Unii oameni au curajul să se exprime în propria lor casă și să facă ceea ce simt. Asta pentru că au încredere în ei, dar mai ales pentru că nu le e teamă de greșeli. Și nu e vorba doar de a-și etala creativitatea, ci de a contriui prin propriile forțe cu ceva vizibil la conturarea cuibului lor. Am ales să-ți prezint azi casa unei artiste poloneze, care după 17 ani de muncă într-o agenție de advertising ca și creative director a hotărât să-și dea demisia și să devină artist, mai exact pictoriță. Anna Kmita este numele ei și cât m-am conversat cu ea pe mailul am aflat că visul ei de-a avea o casă s-a realizat greu, cu multe sacrificii, dar că acum se simte mai împlinită ca niciodată pentru că a avut curajul să o ia pe propriul drum atât în privința profesiei, cât și a felului în care și-a dorit dintotdeauna să trăiască. Dar hai să-ți spun mai multe.
După foarte mult timp petrecut într-un post solicitant și-a dat seama că nimeni nu-i va ridica statuie, dar mai ales că nicio secundă nu-i va fi dată înapoi pentru a o retrăi altfel. Așa că într-o bună zi a spus că e de-ajuns și s-a gândit la cele două fiice ale sale. Cu cea mare aproape că n-a apucat să realizeze când a crescut, pentru că a fost tot timpul prinsă cu munca, iar cu cea mică și-a propus să devină mama care visa să fie dintotdeauna. A căutat ceva vreme o casă cu grădină și a găsit una, deloc mare, într-un duplex (două case în oglindă), cu o suprafață de circa 110 metri pătrați cu o curte mică, atât cât și-a permis. Aici s-a gândit să-și creeze propriul refugiu creativ. A știut că nu are bani mulți la dispoziție, dar și-a spus că dacă e să fie amenajată pe parcurs, măcar să nu aibă imaginea de ieftin și să aibă răbdare să obțină calitatea dorită. A tratat toată amenajarea ca pe o pânză goală pe care urma să picteze fiecare spațiu cu atmosfera visată.
Și tructurile aplicate aici chiar sunt de mare efect, căci parterul nu măsoară mai mult de 50 de mp. Cu toate acestea el pare mai amplu datorită faptului că încăperiile comunică deschis unele cu altele, finisajele sunt unitare (în alb-negru și gri), pardoseala este albă, ferestrele către mica grădină sunt generoase. Dar cel mai important truct aplicat aici a fost cu oglinziile. În zona de bucătărie în locul corpurilor de mobilă suspendate a amplasat o mare oglindă, de asemenea și pe întregul perete din zona șemineului. Și în băi s-a folosit de placările cu oglinzi pentru că acestea dau impresia că spațiul este mult mai generos și luminos.
De asemenea, Anna a realizat singură finisajul pereților care par a fi din beton și și-a dat răgazul necesar să fac totul pe îndelete. S-a inspirat dintr-o revistă despre cum se poate obține aspectul de beton, gletuind pereții și apoi vopsindu-i în nuanțe cu efect vintage. A încercat pe o suprafață mică de perete și pentru că i-a ieșit bine a decis să-i finiseze pe toți. În zonele de impact a amplasat picturi, a făcut graffiti pe pereți, iar la bucătărie a placat corpurile joase cu o tablă unde să poată desena fiica ei mai mică.
Artista a știut și cum să-și dozeze finanțele pentru a ajunge să obțină casa mult visată. Cei mai mulți bani i-a investit în bucătărie pe care și-a dorit-o modernă și utilată cu electrocasnice încorporabile. A avut însă grijă ca cea mai mare parte din ansamblul de mobilă al bucătăriei să fie cât mai ascuns privirii dinspre living. Apoi a ales obiecte sanitare frumoase și și-a finalizat băile. Cum spațiile cele mai tehnice din casă îi asigurau un minimum de confort, restul le-a făcut pe rând. Ușor, dar sigur a cumpărat mobila tapițată (canapea, paturi), iar biblioteca, spre exemplu, care e practic în loc de balustradă, a făcut-o la comandă din PAL simplu, alb. Și-a folosit talentul pentru a decora camerele cu tablouri sau a picta direct pe perete, iar în dormitor a realizat singură cu programele de calculator un poster foarte realist care-ți dă impresia că e cineva care face un graffiti pe perete. S-a jucat și i-a ieșit foarte personalizat totul.
Dar nici grădina n-a fost uitată, deși nu e mare deloc ca spațiu. Fiind împrejmuită din trei părți a avut grijă să alunge imaginea de parcelă, folosindu-se de panouri din sticlă care dau impresia unor oglinzi deformate. Pe suprafața acestora se reflectă frumos lumina, dar și nuanțele de verdele ale frunzelor copacului din curte. Nici terasa nu este una obișnuită. Prin forma ei, artista a știut să obțină o suprafață tocmai bună pentru amplsarea unui loc de luat masa, dar nici să nu acopere prea mult din gazon. Apoi, pe timpul serii benzile LED amplasate sub treptele terasei, construită cu deck, asigură lumină plăcută și o scenografie interesantă în aer liber. O casă unde lucrurile banale sunt altfel grupate, altfel compuse pentru a creiona un ambient surprinzător așa cum sunt și picturile Annei Kmita, proprietara și autoarea amenajării. Sper să te inspire și pe tine!
11