La ce te gândești când este vorba de vacanță, de timp liber? Unii oameni se gândesc la locuri, alții la starea de bine, la evadare, la contemplarea naturii, la drumeții, la a petrece timp cu prietenii și familia. Și treaba asta cu petrecutul timpului cu familia, mai ales cu proprii copii, deși pare un clișeu, nu e deloc așa. Până la urmă cât de bine îi cunoaștem pe cei dragi? Cât de bine știm ceea ce simt și gândesc ei cu adevărat. Nu, nu mă refer la ce le place să mănânce, să îmbrace sau care sunt primele semne că înainte de o răceală, ci mă refer la emoțiile lor, la percepția și concepția despre lume, la ce-i face cu adevărat fericiți, la visurile lor cele mai îndrăznețe. Copiii nu sunt ai noștri, ci în grija noastră. Așa că să-ți petreci timpul cu ei înseamnă mai ales joacă. Pentru ei nu contează atât de mult cum arată un loc, ci faptul că se simt iubiți, apreciați și înțeleși. Ei vor să stea cu părinții. Ei bine, azi am ales să-ți prezint casa de vacanță a unei familii suedeze, care deși trăiește la țară și are propria fermă, a hotărât ca în apropierea locuinței să amenajeze o casă de vacanță mai aparte, una care-i să-i transporte pe toți în lumea copilăriei. Dar hai să-ți spun mai multe.
Da, este mică, modestă, dar dincolo de aparențe contează proiectul în sine. Visul Anei, proprietara acestei căsuțe, a fost de a transforma o căruță veche de circ, de dimensiuni mai mari, într-un loc inedit de vacanță pe roți. Dar după ce a pus socotelile pe masă a realizat că bugetul nu-i permite asta. Însă nu a renunțat la a avea o căsuță pe roți. Așa că la prima ocazie a cumpărat o remorcă pentru cai pe care a amenajat-o într-o casă de vacanță. Inițial aceasta avea cu totul altă compartimentare și arăta evident diferit, conform scopului ei, cu o singură ușă de acces, o fereastră și un interior adaptat transportului de animale. Nu a păstrat mai nimic, nici măcar sistemul de încălzire din pardoseală, radiatoare mici pe bază de ulei, dar a reușit să folosească structura și șasiul cu roți pentru a ajunge să mute remorca în locul dorit și să o aranjeze într-un simpatic refugiu.
Cum a fost compartimentată? Sunt două zone în căsuță: prima care include o chicinetă, locul de luat masa și o cabină de duș, a doua cu patru locuri de dormit, dintre care două suprapuse. La exterior remorca a fost izolată, lambrisată, acoperișul izolat, iar accesul, ușa principală, și ferestrele decupate în lateral. Instalația electrică a fost regândită pentru a servi noii destinații de locuire temporară, respectiv iluminat și prize în zona de gătit. Pardoseala a fost îmbrăcată cu lemn de rășinoase și vopsită în alb. Desigur, căsuța este folosită pe timpul verii, iar majoritatea timpului este de fapt petrecut în natură. O căsuță pe placul copiilor, dar și al părinților, care se deconectează alături de cei mici și petrec împreună timp de calitate. Sper să te inspire și pe tine!
După o simplă perdea este mascată zona de duș, chiar la intrarea în căsuță, adică la jumătatea ei, între zona de chicinetă și locul de dormit.
Paturile au fost realizate la comandă și puse în așa fel încât spațiul să fie cât mai bine folosit.
Proprietarii au ales multe obiecte în tonuri de verde pentru a evoca natura din jur și la interiorul căsuței. În plus, aceste nuanțe sunt și vesele în contrast cu albul lambriurilor, deci merg de minune și pentru atmosfera de tabără dorită pentru copiii lor.
13
In conditiile in care se misca destul de mult, nu vad cum ar sta acele pahare pe etajere. Nu au niciun sistem de prindere? Nu se fac tandari cand intra in vreo groapa?
Păi nu se mișcă 🙂
Genial! Vesel si prietenos!
Buna Adela, ma bucur sa citesc astfel de articole si te felicit, insa asemenea case mobile se produc si in Romania de catre mai multi constructori (tu stii asta deja, deoarece ai prezentat intr un articol o tiny house de la Miercurea Ciuc). Cred ca ar fi benefic sa insistam pe lucrurile produse de romani, gandite si adaptate conditiilor sociale si economice ale noastre. Iti stau la dispozitie cu detalii despre producatorii nationali in calitatea mea de furnizor al componentelor mecanice pentru aceste case mobile si tiny house. Succes si salutari de la Deva !!!
Buna Alexandra Barbu. Te rog frumos sa iei legatura cu noi pentru o eventuala colaborare, cel mai usor pe facebook http://www.facebook.com/tinyhouseromania . Va multumesc. Cu stima Boti.
Este o varianta destul de buna pentru cei care si-au cumparat un teren extravilan si care nu au posibilitatea de a il transforma in intravilan, teoretic nu ai voie sa construiesti dar exista vreo fundatie pe acest teren? Nu! este sunt realizate sa se miste pentru a putea exista insa practic nu se misca pentru ca acolo locuiesc 🙂