Toți cei care au locuințe mici, cum ar fi garsonierele, visează la două lucruri: să fie totul cât mai luminos și spațios și să aibă suficiente locuri de depozitare. Acum, într-un spațiu mic trebuie cumva să concentrezi toate lucrurile pentru că într-o singură cameră, oricum ai face, e foarte greu să beneficiezi și de un pat și de o canapea, fără a nu aglomera ambientul. Am ales să-ți prezint azi o garsonieră de 28 mp, amenajată open-space de către designerul polonez Marta Kruczyk într-un bloc din Varșovia, ambientare unde vei găsi idei pentru mobilare și decorare astfel încât imaginea finală să fie una modernă, aerisită și funcțională. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta planul locuinței.
Inițial, înainte de reamenajare, garsoniera avea separate camera și bucătăria, adică erau delimitate de pereți. Bucătăria avea acces din holul de la intrare, la fel și camera. Ceea ce s-a schimbat a fost reorganizarea garsonierei. Acum, singura încăpere delimitată cu pereți este practic baia. În holul de la intrare s-a realizat un dulap înzidit pentru haine și încălțăminte, închizându-se practic bucătăria înspre zona de acces în casă, dar fiind deschisă acum către cameră. A rezultat un spațiu mult mai luminos pentru că ferestrele camerei și bucătăriei se regăsesc acum într-o singură încăpere generoasă ca și dimensiuni.
Pentru ca totul să fie cât mai aerisit și luminos, finisajele alese sunt unele simple, respectiv parchet la nivelul pardoselii și zugrăveală cu vopsea lavabilă albă în rest. Pentru bucătărie și holul de la intrare s-a optat pentru microciment pentru a acoperi și proteja pardoseala. Și totuși, pe lângă finisaje au fost aplicate câteva trucuri. Primul este la nivelul mobilei gândită toată albă și fără mânere. Lipsa mânerelor conferă un aspect curat, neîntrerupt mobilierului, care ocupă o suprafață mare atât în zona camerei, cât și în bucătărie. Apoi, în bucătărie electrocasnicele sunt încorporate, ceea ce face ca spațiul de gătit să fie unul mai compact și ușor de întreținut, iar în loc de faianță s-a optat pentru placare cu sticlă. Un alt truc, adoptat pentru luminozitate, este lipsa perdelelor și draperiilor. În locul acestora s-au ales storuri simple care pun în evidență suprafața vitrată generoasă.
Pentru ca totul să fie cât mai plăcut și să iasă din anonimat, peretele din spatele canapelei este placat cu cărămidă, ceea ce conferă o textură odihnitoare privirii. Apoi, biblioteca nu este la vedere imediat cum intri în încăpere, ci cumva ferită privirii, ceea ce face ca spațiul să nu pară aglomerat. Sub fereastra livingului s-a mai găsit spațiu de depozitare pentru cărți și obiecte la vedere, dar în rest, la nivelul privirii, cum stai în picioare, totul este cuminte, calm, inspirând o stare de ordine și curățenie. Pe timpul serii, cu ajutorul iluminatului se pot crea diverse scenografii și da, acest lucru contează foarte mult, mai ales într-o garsonieră unde canapeaua colțar este și loc de dormit.
Câteva accente colorate însuflețesc atmosfera, dar dacă te uiți cu atenție, aceste obiecte sunt unele mici, de la pernele de pe canapea la fotoliul tapițat, de la scaune la stickerul decorativ de pe perete. În rest, suprafețele mari sunt tratate uniform, chiar dacă prezintă texturi diferite (albul este ales atât pentru peretele cu cărămidă, mobilă, dar și pentru storuri). La baie finisajele sunt mai jucate, iar ușa camerei placată cu oglindă înspre hol suplinește nevoia acesteia în imediata vecinătate a dulapului. Te-ai prins, nu? Cât mai puține fragmentări de culoare la nivelul pardoselii și pereților, fără decorațiuni textile care să impună vizual (deci fără covor, draperii, perdele), dar acente vesele prin obiecte mici. Sper să te inspire și pe tine!
Foto via InMagine
Foarte frumos amenajata. Imi place mult stickerul, e o pata de culoare care da bine pe alb. 🙂
In poze spatiul pare mai mare de 28 mp.
Întotdeauna spațiile par mai mari în poze, dar atenție, când începi să te uiți după mobilă, realizezi că locul nu e foarte generos. Vezi, spre exemplu, că peretele cu cărămidă este practic ocupat de canapeaua colțar, care nu are mai mult de 2,65 lungime 🙂
Minunat! Spatiul mic dar foarte util si armonios gandit! Multumesc ,Adela!
Asa este, dar albul cred ca da impresia de mare, luminos…arata superb! 🙂
Buna! Caut ceva asemanator sinei cu spoturile de iluminat din amenajarea prezentata mai sus. M-ai putea indruma unde as putea gasi?
Andrei, cea din imagine este de la Ikea.
Adela, stickerul cu copacul colorat e foarte dragut. Pot sa intreb de unde este procurat?
Adina, poți face așa ceva la comandă. Vezi că am scris despre sitckere pe blog.
Frumoasa amenajare…este armonios gandita garsoniera
Superb!!!! Cum este făcută/lipita oglinda pe ușa de la baie??? Mulțumesc!
Very cool!
Buna Adela,
Intre parchet si zona din bucatarie cu microciment nu este necesar niciun profil de trecere?
Există profile, dar unele foarte discrete.
Adela, masuta si scaunele de unde sunt luate? Am un apartament micut si nu reusesc sa gasesc o masa asa mica si practica.
Parca este o garsoniera confort 3 dintre-un cartier comunist! Bucataria e ideala doar pentru facut cafea,ceai si incalzit ceva la microunde, pentru alte „fantezii” culinare exista restaurante,altfel cu toate hotele din lume risti sa dormi in miros de mancare.
Sa inteleg ca cei cu garsoniere nu au nevoie de haine
sifonierul nu a fost luat in calcul