adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-6

In Cum sa..., Finisaje

Ideal pentru renovări! Microcimentul poate fi aplicat peste gresia veche

Puțin cunoscut și utilizat la noi, microcimentul este folosit la scară largă mai ales în zona mediteraneană, adică Italia și Spania, fiind un material de finisaj foarte versatil și excelent pentru renovări. Ți-am mai scris despre vopseluri sau lambriuri care se pot pune peste faianța veche, dar pentru pardoseli nu aveam ce să-ți spun până acum. Însă microcimentul face față cu succes la acoperirea suprafețelor deja finisate. Desigur că atunci când auzi de microciment te gândești doar la nuanțe de gri, e adevărat preferate de către designeri și arhitecți, dar acest material este disponibil în variate culori. Eu am avut ocazia să-l folosesc în amenajarea unui studio de la The Park, dar microcimentul a fost folosit și în baia casei de la Fieni amenajată în cadrul emisiunii Visuri la cheie, grație donației făcută de domnul Paul Enceanu de la Luxury Ciment. Dar hai să-ți spun mai multe.

Paul Eneceanu este un antreprenor român stabilit de 16 ani în Spania, țară unde a dezvoltat propria sa afacere Luxury Ciment. Domnia sa a donat pentru Visuri la cheie microciment aplicat de o echipă specializată și m-a vizitat ulterior la birou ca să-mi spună mai multe despre acest material de finisaj, atât despre avantaje, cât și dezavantaje. În fața noastră sunt desfășurate mostrele de naunțe cu microciment, de la alb până la verde, somon și turzoaz. Puteți vedea site-ul său tradus în română luxuryciment.ro și pagina de Facebook

Paul Eneceanu este un antreprenor român stabilit de 16 ani în Spania, țară unde a dezvoltat propria sa afacere: Luxury Ciment. Domnia sa a donat pentru Visuri la cheie microciment, aplicat de o echipă specializată ți recomandată de dumnealui, și m-a vizitat ulterior la birou ca să-mi spună mai multe despre acest material de finisaj, atât despre avantaje, cât și dezavantaje. În fața noastră sunt desfășurate mostrele de nuanțe cu microciment, de la alb până la verde, somon și turzoaz. Puteți vedea site-ul său tradus în română luxuryciment.ro și pagina de Facebook

adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-17

Pentru că mulți dintre voi vă doriți o soluție bună de renovat, eficientă și de lungă durată, mai ales pentru vechile pardoseli placate cu gresie, trebuia să vă spun despre acest material. Microcimentul este compus din diverse pulberi, de la ciment, agregate (arido), colorați, rășini, care amestecat cu apă poate fi aplicat ca un strat subțire, rezistent, flexibil și de durată pentru protejarea diverselor suprafețe rigide. Frumusețea materialul constă în aspectul său natural, indiferent de culoare. Paleta cromatică este de regulă mică, adică nu poate fi comparată cu una de vopseluri, dar în majoritatea cazurilor aceste nuanțe sunt foarte plăcute, cu tentă naturală.

adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-1

Microcimentul are niște avatantaje considerabile: se poate aplica peste orice suprafață rigidă, fie că este vorba despre pardoseli vechi de gresie, piatră (inclusiv trepte de scări interioare), pereți placați cu faianță, fie de obiecte cum sunt cele sanitare fixe (cadă, vas wc), dar și pe suprafețe verticale ori orizonatele de sticlă (cum ar fi ușile interioare din sticlă). Atunci când nu se dorește neapărat o renovare, ci este vorba despre o amenajare de la zero, microcimentul poate fi aplicat cu succes ca și material cu textură deosebită. Poate fi lis sau ușor rugos, poate fi mat, satinat sau lucios. De asemenea, se poate aplica peste mobilă, spre exemplu se pot face blaturi pentru bucătărie sau mobilier fix pentru baie care să fie protejate cu microciment sau peste obiecte de la ghivece, jardiniere la statuete. Și da, poate fi aplicat și peste electrocasnice, cum ar fi frigiderele. Atâta timp cât suprafețele sunt rigide, adică nu flexează, microcimentul le poate îmbrăca, chiar dacă suportul este din plastic, ceramic, din sticlă, MDF, PAL, gips-carton etc.

adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-8

adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-18

Cu ajutorul microcimentului spațiile mici și umede, cum ar fi băile de bloc sau bucătăriile pot fi îmbrăcate de la pardoseala la pereți exclusiv cu microciment, obținându-se un finisaj continuu, fără fragmentări, ușor de întreținut și rezistent în timp. Desigur, dacă este vorba despre o renovare, unde se dorește mascarea vechilor finisaje de gresie și faianță, microcimentul se poate aplica peste acestea umplându-se și rosturile dintre plăci și obținându-se în final suprafețe uniforme.

adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-12

Microcimentul poate fi personalizat cu șabloane, astfel încât pe suprafața decorată la final, sub stratul protector să existe variate modele, după recomandările designerilor sau preferințele clienților. Pot fi reproduse sigle de firmă și în general orice motiv decorativ scalat conform cerințelor.

adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-14

Acest material poate fi folosit și la exterior, de la îmbrăcarea fațadelor la cea a piscinelor și teraselor. Pentru fațade, faptul că poate fi aplicat și pe sticlă reprezintă un real avantaj, mai ales atunci când se dorește reducerea suprafețelor vitrate. Pentru terase și piscine, avantajul microcimentului este că poate fi folosit și pentru suprafețele neregulate, organice, nu doar pentru cele cu volume și linii geometrice.

adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-9

adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-16

Există pe piață mai mulți producători de microciment, de proveniență italiană și spaniolă, fiecare având propria sa rețetă, dar secretul acestui material constă în aplicarea lui. El trebuie aplicat într-un strat continuu și subțire de doar 2 milimetri, care necesită mai multe operațiuni ulterioare de protecție. Dacă aceste operațiuni nu sunt respectate, aspectul final are de suferit, de aceea, microcimentul este important de a fi aplicat de către meșteri specializați. Orice zugrav sau zidar se poate specializa, adică învăța cum se aplică acest material, grație cursurilor de formare organizate de către producători (domnul Paul Eneceanu de la Luxury Ciment urmează să vină în țară pentru a susține astfel de cursuri). Partea aceasta de aplicare necesită, în funcție de complexitatea și amploarea lucrării, și câteva zile 2-3 zile, pentru ca timpii de uscare să fie respectați. Acești timpi pot fi considerați ca fiind parte din dezavantajele microcimentului, deși domnul Enceanu mi-a spus că a avut lucrări care au necesitat rapiditate în montaj, cum ar fi pentru o cameră frigorifică a unui restaurant ce trebuia deschis a doua zi, și a reușit să aplice materialul cu toate straturile necesare în circa 14 ore.

adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-15

adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-2

Costurile materialului în sine nu sunt relevante fără manoperă, pentru că nu orice poate aplica acest material. Deci nu cumpăra niciodată doar materialul, ci cere un pachet complet și cu aplicare. Eu am pățit-o în sensul că s-a aplicat microciment, dar nu și produsele de impermeabilizare pentru el și nu a fost în regulă. Neprotejat microcimentul este absorbant și orice pată se va vedea ulterior în suprafața sa. Costurile pentru material și montaj pot varia de la 35 la 60 de euro + TVA pe metrul pătrat, asta în cazul celor de la Luxury Ciment, dar și alți furnizori au prețuri similare. Cu cât suprafața este mai mică cu atât și costurile sunt mai mari. Cert este că poți face o renovare fără să mai ai treabă cu molozul, zgomotul și tot ce implică debarasarea de gresie și faianță vechi, dar costurile sunt foarte aproapiate cu cele ce ar implica înlocuirea plăcilor ceramice vechi cu unele noi. Avantajul este că nu pierzi la fel de mult timp și nu-ți mai bați capul cu deranjul șantierului. Soluția de renovare există, dar nu poate fi considerată la îndemâna tuturor. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-10

adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-5

adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-3

adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-4

adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-11

adelaparvu-com-despre-microciment-foto-luxury-ciment-7Foto: Luxury Ciment

44 Responses to Ideal pentru renovări! Microcimentul poate fi aplicat peste gresia veche

  1. igor spune:

    Foarte interesant produsul. E o tema de gândire pentru următorul santier.

  2. Andreea spune:

    E foarte interesant materialul.
    Oare se poate folosi intr-un laborator(ciocolaterie) in loc de fainta gresie ?Banuiesc ca se poate spală ușor…
    Mulțumesc !

  3. Casiana spune:

    Pe vana din fonta in interior se poate aplica oare microciment?

  4. Monica spune:

    Ar merge si pe scari cred. Dar exista si o nuanta de bej-maron?

  5. Istrate Georgiana spune:

    Suna foarte bine. Dar cine il aplica? Exista in Brasov o astfel de firma?

  6. Tito spune:

    Indiferent de suprafata la lucrarile cu microciment obligatoriu se foloseste plasa,inainte de aplicarea celor patru straturi de microciment ,

  7. cristina spune:

    Acest microciment este la fel de rece ca cimentul?

  8. cristina spune:

    Acest microciment este la fel de rece ca cimentul? Cum rezista la socuri, zgarieturi, accidente?

    • Adela Parvu spune:

      Cristina, este un strat subțire care se impermeabilizează și rezistă foarte bine. Chiar și în cazul zgârieturilor (cum ar fi să tragi peste o pardoseală de genul acesta o mobilă grea cu picioare metalice) pot spune că îmbătrânește frumos, dar mai ales se poate reface ușor.

  9. Valentina spune:

    La Sibiu exista firma ,as dori in baie pereti si pe jos,bucatarie pe jos si in holpe jos,va multumesc

  10. Sorin spune:

    http://www.sphouseworld.ro/microciment-topcret
    Lider mondial in productia de microciment acum si in Romania
    http://www.topcret.com

  11. Camelia spune:

    Buna Adela. Unde gasesc sa cumpăr microciment in BRAȘOV. Mulțumesc anticipat

    • Adela Parvu spune:

      Am colaborat la un moment dat cu o firmă din Brașov care aplica microciment, dar nu-i pot recomanda pentru că nu mai răspund la telefon. Alte firme nu cunosc, dar ai putea încerca la firmele care aplică vopsea epoxidică. Microcimentul nu se găsește ca atare de cumpărat. Poate fi eventual comandat. Poți încerca să-l comanzi la firma din București http://www.floorart.ro/

  12. Oana Ionita spune:

    Pt cei care doresc sa foloseasca microciment in bai. Mare grija! Luxury Ciment va vor trimite o echipa sau un om care chipurile va va executa o lucrare exact ca in pozele de pe site ul lor. Realitatea este cu totul alta. Aplicatorul nu si a terminat lucrarea iar cei de la Luxury Ciment nu se considera vinovati cu absolut nimic.

    • Mara P. spune:

      Buna Oana,

      In ce oras din tara ai lucrat cei de la Luxury Ciment? Voiam sa stiu ce ai facut pana la urma – ai anulat lucrarea de tot, ai gasit alternative.. M-ar fi interesat si pe mine chestia cu microciment – dar sa fie pusa de cineva capabil in mod evident.

  13. Vali spune:

    Buna ziua. As dori si eu o parere despre microciment peste incalzire in pardoseala si in bai in loc de faianta.
    Nu stiu ce compatibilitate are si ce rezistenta in timp. Ce sfat imi dati? Am o suprafata destul de mare si nu stiu ce riscuri / dezavantaje ar exista

    • Adela Parvu spune:

      Bună Vali! Am vorbit cu domnul Mihai Gruia, de la http://www.concreteart.ro/ și mi-a spus că microcimentul se pretează pentru încălzire prin pardoseală, dar sistemul de încălzire trebuie pornit înainte de 2-3 ori pentru ca șapa să fie perfect controlabilă și să nu crape. Dacă vrei să iei legătura cu Mihai Gruia îl poți suna la telefon 0722.586.386

  14. Cati spune:

    Se poate aplica microciment peste mobila din mdf de bucătărie?Multumesc!

  15. Olga spune:

    Daca faianță din bucătărie nu este bine prinsa(cînd bați in ea suna a gol)se pare aplica microcimentul peste??

  16. ionut spune:

    Buna Adela

    Rectifica te rog la aplicarea microcimentului in piscina.MICROCIMENTUL NU SE POATE APLICA IN PISCINE!
    Rezultatele sunt dezastruoase.
    Avem o experienta de peste 10 ani.De curand am intrat pe piata romaneasca ca unici reprezentanti ai celei mai mari fabrici din europa RAPID MIX.
    Daca doresti mai multe informatii despre noi te rugam sa accesezi pagina noastra de internet:innovadecor.ro
    salutari si succes in continuare.

    • Adela Parvu spune:

      Bună Ionuț! Poate nu s-a înțeles exact, dar era vorba despre pavajul din jurul piscinelor sau de lateralele exterioare ale bazinelor, nu de interiorul bazinelor lor.

      • ionut spune:

        Am vazut ca aveti fotografii si cu interiorul piscinei pentru asta am comentat.Oricum sfatul meu este sa nu recomandati(momentan)microcimentul in interiorul piscinei.

        • Don Micro spune:

          Salut Ionut . Imi pare rau sa te contrazic , dar Microcimentul , se poate aplica fara nici o problema atat in exteriorul cat si in interiorul Piscinei . Trebuie doar sa stii ce tip de material sa folosesti ! Ma poti contacta pe FB. Don Micro , si iti pot da oricand mai multe detalii si dovezi , chiar si o proba gratuita ca sa te poti comvinge!

          20190728_204520

  17. Ionescu Maria spune:

    Tine rece acest microciment? Ap este pe parter este mai ok cu microciment sau parchet?

  18. Constantin Costel spune:

    Buna ziua, aș vrea să-mi spuneți dacă în Iași se vor ține cursuri pentru că aș vrea să renovez baia care are gresie și faianță. Ideea este ca nu-mi permit sa plăteasc meseriaș, plus ca mă pricep la finisaje dar nu la asa ceva.

  19. Vali spune:

    Cum se comportă microcimentul pe un balcon exterior, unde ploua/ninge? Este rezistent?

  20. Anca spune:

    Buna! Comparativ cu gresia, microcimentul se simte la fel de rece sau mai cald la picioare?
    Multumesc!

  21. Oana spune:

    Buna ziua, exista si furnizori care efectuaeaza lucrari mai mici si punctuale, cum ar fi un blat de baie/bucatarie? Preturile cerute pentru un asemenea blat au fost exorbitante (150E/ mp materiale si manopera), fara nici o legatura cu plaja de preturi afisate pe site-ul lor. Nu o sa dau numele acestori furnizori dar consider ca isi fac reclama falsa din pacate. Daca exista astept sa isi dea nr de contact chiar aici daca se poate! Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *