asemenea, mi-a plăcut și bucătăria, în special culoarea mobilierului. De ce? Pentru că într-un spațiu mic, nuanțele de galben te fac să ai senzația că totul este mai luminos și mai generos ca și dimensiuni. În plus, fiind parțial ascunsă vederii din locul de ședere al livingului, nu deranjează, dar oferă o reală surpriză de fiecare dată când e descoperită. Nu ai cum să fii trist când vezi un astfel de colț!
La fel, mi-a plăcut multitudinea de corpuri de iluminat, care induc o atmosferă specială pe timpul serii, iar ziua aceste elemente sunt foarte decorative. Inclusiv corpurile de iluminat de la bibliotecă creează o poveste, zici că e o fațadă de librărie veche. Pentru un asemenea proiect de mobilier, evident că e necesar un plan de electrice înainte.
Biroul este și el excelent conceput, având în vedere spațiul, respectiv un dulap generos pe suprafața unui întreg perete și o masă comodă, în dreptul ferestrei, ceea ce lasă centrul camerei liber, perfect pentru canapeaua extensibilă existentă aici.
Baia, este și ea foarte elegantă, cu zona pentru lavoare punctată simetric, de două oglinzi și un mobilier cu fronturi frezate, dar fără faianță în zonă, ci doar zugrăveală, iar pereții din zona căzii protejați de plăci ceramice cu model geometric, care dau senzația unui tapet.
Este o amenajare elegantă, unde s-a acordat mare atenție detaliilor, de la modul cum sunt așezate și fixate corpurile de iluminat, la tâmplăria interioară și plintele vopsite. De asemenea, și draperiile, storurile sunt frumos alese, ca și tablourile, oglinzile ce întregesc atmosfera. Și totul gândit pentru a fi funcțional, dar uite, cât de frumos și elegant rezolvat. Și da, tonurile de galben și albastru sunt frumos echilibrate de suprafețe și texturi variate, dar neutre – alburi, griuri, bejuri și nuanțe de lemn. O locuință care n-ai zice că e într-un apartament de bloc. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Enjoy Home/ Mikhail Loskutov
12
Ukrainian style ;))))
Arată superb apartamentul!
Mi-a placut si acel ceainic imbracat.
Sti cumva unde de unde se pot cumpara acele oglinzi gen tablou din living?
Multumesc Adelapt aceste postari care-mi aduc clipe de bucurie.
Foarte elegant!
Doamna Adela, as aprecia tare mult dacă mi ati sugera câteva idei. Cum aleg mobila? Am văzut o canapea gri cu turcoaz superba dar nu vreau sa greșesc, sa nu fie prea mult. Ce covor aleg? Ce decorațiuni?? Ce culori mai pot sa adaug?
Superb! Acest albastru si acest galben, cat si folosirea perfecta a pattern-urilor, de mare maiestrie!
Imi place cel mai mult bucataria.
Foarte frumos amenajat apartamentul! Stiti cumva perdelele de unde sunt?
Wooowwww…..apartamentul este amenajat demential!
Nuanta fotoliului de piele din birou este de o mare finete. Personal nu ma dau in vant dupa fotoliile din piele, insa acesta mi se pare extrem de reusit, iar datorita nuantei pielea nici macar nu ma mai deranjeaza.
Felicitari Adela pentru cum ai scris articolul si pentru cum ai exemplificat.
E perfect.
Buna Adela, imi poti spune si mie de unde au cumparat sccaunele din living si de la bar, si covoarele?
Merci
Imi puteti spune va rog la ce suma finala s a ajuns pentru amenajatea completa?
Bună Ana! Suma finală e în jur de 50.000 de euro. Sunt multe lucruri făcute la comandă și special adaptate pentru locuința aceasta. Plus materiale de foarte bună calitate.