Când e vorba despre locuințe mici, secretul amenajării lor constă în a reconfigura spațiile și de a realiza la comandă cele mai multe piese de mobilă. Oricât ai încerca să potrivești ceea ce găsești în magazine, nu poți reuși în a le potrivi la fix și astfel a exploata la maximum fiecare spațiu. Și mai este ceva: ca să amenajezi un spațiu mic ai nevoie de o abordare total diferită. Am ales să-ți prezint azi o locuință de 44 mp, inițial un studio, unde bucătăria a fost mutată în partea opusă, iar locul bucătăriei a fost amenajat un dormitor. Mai mult, pentru că este vorba despre o locuință a unui cuplu cu doi copii mici, au fost făcute compromisuri de rigoare, respectiv toți patru dorm în aceeași cameră. Dar hai să-ți spun mai multe și să-ți postez înainte planul locuinței după amenajare.
După cum vezi mai sus, locuința, pe lângă faptul că e mică, mai este și lungă și îngustă. Unde e acum dormitorul a fost inițial bucătăria. Aceasta a fost mutată în partea opusă a locuinței, iar pentru a masca țevile trasate la nivelul plafonului, acesta a fost coborât cu 10 centimetri. Designerii de la biroul BoHoStudio s-au ocupat de amenajare (într-un bloc din Kiev) și au propus transformarea spațiilor pentru ca dintr-o garsonieră să obțină practic un apartament cu două camere. În spațiul camerei principale sunt acum comprimate bucătăria, sufrageria și livingul, iar după cum ziceam în locul bucătăriei a fost amenajat dormitorul. Ceea ce este remarcabil e faptul că cu toate aceste schimbări, designerii au reușit să configureze spații mari de depozitare. Un dulap generos pe holul de la intrare, alte dulapuri în dormitor și balconul aferent acestuia, plus în living zona de bibliotecă.
În hol un perete este placat cu oglindă, iar un altul, deși pare decorativ, este un generos dressing. Fețele acestui dulap încăpător au fost realizate la comandă, au sisteme de acționare mascate de tip push, pentru a părea o placare cu fețe tridimensionale.
Bucătăria este una minimală, iar culorile folosite vin să inducă senzația de luminozitate. Accentele de galben ajută în acest sens. Apoi, plăcile ceramice de la Lea Ceramiche ordonează spațiul, iar oglinda montată vizavi de ansamblul de bucătărie dă impresia de mai mult spaiu, culoare și lumină în această zonă a locuinței. Blatul alb al bucătăriei, masa insulă, la fel ca și corpul ce înglobează frigiderul vin să lege bucătăria de celelalte elemente ale livingului (vezi fereastră cu tâmplăriei albă, calorifer vertical alb, panou alb deasupra canapelei).
Livingul mic, dar funcțional, a fost tratat pentru a oferi o imagine plăcută printr-o placare traforată, realizată evident la comandă (la noi poți avea așa ceva dacă apelezi la Vision Deco Design). În lateralul canapelei a fost prevăzută o bibliotecă, iar vizavi de canapea televizorul a fost montat direct pe perete, sub acest fiind poziționată o comodă. Un truc de efect aplicat în toată locuința este cel cu ușile realizate la comandă pe toată înălțimea golului, adică 2,6 metri. Astfel, ușile interioare apar ca niște placări verticale și nu mai fragmentează spațiul.
În locul fostei bucătării este amenajat dormitorul, care are un pat matrimonial, alte două supraetajate pentru copii, dar și un birou. Patul matrimonial este încadrat cu mobilă și așezat la perete și încadrat de mobilă destinată depozitării. Pentru ca aspectul caloriferului să nu iasă prea mult în evidență, designerii au prevăzut o placare decorativă cu stânghii de lemn în ton cu liniile elemenților caloriferului.
Paturile copiilor sunt realizate la comandă din metal pe măsuri mult mai mici decât cele standard. Fiind de vârstă preșcolară, paturile au dimensiunile de 140 cm lungime pe 90 cm lățime. Desigur, proprietarii se gândesc că soluția este una temporară, pe viitor urmând să achiziționeze altă locuință, iar pe aceasta să o închirieze ori să o vândă. Și chiar dacă sunt patru locuri de dormit, designerii au găsit spațiu și pentru un mic birou. Pentru ca prezența lui să nu încarce spațiul au prevăzut blatul acestuia din sticlă inserată între două corpuri de mobilă cu rol de depozitare.
