Grădina lui Corogeanu din Delea, județul Vaslui

In Legume, fructe, plante aromatice, Romania Mea

Harta micilor fermieri din România. Aici găsești hrană sănătoasă!

Eu mereu spun că România mea este frumoasă pentru că întâlnesc oameni extraordinari, români care nu doar că iubesc frumosul, dar îl și fac, de la meșteri la arhitecți, de la mici artizani la mari artiști, de la mici manufacturieri la mari producători. Dar și România Adei Teicu este frumoasă! Cine este Ada? Este o tânără jurnalistă, care din dorința de-a mânca sănătos a început să caute mici producători locali de legume, fructe, plante medicinale, miere, carne și brânză. Și, pentru că este jurnalist, a căutat profesionist, adică s-a dus direct la sursă în gospodăriile micilor producători pentru a-i cunoaște și a vedea cu ochii ei cum și unde cultivă sau fac diversele produse. Când a văzut câtă muncă e la mijloc, cât efort, dar și câtă dăruire din partea acestor gospodari s-a gândit că merită ca și alți români să afle despre ei. Inițial a pornit un blog, ca mai apoi să ajungă să facă PlatFerma, o adevărată platformă prin care promovează micii fermieri și de unde tu poți găsi cel mai aproape de tine hrană sănătoasă. Minunat proiect! Dar hai să-ți spun mai multe.

Ada Teicu este jurnalist de profesie și a avut ideea de a face PlatFerma

Ada Teicu este jurnalist de profesie și a avut ideea de a face PlatFerma

Cum i-a venit Adei ideea acestui site? Ea spune că a fost inspirată de harta Monumente Uitate și și-a spus că România merită nu doar o hartă cu monumente uitate, ci și una cu ferme vii! Ăsta da punct de vedere sănătos și optimist! Așa că a luat la rând micile ferme și și-a stabilit vizite. A descoperit că toți sunt oameni deosebiți, care trăiesc în locuri minunate, dar aflat și despre orășeni care s-au mutat la țară, despre oameni care au pornit culturi bio de plante cu rol terapeutic sau oameni care reușesc să gospodărească o fermă în timp ce-și păstrează joburile de la oraș. Dar ceea ce este important e faptul că Ada a redescoperit România copilăriei ei cu peisaje, gusturi, dar mai ales oameni extraordinari. „Sunt acei oameni cărora le bați la poartă și-i rogi să-ți dea un pahar cu apă, dar te trezești că rămâi trei zile acolo, cunoști toată familia și nu pleci cu mâna goală. Majoritatea sunt foarte bucuroși de oaspeți, cum sunt românii de la sat de obicei.”

Familia Cismaș de la Ferma ecologică Țopa

Familia Cismaș de la Ferma ecologică Țopa, județul Mureș. Află povestea lor AICI.

Și copii din familia Cismaș ajută, dar și se și distrează. Viața la fermă are farmecul ei

Și copii din familia Cismaș ajută, dar și se și distrează la Ferma Țopa. Viața la fermă are farmecul ei!

E nevoie de multă energie și timp pentru a promova oamenii gospodari, așa că am întrebat-o pe Ada ce anume o motivează să spună poveștile lor. „Mă motivează să văd că există locurile la care visam când am început PlatFerma, că avem oameni care cultivă legume și cereale și se mai ocupă singuri și de promovare, și de copii, și de mers la târguri, și de … toate. România e mai frumoasă decât poți visa! Mă motivează în special vizitele la ferme pe care le facem, așa înțeleg ce presupune munca în gospodărie și nu am cum să stau locului dacă văd că alții muncesc pe rupte.”

Corogeanu din Vaslui

Corogeanu Neculai muncind în grădina sa de pe dealuri din Delea, județul Vaslui. Află povestea familiei lui AICI.

Istvan Varga produce alături de familia sa brânză maturată la Manufactura de brânză din Cund, județul Mureș

Istvan Varga produce alături de familia sa brânză maturată la Manufactura de brânză din Cund, județul Mureș.

Ce a impresionat-o cel mai mult pe Ada? Deschiderea micilor fermieri, faptul că te primesc în gospodăria lor fără rețineri pentru că nu au nimic de ascuns. Din contră, vor să-ți arate, să-ți explice și să împărtășească din secretele muncii lor. Și chiar dacă sunt obosiți și ocupați nu arată asta, ci te primesc ca pe un oaspete și îți acordă toată atenția și timpul lor. Așa că Ada și-a spus că trebuie să le spună poveștile, trebuie să facă ceva concret pentru ca acești oameni să afle unii de alții, să-și dea seama că sunt o comunitate, dar și că noi toți merităm să știm că la noi în țară sunt oameni preocupați de hrană sănătoasă pe care o produc și nu oricum, ci au și certificate și respectă standarde de calitate.

Familia care produce legume la Albota

Familia care produce legume sănătoase la Albota, județul Argeș. Și-au vândut apartamentul de la Pitești și s-au mutat la țară, deschizând mica fermă denumită Legume de la țară. Află povestea lor AICI.

Soții, doi corporatiști care au deschis ferma Nașul Roșu din Prahova

Două familii de corporatiști care au deschis ferma vegană Nașul Roșu din Palanca, județul Prahova. Află povestea lor AICI.

Care este visul Adei? „Visez la o comunitate solidă, ca o casă cu fundație construită cu grijă, unde lumea împărtășește din propria experiență, unde circulă sfaturi și idei, unde poți învăța lucruri noi (cum să optimizezi munca în gospodărie) și lucruri vechi (cum se făceau odinioară), unde vizitele la fermă sunt la fel de obișnuite ca ieșitul după pâine, unde educația copiilor pornește de la „ce putem face să materializăm ceea ce am visat”, unde restaurantele folosesc produse locale, unde în magazine găsim aceste produse și câte și mai câte”. Da, Ada este în zodia Racului și, mai în glumă mai în serios, i-am spus că ea nu a făcut o simplă platformă, ci un loc unde adună o mare familie, cea a gospodarilor și micilor fermieri români.

