Dacă ai o casă tradițională sau din lemn și nu știi cum să o faci să pară mai luminoasă la interior, cu siguranță după ce vei vedea prezentarea de față îți vor veni idei. De ce? Pentru că pereții și plafoanele sunt în totalitate în alb, fără ca acest lucru să știrbească în vreun fel șarmul rustic, ci îl accentuează. Cum? Păi este vorba despre texturi, despre suprafețe care nu sunt perfect netede și despre contrastul cu elemente și piese de mobilier din lemn. E o casă în Begur, Catalonia de unde și arhitectura cu tavane boltite, specifică zonei. Dar modul de finisare similar peste tot, adică aceleași finisaje pentru pardoseli și alb imaculat pe suprafețele pereților și plafoanelor, conferă un aer unitar, dar și fundalul perfect pentru obiecte. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta planul ca să-ți dai seama cum e organizată casa.
De obicei în casele rustice ferestre sunt mici, așa că ele merită lăsate cât mai liber cu putință. Astfel lumina naturală pătrunde din plin la interior, dar mai mult dă senzația de spațiu, de extensie a casei către exterior. Cu cât vei acoperi ferestrele mici, cu atât camerele se vor simți și mai mici. Apoi, dacă pereții sunt albi, alege, ca și aici, mobila mai voluminoasă tot albă. Astfel ea se camuflează frumos pe fundalul zugrăvelii, uite cum e în cazul canapelei din living, al ansamblul de mobilă din bucătărie, dar și în cazul sobelor godin prezente în casă. Plafoanele, chiar dacă au grinzi, reflectă lumina dacă sunt vopsite în alb. Vor da acea senzație de curățenie te vor duce cu gândul la varul de pe vremuri, care avea și scopul de a igieniza spațiile.
Când ferestre sunt încadrate și nu acoperite de draperii, când pereții sunt albi la fel ca și piesele mai mari de mobilă, orice obiect într-o nuanță colorată sau cu textură din lemn iese în evidență. Ca atare, ambianța rustică poate fi creionată cu accente din piese mici, iar culorile decorațiunilor textile, de la perne la așternuturi de pat, sunt și ele mai prezente. De asemenea, orice nouă textură, cum ar fi ansamblul zidit din bucătărie și baie cu aspect ca de lut conferă tușele rustice care întregesc stilul mai mult decât elemente mai actuale, tehnice, cum ar fi scara cu structură metalică, scaunele de bar din bucătărie sau mobilierul din camera copilului. O casă simplu decorată, dar cu atenție la culori, texturi și așezarea decorațiunilor pe fundalul alb, luminos și ferestre libere care îți dau senzația de spațiu și libertate. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: MiCasa
14
Imi place la nebunie atmosfera calda a casei, dar gresia de pe jos chiar m-a dat gata. Oare la noi s-o gasi asa ceva?
Roxana, sigur se găsește la comandă 🙂 Ceea ce se produce în Spania este disponibil peste tot în lume 🙂
Foarte,foarte frumos și plăcut,atmosfera rustică e bine venită in orice locuință!!Super!
Superba casa!!!
Adela, ne-am poticnit la trepte, le vrem din lemn nuanta stejarului,insa nu stim ce sa punem la contratreapta? Ne dorim contrast cu alb, insa doar o lavabila ne e frica sa nu fie greu de intretinut si mai mult sa murdarim decat sa curatam, ce alte materiale am putea folosi? Sa nu arate nici a kitsch.
Multumim pt suport 🙂
Bună Ana! Puteți folosi tot lemn vopsit alb (vopseluri bune pentru lemn găsești la http://www.culorisiidei.ro/) De asemenea, puteți folosi o piatră mai albă, cum ar fi cea de Vratza, Viștea (ușor gălbuie), Bașchioi, Podeni.
Saru’mana pt raspuns 🙂 ca tot ai zis de lemn, parchetul alb ti se pare o solutie ok?
Ana, depinde unde și pentru ce familie pentru că nu se potrivește oricui. În general, da, îmi place parchetul alb cu finisaj vintage 🙂
Cand ai un asa stil in casa sau apartamentul tau simti ca esti in alta era! Foarte frumos!
Buna,
Am o intrebare legata de asortarea draperiilor si perdelelor dintr/un living cu paviment din gresie maro rustica si canapele din piele verde padure. Nu stiu ce tonuri trebuie sa domine….maro sau verde?Multumesc!