adelaparvu-com-despre-cum-alegem-bradul-de-craciun-text-carli-marian-6

In Gradina, Sfaturi plante

La ce să te uiți când alegi brad tăiat pentru Crăciun

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Dacă din varii motive optezi pentru cumpărarea unui brad tăiat atunci trebuie să cunoşti câteva informaţii care îţi vor fi de mare ajutor în alegerea bradului perfect de Crăciun. Există o diversitate mare de specii de brazi, dar tu trebuie să alegi în funcţie de nevoile tale, asta privind mărimea, dar și în funcție de forma coroanei şi de gradul de persistenţa a acelor. De exemplu, dacă este vorba de un brad trebuie să ştii că acesta poartă numele ştiinţific de Abies şi nu-şi va pierde acele deloc, în schimb dacă se numeşte Picea asta înseamnă că este un molid, iar pe parcursul staţionării în casă va pierde ceva ace. Dacă eşti pregătit să începi vânarea celui mai frumos brad, îți spun pe puncte ce trebuie să ai în vedere atunci când îl alegi.

adelaparvu-com-despre-cum-alegem-bradul-de-craciun-text-carli-marian-2

1.MĂSURAREA ÎNĂLŢIMII BRADULUI. Îţi recomand să iei cu tine o ruletă pentru a ştii exact ce dimensiuni trebuie să aibă bradul pentru a se integra perfect în spaţiul ales din acasă. În acest fel vei evita tăierea vârfului, care, de cele mai multe ori, poate strica forma bradului. Atunci când stabileşti înălţimea corectă a bradului să nu uiţi să iei în calcul steaua sau îngerul din vârf şi mărimea postamentului în care va intra tulpina bradului.

adelaparvu-com-despre-cum-alegem-bradul-de-craciun-text-carli-marian-1

2.VERIFICĂ PROSPEŢIMEA BRADULUI. Trebuie să ştii că molizii, atunci când sunt scoşi din pepiniere, suferă un stres ce provoacă o pierdere relativ redusă de ace. Cu toate acestea poţi verifica prospeţimea lor prin mai multe metode. Pentru speciile de brad Abies fraseri, Abies nordmanniana poţi face o verificare îndepărtând un ac pe care ulterior să-l îndoi. Dacă tinde să revină la poziţia iniţială atunci este proaspăt, dacă rămâne îndoit înseamnă că a fost tăiat de ceva vreme bună.

adelaparvu-com-despre-cum-alegem-bradul-de-craciun-text-carli-marian-4

La specia Picea Abies îţi recomand să treci cu degetele de-alungul vârfurilor prin toate acele. Dacă le simţi moi la atingere sau mai grav uşor rigide şi o parte din ele mai şi cad, atunci bradul nu mai este deloc proaspăt, iar la o temperatură de 24º C din interior, în câteva zile, îşi va apleca foarte repede toate ramurile cu pierderi mari de ace. Un alt indiciu de prospeţime este intensitatea parfumului de brad pe care-l emană. Aşadar, dacă-l strângi un pic în braţe vei simţi mai rapid esenţele volatile care sunt degajate de ace. Un ultim test este să-l scuturi temeinic, iar dacă va pierde doar câteva ace atunci îl poţi cumpăra fără grija că vei întâmpina probleme în perioada imediat următoare.

adelaparvu-com-despre-cum-alegem-bradul-de-craciun-text-carli-marian-5

3.ODATĂ CE AI AJUNS ACASĂ ÎŢI RECOMAND SĂ-I FACI O TĂIETURĂ NOUĂ CU UN FIERĂSTRĂU ŞI SĂ-L INTRODUCI ÎNTR-O GĂLEATĂ CU CEL PUŢIN 4 LITRI DE APĂ. Tăietura îţi recomand s-o execuţi în linie dreaptă cu un fierăstrău, iar cu ajutorul unei bormaşini să execuţi în partea bazală a trunchiului două găuri diametral opuse, cu o adâncime de circa 1-2 cm, la o distanţă de 2-3 cm faţă de bază. Aceste găuri vor permite o hidratare excelentă a bradului pe toată perioada staţionării în casă. Până la decorare te sfătuiesc să-l păstrezi într-un loc răcoros, ferit de îngheţ.

adelaparvu-com-despre-cum-alegem-bradul-de-craciun-text-carli-marian-3

4.DIN MOMENTUL ÎN CARE L-AI ADUS ÎN CASĂ ÎŢI RECOMAND SĂ UZI BRADUL. Poți fie să îl introduci într-un suport care are rezervor de apă, fie să improvizezi ceva astfel încât baza bradului să stea permanent în apă. Doar în acest fel te vei bucura mult timp de el fără să se deformeze.

5.LOCUL PE CARE-L ALEGI PENTRU BRADUL DE CRĂCIUN ESTE BINE SĂ FIE CÂT MAI AERISIT. De ce? Un loc mai amplu permite ca ramurile sale să nu perie perdeaua sau pereţii din casă. Cu cât este mai relaxat, deci fără a fi înghesuit, cu atât va rezista mai mult. Evident că nu-ţi recomand să fie aproape de zonele de trecere astfel încât să fie atins de toată lumea. Şi, în ultimul rând, nu trebuie amplasat în preajma surselor de căldură care îl vor usca destul de repede.

Acele debrad au vârful rotunjit

Acele de brad au vârful rotunjit

Acele de molid sunt ascuțite

Acele de molid sunt ascuțite

Recomandări de final: la ornarea bradului te sfătuiesc să foloseşti instalaţiile electrice de tip LED care nu emană căldură şi astfel nu afecteză pomul de Crăciun. Iar pentru a nu te lăsa păcălit, îţi spun că bradul autentic are acele lăţite cu vârfurile rotunde nu ascuţite ca la molid. Sper ca informaţiile mele să te ajute să alegi cel mai frumos brad, iar Moş Crăciun să-ţi aducă ceea ce-ţi doreşti mai mult!

adelaparvu-com-despre-cum-alegem-bradul-de-craciun-text-carli-marian

5 raspunsuri pentru La ce să te uiți când alegi brad tăiat pentru Crăciun

  1. Ana spune:

    Exista servicii in Ro care sa vinda brazi cu radacina la ghiveci de sarbatori, apoi sa ii culeaga de la client si sa ii replanteze? Inteleg ca logistica este mai greu de pus la punct pentru acest serviciu care este si sezonier doar, dar ma interesa daca exista ceva asemanator, poate firmele de florarii sau horticultura s-au gandit la asta. Multumesc!

    • Adela Parvu spune:

      Ana, da cu siguranță există, dar cert este că un brad la ghiveci este afectat de căldura de la interiorul caselor. Și eu am avut unul în anii trecuți și mi-a părut tare rău că l-am pierdut, deci n-am putut să-l replantez.

  2. Radu spune:

    Am vazut o reclama cum ca primesti un bonus de cumparaturi(15-20 lei), daca aduci bradul la reciclat dupa sarbatori…o chestie cat de cat buna la peisajul trist pe care-l vezi la tomberoane aproape imediat dupa Anul Nou: brazi aruncati, parca jupuiti ….ca sa folosesc sintagma arhifolosita din reclame, „ca atunci cand” ai jefuit pe cineva si l-ai lasat lat pe marginea drumului. Batranii cand intrau in padure se inchinau facandu-si semnul crucii…astazi constiinta mai este pe undeva?!

  3. eli spune:

    cat de minunat ar fi daca am reusi sa renuntam la acest „primitivism” (sa imi fie iertata expresia) care spune ca trebuie musai sa am in casa un brad taiat….taiat pt ce? pt ca 1 saptamana sa ne bucuram de el uitand cat timp trebuie pt ca acest brad sa creasca si sa se dezvolte ? !! mie una mi se pare demult depasit acest obicei. Nu mai e valabila expresia acea cum ca „romanul e frate cu codrul’ ? daca tot insistam sa fim asa egoisti, sa ne intereseze numai si numai propria placere fara sa tinem cont de nimic din afara noastra, pai de ce sa nu intelegem ca in interesul nostru e mult mai sanatos sa avem cat mai multi brazi (si alti copaci desigur) care sa ne inconjoare pt ca aerul pe care il respiram sa fie cat mai curat….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *