Cercidiphyllum japonicum (Katsura)

In Gradina, Sfaturi plante

Top 5 arbori spectaculoși toamna

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Ştiu că adeseori toamna aduce cu ea frigul de dimineaţă, ploile sâcâitoare care nu se mai termină şi acei nori negri care par să cadă din cer. Dar când apare soarele timid, iar tu ţii în mână o ceaşcă cu ceai şi priveşti pe geam la spectacolul toamnei, atunci se creează un moment de maximă relaxare. Aşadar m-am gândit să-ţi prezint un top 5 arbori cu frunziş spectaculos în perioada de toamnă, pe care-i poţi planta în grădină sau, de ce nu, în faţa blocului. Așadar, chiar dacă acum sezonul de plantare a trecut, măcar știi în primăvară ce soiuri de arbori poți alege astfel încât grădina ta să fie colorată pe timpul toamnei.

CERCEDIPHYLLUM JAPONICUM (Katsura)
Este unul dintre cei mai spectaculoşi arbori din sezonul de toamnă. Frunzele sale se colorează în galben cu nuanţe de roşiatic-rozaliu. Arborele Katsura este o specie de talie medie şi se poate dezvolta până la o înălţime de aproximativ 10 metri. Creşte cel mai bine dacă este plantat în locurile cu mult soare. Preferă solurile bine drenate, umede şi acide. Frunzele sale sunt extrem de atrăgătoarea deoarece emană un parfum de zahăr ars.

Cercidiphyllum japonicum

Cercidiphyllum japonicum

Cercidiphyllum japonicum

Cercidiphyllum japonicum

Cercidiphyllum japonicum (Katsura)

Cercidiphyllum japonicum (Katsura)

ACER PALMATUM (ARŢARUL JAPONEZ) 
Este cel mai simplu de îngrijit arbore pe care îl poţi avea în grădină sau de ce nu la ghiveci, pentru a te bucura de culori fascinante de toamnă. Creşte destul de lent, ajungând până la înălţimi de circa 8 m. Poţi alege un exemplar dintr-o lungă listă de varietăţi cu diferite înălţimi de creştere şi cu o paletă de culori ale frunzelor de la galben, portocaliu până la roşu-zmeuriu.

Arțarul japonez

Arțarul japonez

Arțarul japonez

Arțarul japonez

Arțarul japonez

Arțarul japonez

ACER RUBRUM 
Arbore cu creştere lentă şi coroană extrem de bogată. Frunzele sunt palmate, în formă de stea şi se colorează într-un roşu aprins spre sfârşitul toamnei, oferind astfel o pată de culoare atunci când alte frunze deja au căzut. Poate fi plantat în plin soare sau în zone parţial umbrite. Preferă solurile umede, fiind o specie care iubeşte foarte mult apa.

Acer rubrum

Acer rubrum

Acer rubrum

Acer rubrum

LIQUIDAMBAR STYRACIFLUA 
Liquidambar Styraciflua este un arbore foios a cărui sevă are culoarea chihlimbarului și care este extrem de aromată. Frunzele sale sunt fine, lucioase iar atunci când sunt strivite emană un miros plăcut de camfor. Toamna frunzele Liquidambarului se colorează în nuanţe intense de galben, portocaliu şi roşu-violet. Îi place soarele, solul umed, bogat în nutrienţi, bine drenat şi uşor acid. Tolerează foarte bine gerul şi chiar temperaturi de minus 28º C. Poate bucura cu frumuseţea sa generaţii întregi deoarece trăieşte în jur de 400 ani!

Liquidambar

Liquidambar

Liquidambar

Liquidambar

RHUS TYPHINA 
Este un arbore de talie mică ale cărui frunze sunt ca o pictură vivantă de-a lungul întregii toamne. Frunzele sale sunt lungi cu aspect curgător şi care se colorează în roşu- aprins, portocaliu, arămiu plus alte zeci de nuanţe din acceaşi gamă, toate în acelaş timp. Are o creştere rapidă şi drajonează destul de mult având asftel tendinţa de a invada spaţiul din jur. Necesită locuri însorite dar suportă şi semiumbra.

Sper că ţi-am dat câteva idei pentru grădină şi asfel toamnele tale vor fi mereu colorate!

Rhus typhina

Rhus typhina

Rhus typhina Radiance

Rhus typhina Radiance

 

4 raspunsuri pentru Top 5 arbori spectaculoși toamna

  1. Angelyna spune:

    Foarte frumosi,intentionez sa- mi plantez si eu

  2. Didona Balazs spune:

    Minunat ! Multumesc pentru sfaturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *