Fără nicio îndoială cea mai vândută plantă pentru interior în luna decembrie este Steaua Crăciunului (Euphorbia pulcherrima). Contrar tuturor părerilor, ea este o plantă uşor de întreţinut şi de lungă durată. Problema apare din cauza unei îngrijiri defectuoase din florării şi supermarketuri. Fie că o cumperi pentru tine, fie că o vei faci cadou celor dragi, trebuie să alegi întotdeauna o Euphorbia pulcherrima perfect sănătoasă. Cum reuşeşti să-ţi dai seama pe care trebuie să o cumperi? Păi, trebuie să urmăreşti câteva aspecte importante pe care le-am enumerat mai jos. Dar hai să o iau pe puncte.
1. Euphorbiei nu-i place apa prea multă. Udarea excesivă sau apa stagnantă în farfurioară determină putrezirea rădăcinilor. Umezeala prea mare determină apariţia mucegaiurilor şi moartea subită a plantei. Dacă observi urme de mucegai pe sol, cel mai bine este s-o aşezi la loc de unde ai luat-o şi să cauţi mai departe.
2. Inspectează uşor planta, iar dacă observi că frunzele au tentă gălbuie sau cad la prima atingere, este clar că planta nu a fost udată suficient. O udare corectă presupune aplicarea unei cantităţi mici de apă o dată la 2-3 zile. O astfel de plantă va continua să piardă marea majoritate a frunzelor şi mă gândesc că nu vrei să ai aşa ceva pe masa de Crăciun.
3. Să ştii că iubeşte atât lumina cât şi căldura. Poate fi aşezată lejer şi lângă un radiator, dar trebuie evitat pe cât se poate aerul uscat! Poţi folosi umidificatoare sau să o aşezi pe o insulă cu pietriş. Temperatura optimă se încadrează între 15-23°C. Dacă în magazin se află într-o asemenea situaţie, de aer cald şi uscat, atunci planta va avea frunzele roşii uşor arse, aspectul ei decorativ fiind puternic afectat.
4. Marea majoritate a magazinelor plasează plantele de Steaua Căciunului la intrare, în speranţa că vor atrage atenţia trecătorilor şi o vor cumpăra. Nu trebuie să cumperi niciodată o Euphorbia care este amplasată în zona uşilor, care se închid şi se deschid de foarte multe ori într-un timp scurt, fiind supuse astfel curenţilor reci de aer. Este exclusă orice achiziţie a plantelor expuse afară! Riscul de a nu mai avea simbolul Crăciunului este de 100%!
5. În final după ce ai achiziţionat cea mai frumoasă şi sănătoasă Stea de Crăciun este important să ceri sau să deţii un ambalaj de protecţie împotriva frigului de afară, chiar dacă este până la maşina personală. Nu uita că este o plantă originară din Mexic, unde căldura este la ea acasă, iar frigul este doar la televizor! Așa că e bine să nu o expui la temepraturi extreme, chiar dacă e pe o perioadă foarte scurtă de timp pentru că șocurile termice o afectează. Sper să-ți prindă bine informațiile mele!
Bine, m-ai convins sa-mi mai incerc norocul cu o craciunita (floarea) 🙂
Se pare ca toate alese pana acum ori au fost alese prost caci ingrijirea o fost corespunzatoare.
Multumim pt. ponturi!
Mulțumesc pentru sfaturi! Ap aceasta planta de anul trecut,numai ca are frunzele tot verzi. Cum, când se vor face rosii?
Multumesc pentru informatii. Am cumparat de multe ori aceasta floare si nu prea a rezistat.
Un raspuns foarte documentat si bine structurat! Multumim Adela!