Chiar dacă afară decorul este unul care nu te face să te gândești la grădinărit, ci mai degrabă la vacanță pe pârtia de schi, să ştii că atât plantele din casă cât şi cele din grădină au nevoie de atenţia ta. Aşadar ţi-am pregatit o listă cu cele mai importante lucrări ce trebuie făcute în această perioadă pentru ca plantele tale să treacă cu bine peste sezonul rece și să te poți bucura de frumusețea lor în primăvară. Sunt sfaturi atât pentru lucrările din grădină pe care e bine să le faci acum, cât și pentru plantele de la interior.
Ai mare griă să cureţi de zăpadă ramurile arbuştilor, fie că sunt specii foioase, fie că sunt conifere. Atunci când au loc căderi masive de zăpadă sau a fost viscol, ramurile plantelor din grădină pot suferi frângeri sau arcuiri grave. De regulă, coniferele se pot arcui foarte mult din cauza greutăţi zăpezii, însă imediat după înlăturarea greutăţii vor încerca să revină la poziţia iniţială. Dacă există frângeri de ramuri, să ştii că gerul poate pune în pericol integritatea întregului arbust. Recomandarea mea este ca atunci când ninsoarea s-a mai domolit, cu mare grijă, să începi scuturarea ramurilor. E indicat să faci asta cu ceva nu prea dur, cum ar fi o mătură. Dacă intervii cu mişcări bruşte să ştii că există riscul să rupi ramurile din cauza faptului că acestea sunt casante.
Ploile îngheţate au devenit în ultimul timp un fenomen normal pentru ţara noastră. Te sfătuiesc să iei în calcul avertizările meteorologice pentru acest fenomen, deoarece poate curma viaţa multor plante din grădină. Ca şi măsură de precauţie te sfătuiesc să acoperi plantele sensibile cu folie anti-îngheţ, iar dacă temperatura este uşor pozitivă să hidratezi bine planta înainte de apariţia ploii îngheţate. Afectate de acest fenomen sunt plantele de rhododendron, azalee de grădină, smochin, cytisus, aucuba japonica etc.
Pentru plantele din interior ai mare grijă să beneficieze de o udare corespunzătoare şi corelată cu lumina şi temperatura existentă. Mare grijă cu udările exagerate! Majoritatea plantele în această perioadă vegetează foarte puţin, aşadar cerinţele lor sunt minime. Pentru plantele cu ghivece mari, respectiv cu volum mare de pământ, ai grijă să le uzi mai rar şi doar după ce ai verificat pământul în profunzime. Deoarece pământul de la suprafaţă se usucă cel mai repede, dar în adâncime rămâne destul de umed. Te sfătuiesc să aplici şi o afânare a solului. Din cauza udărilor repetate, în timp, pământul se tasează şi nu se mai permite o bună aerare a solului şi infiltrare a apei. Adesea problema tasării se remarcă preponderent la bonsai, când udarea devine dificilă.
În perioada de iarnă apar cele mai multe probleme legate de dăunători. Densitatea mare de frunziş, aerul stagnant, praful şi căldura sunt condiţii optime ce favorizează apariţia dăunătorilor. Te sfătuiesc să verifici şi să depistezi din timp apariţia dăunătorilor pe plante. Dacă observi pe frunze urme asemănătoare cu mierea, atunci este clar că planta este invadata de dăunători şi îţi recomand s-o izolezi şi să-i aplici un tratament cu Karate Zeon sau Decis. Ai grijă ca tratamentul să-l aplici conform prospectului sau sfatului oferit de furnizor. Sper ca informaţiile mele să te ajute să menţii sub control sănătatea tuturor plantelor dragi!
7
Foarte bune sfaturile!