Sunt unele locuințe, în noile ansambluri rezidențiale, organizate pe două niveluri, care au practic la interior scară interioară. Ei bine, deseori aceste apartamente, denumite duplex ori loft, par foarte spațioase până în momentul în care trebuie mobilate. Cea mai mare dilemă este la capitolul zonei de zi, unde de regulă spațiile sunt deschise, bucătăria comunică direct cu livingul, dar în privința camerei de zi poziționarea canapelei și a comodei tv pare să fie dificilă. Am ales să-ți prezint azi un astfel de apartament, unde abordarea în privința mobilării s-ar putea să-i inspire pe cei care dețin o astfel de locuință ori pe cei care locuiesc la casă, dar au o configurație similară a parterului. Dar hai să-ți spun mai multe.
Cei mai mulți oameni care-și amenajează singuri locuințele au în minte o anumită configurație, una pe care ei o cunosc fie din copilărie, fie în urma experienței traiului într-o casă unde fiecare cameră era clar delimitată cu pereți. Ei bine, când spațiul este unul generos, dar atipic, fără separări între funcțiuni, majoritatea oamenilor întâmpină probleme în a găsi cea mai bună configurație a mobilei. Aici, canapeaua este poziționată la baza scării interioare, ceea ce face ca zona de acces către scară să fie parțial prelungită, spătarul canapelei fiind practic în continuarea balustradei.
De ce o astfel de poziționare? Pentru că livingul este lung și îngust, fereastra dispusă pe o singură latură, iar sub scară s-a dorit configurarea unor spații de depozitare. Așadar, canapeaua, așezată ca în imagine nu acoperă partea cea mai înaltă și mai generoasă de depozitare de sub scară și nici nu încurcă circulația către scară și nici către terasa exterioară. În plus, între canapea și comoda tv există un traseu de circulație optim.
Spațiul zonei de zi fiind lung și îngust, funcțiunile au fost dispuse înșiruite, una după alta. Astfel, între bucătărie și living a fost poziționat locul de luat masa, marcat printr-un mobilier specific, dar și prin prezența unui corp de iluminat suspendat.
Întreaga amenajare este masculină, lucru evident prin nuanțele alese, dar și prin texturi și finisaje. Totul este simplu în nuanțe neutre, parchetul fiind însă unul din lemn masiv, deci accentul se pune pe calitate, nu pe decorare.
Dacă în living placările pereților sunt cu dale din beton, la bucătărie contrastul de suprafețe lăcuite cu cele din lemn conferă o imagine contemporană. Aceleași tipuri de materiale au fost alese și pentru zona de intrare în casă, respectiv în hol.
Pentru dormitorul de la etaj s-a optat pentru o separare între locul de dormit și locul de birou. Camera fiind lungă și îngustă, cu două fereastre situate pe o latură a încăperii, o bibliotecă ce delimitează fiecare funcțiune s-a dovedit a fi o alegere simplă, dar de efect.
Băile sunt prețios amenajate cu plăci ceramice contemporane alese pentru un ambient mai sobru, dar care să vorbească despre calitate. Dacă una dintre băi este cu placări deschise și mobilier cu finisaj în nuanță nuc, a doua baie este mult mai masculină cu plăci ceramice și mozaic închise la culoare. O locuință contemporană, unde finisajele alese sunt mai speciale, iar organizarea interioară foarte funcțional gândită, fără obiecte de decor în exces. Sper să te inspire și pe tine!
Foto via Anna Serafin
9
Ce dimensiuni are canapeaua? De unde a fost achizitionata? Multumesc anticipat!
Poți să găsești modele similare la Divanissimi http://divanissimi.ro/catalog/canapele/#
Dimensiunile canapelei sunt de circa 120 adâncime X 270 lungime X 200 cm în partea de șezlong.