Am primit foarte multe întrebări privind amenajarea băilor mici, dar și foarte multe cereri de a da sfaturi pe baza unor poze trimise de către voi, cititorii. Ceea ce am observat este că spațiile mici sunt tratate prea aglomerat, fără să se țină cont de faptul că atunci când este folosită, o baie are multe produse în ea, de la cele de igienă până la decorațiuni, care colorează mult spațiu. Mă feresc să spun că o baie trebuie amenajată într-un anume fel pentru că există nenumărate variante în funcție de gusturi, dar vreau să-ți spun cum să-ți faci baia mai plăcută, mai funcțională atunci când te confrunți cu un spațiu mic. Dar hai să o iau pe rând.
De multe ori în magazine, cum e aici zona de showroom băi din Leroy Merlin Timișoara (pe care l-am amenajat împreună cu colegele mele, arhitectele Ramona Isăcescu și Andreea Beșliu), plăcile ceramice sunt montate pe suprafețe mai mari pentru ca oamenii să-și poată da seama cum arată pe o zonă mai mare și mai compactă. De asemenea, în magazine sunt lăsate în mod intenționat spații libere și decupate pentru ca oamenii să-și poată imagina mai ușor unde ar veni fereastra de la baie și ușa de acces. Un alt lucru care merită luat în calcul în magazine este modul de montaj al plăcilor. Plăcile simple pot fi montate spre exemplu pe diagonală, ca șiruri de romburi, ceea ce va da un alt aspect camerei de baie. Apoi, o plintă formată din plăci tăiate pe jumătate sau pe o treime poate aduce un accent de textură și culoare în baie, dar acea plintă nu se găsește de-a gata în magazin, ci este o altă modalitate de a arăta cum pot fi folosite anumite tipuri de plăci.
De cele mai multe ori când vine vorba despre o baie, majoritatea oamenilor se gândesc la culori, ce fel de texturi și nuanțe să aleagă pentru faianță și gresie. Dar nu se gândesc de câtă faianță și gresie au cu adevărat nevoie și mai ales cum vine montată. Așa că dacă vrei să-ți amenajezi pe cont propriu baia, cel mai simplu este să alegi același format de plăci, cu aceleași dimensiuni pentru faianță și gresie. Sau, măcar faianța să aibă una dintre laturi la fel ca și gresia. De ce spun asta? Pentru că montajul va fi mult mai plăcut ochiului, mult mai ordonat. Practic, plăcile de gresie pot fi aliniate pe verticală cu cele de faianță.
Pentru a induce senzația de spațiu poți folosi plăci ceramice glazurate, care reflectă lumina, dar pentru o stare de confort, adică să nu dezvolți o obsesie pentru curățenie, poți alege plăci ceramice mate, porțelanate (colorate în masă). Dacă optezi pentru plăci ceramice, cel mai indicat, mai ales într-o baie mică, este să alegi unele cu muchii rectificate, adică cele care se montează cu rosturi foarte fine. La finalul montajului, ansamblul de plăci va părea omogen și nu va fragmenta vizual spațiul.
Alege rosturile în nuanța cea mai apropiată de cea a plăcilor, în caz contrar, nu vei face decât să scoți în evidență mai mult caroiajul dat de rosturi, ceea ce nu-ți dorești într-o baie mică.
Culorile alege-le cât mai deschise și neutre și în niciun caz închise. De ce? Pentru că apa din țara noastră este calcaroasă, așa că e foarte probabil ca acest calcar să se depună și tu să vezi petele rămase după evaporarea apei. De asemenea, chiar dacă inițial baia ți se va părea plictisitoare în aceeași nuanță peste tot sau în maximum două culori, crede-mă că după ce o vei folosi poți adăuga culoare prin prezența prosoapelor spe exemplu, a covorașului de baie sau prin mobilier (plus că vei avea produse cosmetice cu ambalaje colorate). Așa că alege cât mai simplu și mai neutru totul în baie la nivelul suprafețelor mari și nu o să-ți pară rău deloc.
Te poți juca oricând cu texturi, adică să ai în zona de duș o faianță albă cu model simplu, dar pe peretele alăturat faianță albă cu model în relief ori care imită cărămida. Deci, mai degrabă te joci cu texturile, decât cu nuanțele. Și te rog frumos, nu alege roșu în baie, este o culoare care suscită atenția, provoacă accelerarea ritmului cardiac, așa că e mai indicat să alegi nuanțe cât mai apropiate de cele naturale (nisipiul, gri, bej, alb-ivoar, alb) care să-ți dea o stare de calm.
Dacă nu vrei plăci ceramice, poți opta pentru mozaic, pentru că într-o baie mică, cu cât plăcile sunt mai mici, cu atât și spațiul va părea mai generos. În plus, mozaicul se poate monta și în zone mai dificile, mulându-se bine pe suprafețe. Desigur, există acum și alte tehnologii, cum ar fi microcimentul, care te pot ajuta să obții o baie fără niciun fel de rosturi, dar care să se întrețină ușor și să reziste mult timp. De asemenea, există tapet din fibră de sticlă pe care-l poți monta și în zona umedă. Acest tip de tapet nu lasă loc dezvoltării bacteriilor și a mucegaiului pentru că microorganismelor nu le place fibra de sticlă, practic nu au ce să consume.
În magazinul Leroy Merlin din Timișoara, unde showroomul de prezentare pentru băi l-am amenajat împreună cu colegele mele, arhitectele Ramona Isăcescu și Andreea Beșliu, mozaicul a fost prevăzut pentru pardoseală. Pentru că este foarte ritmat mozaicul, în restul ambientului au fost prevăzute plăci cu aspect de cărămidă întrerupte cu un brâu negru care marchează o înălțime de la care, în sus, în anumite zone (spre exemplu wc) se poate folosi vopsea lavabilă sau alte tipuri de finisaje (spre exemplu tapet). Pentru că este showroom, scopul placării pe toți pereții cu plăci ceramice este acela de-a ajuta oamenii să-și formeze o părere despre cum arată aceasta pe o suprafață mai mare și nu pentru a copia întocmai modul de amenajare.
După stabilirea tipului de materiale de finisaje și a formatului lor, ai în vedere zonele unde e chiar nevoie de a proteja suprafețele. Spre exemplu, în zona de cadă și duș nu ai nevoie de placare până în plafon. Te poți opri cu placarea la nivelul superior corespondent liniei de deasupra ușii interioare (pentru a păstra o proporție plăcută ochiului). Dacă baia este mică ca și înălțime și zona de cadă sau duș este opusă intrării, da, poți merge cu placarea până sus pentru a accentua înălțimea. În rest, în zonele unde nu ajunge apa (adică mai sus de 2 m în zona de duș, cadă), poate fi folosită vopsea lavabilă, cu atât mai mult cu cât ai și fereastră, deci unde există ventilație naturală.
Apoi, în zona de lavoar de multe ori poți avea doar oglindă supradimensionată (care e în loc de faianță) și mobilier, deci nu e musai să ai și faianță. Dacă oglinda este mai mică, atunci ai nevoie de faianță în zona dintre lavoar și oglindă, dar nu mai sus de oglindă. La fel, în dreptul vasului wc nu e nevoie de placare până sus. E suficient să aliniezi placarea la rezervorul îngropat (care poate ajunge la circa 110 cm înălțime) sau poți lua ca reper, în lipsa rezervorului, înălțimea la care se montează lavoarul la circa 75-80 cm la care mai adaugi 20 cm pentru spațiu dintre lavoar și oglindă.
Pe partea opusă vasului wc și a lavoarului de multe ori nu e nevoie de placare cu faianță, deci poți opta pentru zugrăveală cu vopsea lavabilă sau chiar poți pune tapet (de preferință vinilic sau din fibră de sticlă). De obicei aici e zona unde se montează radiatorul portprosop.
Un alt aspect important este tipul de iluminat, pe lângă cel central, într-o baie e bine să ai și iluminat și deasupra oglinzii, cu atât mai mult cu cât îți lipsește fereastra.
Atenție în privința obiectelor sanitare! Producătorii acestor piese au anumit standarde în privința dimensiunilor pentru că obiectele sanitare sunt produse în serie, deci pe scară largă. Așa că înainte de mobilare și e bine chiar din faza de proiect, să ai în vedere aceste dimensiuni standard. Spre exemplu, pentru o cadă nu găsești modele cu dimensiuni intermediare să zicem 176 cm lungime sau 142 cm lungime, așa că după instalarea lor sunt necesare ajustări în privința lateralor și a măștii din față. De asemenea, lavoarele, chiar dacă sunt disponibile acum în variante de dimensiuni adaptate spațiilor mici, au lungimi standard. În plus, au nevoie de anumite tipuri de baterii și montate corespunzător.
Dacă alegi să cumperi un lavoar îngust și nu te-ai gândit înainte unde se montează bateria, te poți trezi ca apa să-ți curgă în afara lui ori să nu beneficiezi de suficient loc pentru a te spăla confortabil sub jetul de apă, bateria fiind prea jos. Și cădițele de duș au dimensiuni predefinite, deci atenție mare la spațiul disponibil și la standardele obiectelor sanitare, care trebuie gândite în raport și cu bateriile și sistemele instalației sanitare.
La final de tot alege mobilierul și nu înainte. De ce? Pentru că de multe ori instalarea obiectelor sanitare îți poate reduce din dimensiunile pe care știai că le ai. Așa că înainte de a alege mobilierul, măsoară încă o dată zona. Ai acum posibilitatea ca mobilierul să încorporeze și lavoarul sau oglinda să fie și spațiu de depozitare. Cert este că cea mai indicată mobilă pentru o baie mică este cea suspendată. Cu cât suprafața de la nivelul pardoselii este mai liberă, cu atât și încăperea va părea mai mare. În rest, ai o mulțime de opțiuni în privința mobilierului și accesoriilor și cu ajutorul lor chiar pot schimba radical nu doar cum arată o baie, ci mai ales cum te simți în ea. Sper să-ți prindă bine sfaturile acestea!
Foto: Homebook, ElMueble, Houzz, Leroy Merlin
45
Adela, nu ai LIKE pe blog la articole?
L-am gasit, dar tare mic e!
buna ziua, eu as dori daca se poate sa publicati un articol despre cabinele de dus walk in..cele fara cadita si doar cu o usa de geam. daca se poate si cativa producatori de astfel dusuri.
eu am cumparat un apartment care este inca in faza de constructie…si as dori un astfel de dus. dar cei care construiesc..au spus ca nu se ocupa cu asa ceva.
va multummesc frumos.
Cabinele de dus obtinute prin separarea zonei de dus cu un perete fix/mobil au nevoie in zona dusului de o pardoseala usor inclinata (imperceptibila cu ochiul liber) catre rigola/sifon.Pardoseala trebuie hidroizolata inainte de placare. Un astfel de perete de sticla transparenta, tratata anticalcar, arata ca in pozele anexate si se gaseste in magazinele de profil la 800-1000RON
Dar despre aceasta baie de bloc de doar 4 mp ce ziceti?
Idei minunate!
Eu am o baie foarte mica, de 3-4 mp. Ar cam fi cazul sa o modernizez, este cu faianta de acum 30 de ani. Problema pe care o am este ca nu se gasesc in Romania cazi de baie cu lungimea de 150 cm de inaltimi mai mici. Toate sunt prea inalte ca sa poti „urca” in ele fara sa dai cu piciorul in perete. Vad prin filmele americane sau prin amenajarile americane cazi de inaltimi mici (aprox 30cm) dar la noi nu am gasit. N-as vrea sa pun doar dus deoarece ne gandim la varsta a treia cand mai ai nevoie sa faci bai in cada …
In alta ordine de idei, imi place mult mozaicul alb/negru din una din poze. La magazinul D. din Galati nu exista decat mozaic de sticla, din pacate.
Hello, eu sunt de varsta a treia si nu mai fac baie in cada de 15 ani …!Te indemn sa renunti daca baia este mica !
Si noi avem multi clienti care ne cauta pentru amenajarea unor bai mici si cateodata e chiar complicat sa impaci toate criterile clientilor calitate-pret-aspect-utilitate. E bine ca am gasit acest articol deoarece este o sursa foarte buna de inspiratie .Felicitari
Un articol foarte bun. Din pacate si eu dispun de o baie foarte mica, dar am reusit sa gasesc un mobilier de baie modern ce mi-a dat un aspect elegant baii in ciuda dimensiunii. De aici l-am luat: ww.goodbath.ro/produse/mobilier-de-baie-modern
Buna ziua. Am cumparat un apartament pe care vrem sa-l renovam si as dori o idee in legatura cu o baie de serviciu cu dimensiunile 115cm/ 210. As dori pe latura de 115 sa pun masina de spalat sub blat si un lavoar. Wc-ul este pe partea dreapta la intrare si nu i se poate muta locul deoarece blocu este vechi si nu vrem sa se trezeasca cei de sub noi cu „rahat” in casa, asa ca ramane tot acolo.Problema este ca deasupra blatului, exact pe mijlocul peretelui, am geamul de la baie la o inaltime de 163 cm de la podea, nu stiu cum sa pun oglinda avand in vedere ca imi raman 28 cm in stanga si dreapta geamului iar daca pun sub geam este prea jos. Astept o idee care m-ar putea scoate din acest impas. Va multumesc!
Superbe recomandarile!! Multumesc din suflet! Parca s-a facut ceva lumina in mintea mea acum…
Frumoasa colecție de poze, însă nu am găsit și o baie de bloc tipic românească de 2,85mp cu ghena/gheena aceea puturoasa cu țevi din spatele chiuvetei….in care nu încape decât un omuleț nu și mașina de spalat
Probabil te referi la o baie ca in imagine.
Păi nu ai cum să identifici o baie așa cum te-ai aștepta, deoarece, după renovare, ghena nu mai este evidentă. De aceea e dificil să găsești exact ce te interesează pentru că imaginile sunt de regulă cu băi deja renovate, nu și cu imagini comparative înainte și după renovare.
Imaginea cu baia renovată este din acest articol: https://adelaparvu.com/2018/11/21/apartamentul-familiei-vasalache-din-targoviste-renovat-de-visuri-la-cheie/
Buna ziua! Va admir enorm creativitatea si sm devenit pasionata de design din momentul in care v-am citit postarile de pe blog, desi sunt medic si nu am mai avut astfel de preocupari pana acum. As dori sa-mi amenajez si eu o baie mica astfel incat sa fie cat mai practica si functionala. As putea sa apelez la serviciile dvs. sau imi puteti recomanda pe cineva? Multumesc mult!
Bună Simona! La showroomurile dedicate pentru amenajarea băilor, poți găsi și partea de proiectare. Mă refer la showroomurile romstal Concept Store, Delta Studio, Disegno, SSAB etc.