Nu știi niciodată cum va curge viața ta și ce decizii vei lua la un moment dat, dar atunci când afli despre cum au procedat alții, poate devii mai pregătit. Am ales să-ți spun azi povestea unui cuplu ajuns la maturitate, la peste 50 de ani, care a hotărât să facă loc în locuința de la oraș copiilor și nepoților. Unde s-au mutat ei? Au decis să renoveze vechea lor casă de vacanță, o construcție din lemn, pentru a o transforma în reședința lor permanentă. Astfel, s-au gândit că nepoții vor petrece mai mult timp cu ei pe perioada vacanțelor, dar și că viața lor va fi mai plăcută. Când ajungi mai aproape de finalul vieții profesionale, când îți vezi copiii mari și nepoți la fel, realizezi că cel mai prețios lucru de pe lumea asta e timpul. Da, timpul curge, dar pare să nu o facă în favoarea noastră. Și atunci merită să ne întrebăm cu ce rămânem și ce lăsăm în urma noastră? Cuplul de care-ți spun este din Spania, Silvia și Luis, iar ei s-au hotărât ca în urma lor, pe lângă copii și nepoți, să lase o casă, una în care amintirile frumoase să dăinuie pentru totdeauna în sufletele celor dragi. Dar hai să-ți spun mai multe despre casa lor.
Casa de vacanță este o construcție din lemn, una de tip bungalou, adică pe un singur nivel și cu un acoperiș în două ape, ca o șură cum ar spune mulți. Nimic complicat, totul simplu, gândit inițial pentru concedii, ceva care să nu atragă atenția și să fie ușor de întreținut. Inițial tot lambriul de la exterior și interior era în nuanță de lemn natur. De asemenea, organizarea interioară era diferită în sensul că bucătăria era mult mai mică, iar numărul dormitoarelor mai mare. Pentru că au hotărât să se mute de tot aici, cei doi soți s-au gândit că ar avea nevoie de o reorganizare a interiorului, dar și o renovare, o reîmprospătare a casei și pentru că nu știau cum să procedeze au apelat la un designer, mai exact Marta Prats. Specialista le-a ascultat dorințele, a notat conștiincios la ce visau ei și a venit cu propuneri de reamenajare.
Prima modificare importantă a fost în zona de zi, unde bucătăria a fost amenajată într-un fost dormitor mult mai spațios și luminos. Spațiul a fost deschis către vechea bucătărie transformată în loc de luat masa, care la rânduș lui comunică deschis cu livingul. Scopul acestei reorganizări a fost obținerea unui spațiu mai generos, dar și mai multă lumină la interior. Și pentru a amplifica senzația de lumină, designerul a prevăzut ca interiorul să fie vopsit în alb. Astfel, toți pereții lambrisați, inclusiv plafoanele au fost vopsite în alb, ceea ce a schimbat total imaginea casei.
Pentru a ajunge în zona de design marin, cu influențe americane, direcție dictată cumva și de stilul casei, designerul a prevăzut ca mare parte din mobila existentă aici să capete o nouă imagine obținută prin vopsire. Cu excepția mobilierului de bucătărie nou realizat la comandă, multe piese de mobilă, care inițial erau în nuanțe închise sau natur de lemn, au fost vopsite în alb. De asemenea, pentru zonele de depozitare, nișe, dulapuri, designerul a proprus fețe de uși de tip lamelar, care să se semene cu obloanele.
Prin decorațiuni textile și corpuri de iluminat, la fel și prin prezența unor piese mici de mobilă, de la scaune la măsuțe, designerul a creionat tușe rustice. Abajururile împletite, tapițeriile înflorate, scaunele în texturi naturale, plante cu măști de ghivece ca de piatră sunt accentele prin care interiorul a căpătat o atmosferă plăcută, de poveste. Ferestrele înalte către terasă, la fel ca și amenajarea spațiului exterior, contribuie mult la eleganța finală. Practic, terasa pare că e în extinderea interiorului și oferă privirii nu doar un spațiu exterior plăcut, ci și pete de culoare în acord cu vegetația din zonă. Draperiile sau perdelele sunt prezente numai acolo unde este necesar, căci ferestre sunt mici, așa că fiecare rază de lumină naturală contează la interior, la fel ca și priveliștea care se vede prin ele. Este o casă simplă, dar unde albul a scos la iveală un spațiu interior mult mai primitor, iar la exterior a conferit mai multă coerență și armonie. O casă plăcută, unde cu siguranță cuplul care locuiește acum aici simte că timpul trece mult mai plăcut. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Stella Rotger
20
De vis! Ideea in sine este de vis. Casa este interesanta, doar ca e fara copii:)
E cu nepoți Igor, deci sunt și copii 🙂
Oare de ce nu se gasesc si la noi cazi de baie mai scunde, asa cum e cea din materialul de mai sus? Toate cazile din magazine sunt foarte inalte, pesoanele mici de statura nu le pot folosi.
f frumos
La noi n-ai sa vezi asa ceva,… nu ma certati, asta-i realitatea crunta…la noi la tara, daca nu vezi saracie, vezi mult prost gust, case de oras in loc de case traditionale, …Oricand m-as muta definitiv ACOLO…dar, ACOLO…Multa sanatate!