Modul de a construi s-a schimbat radical față de acum 50 de ani, începând de la materialele de construcții, dotările interioare și până la valorificarea terenului. Unul dintre motivele principale este acela că oamenii și-au schimbat stilul de viață. Dacă în urmă cu jumătate de secol numărul celor care se autoîntrețineau din cultivarea propriului pământ era semnificativ în toată Europa, acum multe localități aflate aproape de orașe au devenit niște suburbii ale acestora. De la autosuficiența propriei producții din curte, oamenii au renuțat la a cultiva legume, fructe și de a crește animale pentru consum propriu și au ajuns să cumpere din magazine tot ce au nevoie. Și schimbarea stilul de viață se reflectă mai ales prin arhitectură. Acum, arhitectura este una funcțională, este direcționată către eficiență energetică și valorificarea spațiului nu doar pe orizontală, cât mai ales pe verticală. Am ales azi să-ți prezint o transformare spectaculoasă a unei case vechi construită în 1950 în Germania, ca să poți observa diferențele enumerate mai sus. Dar hai să-ți spun mai multe.
Sus casa înainte de renovare, foto jos casa după renovare. LichtAktiv Haus VELUX
Acest proiect inedit de renovare a fost realizat în urma unui concurs organizat de către VELUX Germania și lansat în Facultatea de Arhitectură a Universității Tehnice din Darmstadt în anul 2012. Studenților de la arhitectură li s-a dat tema: casa viitorului 2020, unde proiectul consta în transformarea unei case vechi în una eficientă energetic. Consursul a fost câștigat de către Alexandra Goebel, care a spus că, deși premiul consta într-o sumă mică de bani, adică 7500 de euro, a văzut oportunitatea de a-și face o primă lucrare de portofoliu pe baza căreia să poată fi angajată într-un birou de arhitectură, ceea ce s-a și întâmplat după finalizarea studiilor. Proiectul denumit LichtAktiv Haus by VELUX s-a concentrat nu doar pe iluminatul natural cu ferestre de mansardă a deja cunoscutului brand, ci pe regândirea întregului ansamblu casă-teren ca un concept de locuire pentru viitor, unde construcția să aibă cele mai joase emisii de dioxid de carbon.
Sus casa înainte de renovare, foto jos casa după renovare. LichtAktiv Haus VELUX
Care au fost punctele de la care a pornit renovarea? Autoarea proiectului, în interviurile oficiale oferite presei din Germania, a precizat că s-a documentat vizavi de stilul de viață al celor care au construit inițial casa. Deși planul acesteia avea o suprafață de circa 8 x 5 metri (la fundația casei) și o anexă cu destinația de grajd pentru animale, suprafața locuibilă nu depășea 100 de metri pătrați. Existau multe încăperi mici și insuficient luminate, apoi pentru fiecare existau surse de încălzire, multe dintre ele nefiind corect gândite. În plus, scara interioară nu era deloc bine construită, accesul între parter și mansardă realizându-se dificil, iar spațiul ocupat de scară era foarte mare. Casa construită din cărămidă beneficia însă de o grădină generoasă de circa 1200 de metri pătrați, folosită pentru cultivarea legumelor. Acest teren a încântat-o pe arhitectă, pentru că i-a văzut potențialul în a fi exploatat pentru viitor.
Macheta realizată de arhitecta Alexandra Goebel pentru LichtAktiv Haus VELUX. Mai jos planurile casei.
Care au fost soluțiile arhitectei? După documentarea vizavi de stilul de viață al oamenilor care au construit casa, autoarea proiectului și-a dedicat timp să observe cum trăiesc acum oamenii și ce așteptări ar avea de la o viitoare locuință. A luat încalcul necesitatea unui garaj, a unei camere tehnice, dar și deschiderea casei către grădină, folosirea optimă a interiorului pentru a putea organiza încăperi pe mai multe niveluri la interiorul casei existente. Desigur, pe tot parcursul derulării proiectării a urmărit eficiența energetică. Astfel, grajdul a fost demolat și pe bucata de teren aferentă lui a creat o construcție ușoară din lemn a cărei acoperiș într-o singură apă să fie folosit pentru amplasarea de panouri solare. De asemenea, a prevăzut ferestre în acest acoperiș, astfel încât consumul pentru iluminat să fie redus total pe parcursul zilei. Construcția a devenit practic extensia casei, unde pe lângă garaj, cameră tehnică, sunt desfășurate într-un singur spațiu bucătăria, sufrageria și livingului, dar și o terasă acoperită. Toată zona de zi este deschisă către grădină, transformând acest spațiu într-un mediu extraordinar de plăcut pentru familia care s-a mutat între timp aici.
