Desigur, în cazul de față e foarte posibil ca prima dată să-ți capteze atenția multitudinea de culori din amenajarea de față și senzația de veselie și confort pe care o emană atmosfera de aici. Dar eu m-am întrebat despre cum se simte totul pe timpul verii sub aspectul temperaturii și cum poți realiza ceva similar din punct de vedere tehnic. Cu ocazia aceasta m-am documentat puțin și am aflat că secretul constă nu numai în tipul tâmplăriei, ci și în alegerea unor geamuri tratate cu o peliculă specială, care să reflecte radiația infraroșie a razelor solare, dar să lase lumina să pătrundă. Sub aspectul curățirii geamurilor există de asemenea tratamente speciale, respectiv geamurile sunt fabricate cu o peliculă specială ce nu lasă dezvoltarea microorganismelor la nivelul lor, iar praful, chiar dacă se depune, este îndepăratat odată cu precipitațiile. De asemenea, pentru astfel de soluții, ramele geamurilor trebuie să fie metalice (aluminiu sau oțel), chiar dacă structura în care sunt montate poate fi din lemn.
Soluția unei verande închise cu acoperiș transparent este cu siguranță una costisitoare. E adevărat că o asemenea verandă nu obturează lumina naturală la interiorul casei comparativ cu una care are acoperiș normal și care creează o mare zonă de umbră, împiedicând razele soarele să mai atingă vreodată ferestrele de la interiorul casei. Da, există soluții și la noi, se pot face astfel de proiecte, dar mare atenție la firmele la care apelați. Sunt multe care pe site-urile lor postează imagini realizate în alte țări, unde poate și clima este alta, deci și soluțiile constructive sunt diferite (tâmplăria poate fi mai subțire, mai elegantă în lipsa zăpezilor care încarcă un astfel de acoperiș, designul este diferit, culorile la fel, dimensiunea geamurilor poate fi mai generoasă). În orice caz, cereți întotdeauna referințe la lucrări executate în țară. Eu am consultat câteva site-uri de genul acesta ca să dau de firmele care ar putea furniza servicii complete, de la livrare produse la montaj, și am identificat câteva cum ar fi: Pergola Lux, Glasselements, Hanzenklasee și Oz Maraton.
E bine să știi că atunci când vrei să faci o astfel de lucrare ai nevoie de un proiect de arhitectură și de autorizație de construcție pentru închiderea verandei. De ce? Pentru că, dacă construiești veranda după ce casa e ridicată, este considerată o lucrare de extindere a casei și, de asemenea, în cazul în care nu este închisă, dar vrei să o închizi este o lucrare ce presupune modificarea fațadei, ceea ce trebuie cuprins în actele casei. Partea legislativă, cu autorizația contează nu doar pentru actele casei, ci și pentru siguranța familiei tale, cum ar fi posibilitatea de intervenție în caz de incendii, cutremure, inundații etc. Deci, neapărat să fii pe fază cu proiectul de arhitectură și autorizațiile aferente. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
Veranda din imagini este reamenajată de designerul Jeanne Lashmett, care a organizat spațiul de aici în două zone, respectiv loc de lectură (vezi zona cu draperii) și loc de conversație.