Baia a fost amenajată și ea actual, dar pentru că este mică și s-a dorit păstrarea căzii, placările ceramice sunt doar acolo unde e necesar, în rest folosindu-se vopsea lavabilă de calitate. Plăcile ceramice sunt de la Vives Ceramica, la fel ca și cele din hol și balcon, iar obiecteșe sanitare și mobilerul sunt marca Duravit.
Locuința include și piese de design începând de la corpurile de iluminat și până la piese de mobilier cum sunt scaunele și canapeaua, restul mobilierului de depozitare, precum și ușile interioare, ușile dresingului de pe hol, paturile copiilor fiind realizate la comandă. Locuința a fost exploatată la maximum și ideea de a muta bucătăria a fost benefică în cazul de față, câștigându-se practic o funcțiune suplimentară. O lucrare dificilă din punct de vedere al reamenajării, dar care la final a ieșit cel puțin interesantă. Sper să te inspire și pe tine!
6
SUPERB!!!
Placarea decorativa cu stanghii de lemn din dormitor unde este realizata?multumesc.
Alexandra, e o placare ce se face direct pe șantier. Se comandă stânghiile și se fixează pe perete de către un meșter 🙂
O ambientare cu ritm, pe toate direcţiile; cu greu realizezi că fiecare suflet dispune de 11 mp.
Arată foarte bine această amenajare. Sunt convinsa că se pot face multe chiar și în spații mici, dar ce te faci cu persoanele reticente care în loc să ajute cu idei constructive la amenajarea unui astfel de studio pun piedici :
-nu recomandăm absența mânerelor chiar dacă bucătăria e mică
-nu recomandăm bucătărie în formă de U (chiar dacă se câștigă spațiu!) pentru că nu aveți acces la chiuvetă când aveți cuptorul deschis
-nu confecționam corpuri sub mărimile standard chiar dacă așa s-ar câștiga spațiu pentru blat
Cu greu încerc să conving firmele care execută mobilă de bucătărie la comandă să o facă „la comandă. Încerc să îi conving că într-un studio care lasă acces din hol în sufragerie de 1.8 m cu un perete decorativ și bucătărie în formă de U câștigăm spațiu atât pe hol (pentru un colțar) cât și în bucătărie (pentru frigiderul care va sta spate în spate cu curierul)
Chiar mă interesează care este părerea ta Adela.
Mulțumesc mult!
Părerea mea este că n-ai dat peste firma de mobilă care trebuie 🙂
Așa am gândit și eu…
După Mobexpert și Atelierul de bucătării nu am mai avut nervi să duc muncă de lămurire cu ei și nici cu alții.
Superb! De unde pot face o comanda pentru oglinzi atat de mari, eventual la un preț acceptabil?
Prețuri bune au geamgii. Dacă ai aproape de casă un atelier de oglinzi, comandă acolo.
Ce facem cu țevile de gaz, instalația sanitară sau pluviala in cazul transformării bucătăriei in dormitor? Cum se procedează cu anularea sau reconfigurarea ei?
Bună Andrei! De regulă se închid aceste țevi și se astupă, maschează. Pentru reconfigurarea traseelor depinde de fiecare caz în parte, dar pentru instalația de gaze se apelează la o firmă specializată. Dar la fiecare astfel de renovare, unde bucătăria s-a dorit a fi transformată în dormitor, s-a eliminat plita pe gaze din noua bucătărie și s-a înlocuit cu cea electrică. Deci, acesta ar fi compromisul. De asemenea, trebuie să menționez că niciodată, absolut niciodată o bucătărie nu poate fi transformată în dormitor dacă există centrală termică în bucătărie, care se dorește a fi păstrată și la schimbarea funcțiunii. Este interzis ca instalațiile, sistemele, echipamentele cu funcționare pe gaz să fie în spațiile destinate odihnei. S-au întâmplat multe accidente în care au murit oameni din cauza scurgerilor de gaze în spațiile de dormit, în special pe timpul nopții.
Buna ziua.dar cu teava de gaze ce ati facut?cica nu ai voie cu teava de gaz in camerele unde se doarme
Bună ziua! Au renuțat la plită pe gaze și au instalat una electrică 🙂