E foarte bine să știi ce-ți place și mai ales ce nevoi ai atunci când vine vorba despre amenajarea locuinței. De ce? Pentru că nici un designer nu-ți poate crea din capul lui, fără să te cunoască, un apartament funcțional și plăcut, dacă nu are informații despre stilul tău de viață și despre preferințele tale. Am ales să-ți prezint azi un apartament de două camere, unde modificări majore nu au fost făcute în privința compartimentării, dar prin schimbări mici, punctuale s-au adus îmbunătățiri majore pentru cuplul de tineri care locuiește aici. Este o locuință din Minsk (capitala Belarusului) reamenajată după ideile designerului Jenya Lykasova. Ea a aflat de la clienții săi că le place stilul nordic, că ar dori o locuință aerisită, cât mai luminoasă, dar cu locuri de depozitare care să nu fie sufocante. De asemenea, și-au dorit ca după amenajare să aibă loc pentru a-și expune suveniruri din călătorii.
Când au cumpărat locuința aceasta avea compartimentate camerele, respectiv camera de zi și bucătăria. Camera de zi avea 15,4 mp, iar suprafața ei nu s-a schimbat după reamenajare. La fel și în privința bucătăriei pentru care s-a zidit ușa dintre holul de la intrare, iar accesul se face acum direct din living. Însă au devenit ambele spații au devenit mult mai luminoase după reamenajare. Cum? Au fost mărite ferestrele către pardoseală (care dau înspre balconul închis) și au fost montate calorifere mai joase din fontă, ceea ce a permis și amenajarea unui loc plăcut la fereastră.
Apoi, între bucătărie și camera de zi a păstrat parțial separarea, dar ea a fost regândită sub forma unei tâmplării fixe cu geamuri, care lasă lumina să circule. În lipsa unei separări totale dintre living și bucătărie s-a putut amplsa mai comod locul de luat masa, aproape de ușa de acces către balcon.
În living, peretele cu televizorul a fost tratat cât mai minimalist pentru a nu da senzația de aglomerare, însă în spatele canapelei a fost creat un loc de bibliotecă. Acest loc este unul fix realizat din cărămizi vechi recuperate, care aduc textură și culoare la interior. Pentru confort, canapeaua aleasă este una fixă, gândită a fi așezată în dreptul tâmplăriei ce separă parțial bucătăria.
Livingul comunică deschis cu holul de la intrare, dar acesta este poziționat astfel încât vizual nu deranjează. Pentru că era nevoie de depozitare în hol, pantofarul este conceput ca o piesă de mobilier suspendată cu oglinzi, ceea ce reflectă lumina și alungă senzația unui corp de mobilă masiv. De asemenea, după ușa de la intrare a fost suficient loc (60 cm) pentru amplsarea unei mici băncuțe (lățime 40 cm), iar deasupra un cuier minimal.
Ceea ce a fost un plus al apartamentului la cumpărare a fost în privința dormitorului, mai generos ca spațiu decât livingul, adică circa 17 mp. Aici a putut fi configurat un dressing pe care designerul l-a prevăzut ca o compartimentare cu tâmplărie și riflaje din lemn montate la exterior. Astfel, spațiul nu necesită lumină artificială pe timpul zilei și nici nu se simte ca ocupând un loc prea mare în camera destinată odihnei.
De asemenea, pentru a personalizat locul de dormit, designerul a prevăzut un raft fix care marchează tăblia patului, dar care îndeplinește și rol funcțional – spațiu pentru depozitare într-o parte, loc de pentru masă de toaletă (și birou) în cealaltă parte. Acest corp înalt de circa 95 cm înălțime este legat frumos cu masa de toaletă de 75 cm înălțime. De asemenea, el încorporează și aplicele pentru citit și oferă suficiet loc pentru expunerea de fotografii și obiecte dragi.
Odată așezați în pat, proprietarii nu resimt ambientul ca fiind încărcat, deoarece în fața lor peretele este tratat foarte curat la nivel de decorațiuni. O bibliotecă minimală este configurată din stâlpul de rezistență către interiorul camerei (dar până în dreptul patului pentru a lăsa culoare de trecere), iar în dreptul dressingului o binevenită oglindă le este de folos proprietarilor când se îmbracă.
Prin reconfigurarea holului în dreptul băii au putut fi configurate două spații, un wc de serviciu foarte mic și o baie unde să poată fi amplasată mașina de spălat haine și o cadă. Mașina de spălat haine este una cu încărcare verticală, ca atare blatul este gândit pentru a putea fi rabatat în sus.
În privința finisajelor tot apartamentul este în tonuri de griuri colorate, tonuri către albastru, încălzite de prezența lemnului de la nivelul pardoselii și din ansamblul mobilierului. De asemenea, s-a folosit lemn cu aspect rustic vopsit în alb, care aduce un plus de textură și personalitate. Și modul de iluminat contează mult, căci fiecare zonă și colț beneficiază de o tratare atentă. Astfel, de remarcat faptul că livingul pare mult mai aerisit în lipsa suspensiilor, aici s-a optat pentru spoturi de diferite diametre, iar tot ce este corp suspendat este punctual ales pentru zona de luat masa și bucătărie, dar perimetral montate (ca să dea lumină deasupra blatului, dar să se simtă și vizual în zona de zi). O locuință plăcută, tinerească, cu tonuri de nuanțe și texturi alfate într-un contrast delicat. Sper să te inspire și pe tine!
Acesta este propunerea făcută de designer pentru amenajarea balconului ca loc de luat masa și relaxare. Este o propunere virtuală în ton cu amenajarea gândită la interior. Mai jos vedere pe care niciodată proprietarii nu o pot avea asupra propriului balcon, căci este făcută ca și cum nu ar exista tâmplăria de pe fațada blocului care separă spațiul.
Foto via lykasova.com
15
Superb!Un apartament de vis in care mi-as dori sa locuiesc!
Adela ,te urmaresc cu mare drag,articolele tale dau o savoare aparte cafelei de dimineata, si vreau sa-ti urez sarbatori fericite si un an plin de realizari!Iti multumesc!
Mulțumesc Dyamisi! Nu voi lipsi cu articole nici pe perioada sărbătorilor 🙂 Din contră, voi avea mai mult timp pentru ele 🙂
Foarte frumos, pare un vis! Cat de mult conteaza mana unei persoane specializate in domeniu, merita toti banii, pentru ca noi, oamenii de rand, niciodata nu am avea asemenea idei stralucite. 🙂
Scandinavii pot sa faca si altceva in afara de Ikea… Peste Ikea;)
Waww!! Asa de mult imi place acest stil. Te urmaresc cu asa de mult drag. ♡
Minunat amenajat apartamentul.
Adela, ai putea te rog sa imi spui unde a fost realizata mobila de bucatarie.
Multumesc si Sarbatori Fericite!
Imi place foarte mult. Cum sunt fixate rafturile din sufragerie?
Sunt rafturi cu console ingropate, ascunse Stela. Uite, sunt asemănătoare celor de la Ikea (poliță LACK) pentru care ai și manual de instrucțiuni. Mai jos vezi foto din acest manual.
Superb!!! Aveti idee de unde as putea achizitiona modele asemanatoare de faianta si gresie ca cele din toaleta? Ma intereseaza inclusiv faianta alba cu rombuletele colorate. Multumesc!!! <3
Si pe mine ma intereseaza locul de achizitie faianta (cea cu romburi colorate) si gresie din toaleta! Multumesc!
Imi place foarte mult tamplaria fixa cu geamuri si vreau sa inchid mai multe spatii deschise din apartament cu un sistem asemanator, ca sa permita lumina in camere dar sa le si izoleze. As vrea sa stiu cine poate sa ma ajute cu o asemenea comanda in Bucuresti la un pret rezonabil (tamplarie simpla de lemn, nu PVC) si daca aceasta idee permite si o izolare eficienta a spatiilor. Multumesc!
Buna,
Ai idee care este locul de achizitie al canapelei?
Mutumesc!
Buna, Adela.
Nu imi pot da seama din poze. Imi poti spune te rog daca tavanul este tot intr-o nuanta de gri sau este complet alb?
Multumesc,
Andreea
Este alb, dar culorile se schimbă în funcție de lumina naturală, dar și în funcție de anotimp 🙂