La interiorul casei, dacă inițial erau două niveluri, parter și mansardă, acum există trei. Grație modului de concepere a scării interioare și a poziționării ferestrelor de mansardă, și cel mai înalt spațiu din casă, direct sub acoperiș, este acum unul funcțional. La parter sunt camerele copiilor, o baie și o cameră folosită pentru joacă, de unde pornește scara interioară. Casa scării este la rândul ei funcțională, aici fiind prevăzută biblioteca și alte spații de depozitare. Apoi, la primul nivel se află dormitorul părinților, dressingul și baia, ca la ultimul nivel să fie loc pentru un spațiu de birou (actualmente mini atelier de croitorie).
Casa veche a fost izolată cu un strat de 20 cm grosime de sistem termoizolant, iar acoperișul are o izolație de circa 30 cm grosime. Panourile solare asigură electricitatea necesară în casă, inclusiv funcționarea pompei de căldură cu ajutorul căreia se asigură distribuția apei calde în toată casa. Încăperile sunt încălzite prin pardoseală, iar ferestrele sunt dotate cu rulouri automate, care se închid și se deschid în funcție de vreme (de cantitatea razelor solare). După renovare, o suprafață de 75 mp de pe acoperiș a devenit sursă de energie prin plasarea panourilor fotovoltaice. Suprafața ferestrelor a fost mărită de la 18 mp la 93 mp, ventilația naturală a casei nici nu se mai poate compara cu ceea ce exista înainte, iar organizarea casei a permis configurarea unui al treilea nivel în clădirea veche.
Da, deschiderea către grădină, asigurarea intimității față de vecini, calitatea materialelor folosite toate contribuie la o viață incomparabil mai plăcută decât înainte. În plus, prin această arhitectură funcțională costurile de întreținere a casei sunt absolut minimale. Este o casă perfectă pentru familie. Costurile de renovare au ajuns la suma de 140.000 de euro pentru casa veche și s-au folosit numai materiale de înaltă calitate. Reprezentanții VELUX Germania spun că un cost realist însă pentru o astfel de renovare, unde să fie luată în calcul și extensia casei, cu toate dotările de ultimă oră ar totaliza circa 274.000 de euro. Și asta în condițiile în care proiectul a costat doar 7500 de euro, fiind realizat de către un student la arhitectură. Da, e adevărat că vorbim despre Germania, deși cred că, la o calitate de top și la obținerea unei case eficiente energetic, sumele sunt aproape de realitatea europeană.
Ca și concluzie, aș spune că dacă acum 50-60 de ani oamenii urmăreau să se autoîntrețină din cultivarea propriei grădini pentru consumul zilnic de alimente, acum oamenii au ajuns să-și dorească să fie independeți din punct de vedere energetic, atunci când vine vorba de casa lor. Problema s-a schimbat astfel radical: casa nu mai este o mică fermă agricolă, ci devine o mică fermă energetică. Din acest exemplu putem cu toții învăța un lucru esențial: costurile unei case trebuie corelate și cu cele pentru întreținerea și exploatarea ei ulterioară. Altfel, ajungem să avem case construite ieftin, dar care să ne coste lună de lună foarte mulți bani pentru reparații, pentru încălzire (climatizare vara), pentru apă caldă, gaze etc. E o problemă la care merită să medităm cu toții. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
Foto: VELUX Germania, Autor proiect renovare arh. Alexandra Goebel
Până pe 15 maritie 2017 ai șansa să câștigi ferestre de mansardă VELUX pentru renovarea podului tău. Participă și tu și vei beneficia de ferestre, accesorii pentru acestea, montajul lor și consultanță din parte unui arhitect. Ai toate detalii despre concurs pe www.povestidinmansarde.ro
5
Pur și simplu splendid, funcțional, aerisit, luminos. Din păcate, doar un vis pentru mine…
Mie imi placea mult casa initiala… Sigur, ca este chestiune de gust !
da, si mie
Casa initiala era mult mai placuta.
Prea „curat”, steril, „ultratech” mă deranjează la ochi, nu e relaxant…parcă ar fi o clinică privată……..este doar o construcție. Cealaltă avea aspect de locuință, de cămin.