Una dintre cele mai îndrăgite și dorite soluții de ambientare într-o locuință, mai ales în dormitoare și camerele copiilor, este banca în fața ferestrei, ca loc de lectură, joacă, relaxare. Este ceva romantic în acest mod de ambientare a zonei ferestrei, căci te provoacă la visare, la contemplare, la petrecerea unor momente în care să simți că ești tu cu tine. Mai mult, acest tip de ambientare oferă și o imagine coerentă camerei, căci ascunde caloriferul, dacă el este prezent și, de asemenea, poate fi piesa simetrică în jurul căreia să fie realizat un mobilier funcțional.
Desigur, dincolo de imaginația și creativitatea designerilor ori a celor care-și ambientează simguri casele, mulți întreabă despre calorifer, care în mod normal se pune sub fereastră și care da, poate incomoda pentru acest gen de ambientare. Însă, există case în care încălzirea se face prin pardoseală, de asemenea, caloriferele mai joase și mai compacte le pot înlocui pe cele obișnuite și integrate în mobilier.
Important este pentru partea de încălzire să existe grile de aerisire deasupra caloriferului și de asemenea fante în fața mobilierului care să permită circulația aerului și încălzirea lui. Practic, suprafața care trebuie încălzită este cea a ferestrei, unde în orice casă, are loc transferul termic. La nivelul suprafeței ferestrelor se răcește cel mai repede locuința pe timul iernii și se încălzește pe timpul verii. Ca atare, atât timp cât fereastra este încălzită (și răcită), confortul termic în încăpere este asigurat.
Desigur, în multe cazuri mobila din dreptul ferestrei este proiectată cu o mască de calorifer și fante de aerisire prevăzute deasupra caloriferului. De cele mai multe ori, fantele nu se observă în amenajări din cauza accesoriilor textile, cum ar fi pernele sau din cauza spătarului tapițat al mobilierului, care ascunde în spate caloriferul. Cert este că soluții convenabile se găsesc, atât timp cât există suficient spațiu pentru așa ceva.
Pentru ca totul să fie confortabil, contează mult și înălțimea parapetului ferestrei, adică zidul de sub fereastră. Dacă el este în jurul înălțimii de 90 cm, adică similar cu înălțimea spătarului unui scaun de sufragerie, asta înseamnă că locul de ședere de la fereastră poate fi realizat cu spătar confortabil și că vizibilitatea pe fereastră este asigurată. Contează și spațiul liber din fața acestui loc de ședere, care ar trebui să fie minimum de 60 cm pentru a putea fi accesat convenabil. De asemenea, lățimea șezutului ar trebui să fie de minimum 45 cm, ca pentru un scaun, dar cu cât este mai lat, cu atât va fi mai confortabil pentru lectură, spre exemplu.
În cazul în care parapetul ferestrei este mai jos sau mai înalt de 90 cm, mobila poate fi adaptată pentru configurarea unui loc de ședere la fereastră fără spătar, cu condiția ca acest parapet să nu fie mai jos de 45 cm, adică înălțimea unui șezut confortabil sau mai înalt de 110 cm, cât ar fi înălțimea unei mese de bar (pe care se presupune că o poți accesa cu o scară pe o singură treaptă sau prin configurarea acestei scări sub forma unei nișe în parapet, vezi imaginea de mai jos).
Pentru că este unul din acele soluții romantice la care mulți visează, ți-am selectat mai multe idei aplicate de diverși designeri și arhitecți în variate locuințe, fie încăperi mai mari, fie camere mai modeste ca și dimensiuni, fie la case, la bloc sau la mansarde. Nu uita, o mobila pentru o astfel de soluție nu există de-a gata. Ea se face întotdeauna la comandă în funcție de prezența caloriferului, înățimea parapetului, modul de deschidere al ferestrei, prezența sau nu a țevilor de încălzire aparente. Cert este că se poate face orice la comandă, numai să existe spațiul adecvat pentru toate cele. În articol ai 50 de idei din care să selectezi una pe placul tău, dar văzându-le, îți vei putea face o idee despre ce s-ar preta la tine acasă, dacă îți dorești așa ceva. Sper să te inspire și pe tine!
23
Exact ce mi-am dorit inca de cand am vazut „Beverly Hills 90210”- avea Brenda asa ceva.
buna Adela,
majoritatea a ce este prezentat mai sus nu se poate aplica in spatiile din Ro, cu zidul de sub fereastra inalt si cu caloriferul inalt si el, plasat sub fereastra. Da, sunt si case cu incalzire prin pardoseala dar acestea sunt exceptiii si oricum sunt implementate mai mult in spatiile cu gresie (gen baie, bucatarie). Ce ai prezentat tu in poze nu exista in Romania … este bine ca inspiratie dar cum stam cu practica cand ne uitam la ceva ce nu putem realiza din cauza specificitatii cladirilor din tara noastra? :))
As vrea sa stiu: daca optam pentru solutia cu masca la calorifer, mai este eficienta incalzirea in spatiu? Daca acopar grila de deasupra caloriferului cu o perna si mai am si o masca in fata, mai face fata puterea calorica a caloriferului?
Multumesc! Si eu ma uit dupa o solutie pentru a crea o banca sub fereastra dar sunt frustrata caci pana acum am primit numai „nu se poate caci…”. Solutia mea este sa plasez o bancuta „deschisa” (nu lada, ci cu picioare) in fata caloriferului si in felul acesta nu se blocheaza nici caldura, dar evident nu arata la fel de frumos ca cele incastrate…
Absolut superb,locuiesc intr.o casa f mare pe care doresc s.o vand insa,chiar daca voi avea bani,n.o sa stiu sa armonizez never atat de frumos viitoarea casa :((.Nu stin dc d.vs ve.ti citi comentariul meu,poate din lipsa de timp,poate din motivul sa sunt prea multe…dar eu cu siguranta o sa va „urmaresc”cu mare placere….si poate cine stie.la un moment dat sa ma puteti ajuta …Eu trebuie sa fiu cinstita si sa va spun ca apreciez tot ce ati facut impreuna cu echipa si cei de la Dedeman…era o placere emisiunea !
Cine nu ar visa la asa armonie.. Minunat.
Buna ziua!
Imi puteti spune si mie unde anume putem comanda astfel de saltele. Totul merge realizat in camera copiilor, dar ne lovim de executia saltelelor.
Multumesc
Bună Iolanda! Pentru banchete la ferestre e suficient să ai un burete mai gros învelit cu o husă. Dacă vrei musai saltea, o poți comanda la firmele care execută pe comandă canapele și fotolii.