Echipa de la Tomatina

Echipa de la Tomatina, un grup de șase familii care au pornit inițial producția de legume pentru familiile lor. Acum cultivă în Moara Vlăsiei, județul Ilfov legume pe care le livrează și în București pe bază de comandă. Află povestea lor AICI.

Roxana Aldulescu cultivă castravete amar în județul Ialomița

Roxana Aldulescu este masterand la Relații Internaționale, dar a hotărât să înceapă concret o mică cultură de castravete amar în Făcăeni, județul Ialomița, după ce a aflat despre proprietățile terapeutice ale legumei. Află poveste ei AICI.

Acum abia mai face față mailurilor venite din partea gospodarilor, ceea ce este foarte bine! Înseamnă că această comunitate la care Ada visează să o strângă într-un singur loc începe să se contureze. Harta fermelor vii se extinde și odată cu ea și șansa noastră de a găsi hrană sănătoasă produsă la noi. Îți spun sincer că proiectul ei mi se pare absolut extraordinar, iar când citești pe PlatFerma despre poveștile fiecărei familii care a început o mică fermă ai un sentiment de bine, de certitudine că lucrurile bune și adevărate nu au încetat niciodată să se facă la noi, doar că habar n-aveam despre ele. Vezi? De aceea e bine că există Internet pentru că atunci când în așa-zisa presă liberă se pune accentul pe ceea ce este rău și greșit, pe bloguri și site-uri făcute cu conștiință afli despre lucrurile frumoase, bune și adevărate. PlatFerma este un proiect în construcție, dar trebuia să-ți spun despre el! România noastră este așa cum ne dorim noi să fie, iar eu una aleg să fie cea care nu doar îmi dă speranță, ci o Românie care-mi dă toate motivele de bucurie în viața asta. Felicitări Ada pentru proiectul tău! Și felicitări tuturor micilor fermieri de la noi care și-au spus și își vor spune poveștile pe PlatFerma! Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

Vezi și pagina de Facebook/PlatFerma, dar și pagina de Instagram/PlatFerma.

Vezi AICI Harta Fermelor din România.

Familia Blajinlor din Brasov

Familia Blajinlor din Brasov a fost pornită de către Marian, fost sportiv de performanță, participant la Olimpiadă, actualmente antrenor și Roxana, soția sa, de profesie psihoterapeut. Au cumpărat la Fundata, Brașov, o gospodărie pentru a le oferi copiilor lor o viață sănătoasă, de aici venindu-le și ideea fermei. Află povestea lor AICI.

Ferma Hărman din Brașov

Ferma Hărman din Brașov este deschisă de către familia Mureșan. După ce părinții pensionari s-au mutat din Brașov aici pentru a-și petrece în aer curat viața de pensionari, tineriilor din familie le-a venit ideea fermei, după ce au început să producă mai mult decât consumau în familie. Află povestea lor AICI.

Plantație de Goji în Podeele Mici, județul Brașov

Plantație de Goji în Podeele Mici, județul Brașov deschisă de către Adrian Nicolae pe proprietatea bunicilor lui. Acum, după ce are o plantație certificată bio oferă și consultanță pentru cei care doresc să înceapă o astfel de cultură. Află povestea lui AICI.

Grădina lui Corogeanu din Delea, județul Vaslui

Grădina lui Corogeanu din Delea, județul Vaslui adună toată familia la muncile câmplului. Află povestea lor AICI.

Vezi și pagina de Facebook/PlatFerma, dar și pagina de Instagram/PlatFerma.

Vezi AICI Harta Fermelor din România.

Foto via PlatFerma

12 raspunsuri pentru Harta micilor fermieri din România. Aici găsești hrană sănătoasă!

 1. Elena Balaianu spune:

  Mulțumesc mult, Adela, pentru aceste informații. Despre Tomatina auzisem deja dar este extrem de util să mai aflăm și de alți producători!

 2. RUS FLORICA spune:

  Minunat articol!Acel har Dumnezeiesc de care mai ziceam tu il ai !

 3. Roxana spune:

  Multumesc pentru aceasta informatie valoroasa!!!

 4. Daniela spune:

  Eu am comandat la Tomatina de 2 ori la interval de un an si de fiecare data mi-au trimis produse de calitate obisnuita -ziceai ca sunt legume din supermarket.

 5. Ada spune:

  Mulțumesc și aici, Adela, că deschizi ochii oamenilor să vadă lucrurile frumoase și sănătoase din jur, pentru că prin însăși natura lor vor ajunge să fie prețuite de tot mai mulți dintre noi.

  Vă invit să vizitați fermele locale, cele apropiate de voi și să îi susțineți pe cei care muncesc mult ca noi să ne putem hrăni sănătos, să le strângeți mâna și să gustați produsele înainte să vă (re)îndrăgostiți de aromele naturii.

  Cu drag, Ada

 6. Alina Lazăr spune:

  Mă bucur să văd că există oameni ce promovează produsele noastre sănătoase românești. Trăiesc în Germania de peste 4 ani și nu am putut să nu observ că aici se promovează și se cumpără produsele locale înainte de orice. Și am mai observat că în hipermarketuri se regăsesc și produsele tăranilor germani, cultivate pe suprafețe atestate bio . La noi oare de ce nu se poate ? Felicitări pentru că susțineți această inițiativă!

  • Adela Parvu spune:

   Dragă Alina, au început și în supermarketurile de noi să existe produse românești, dar de regulă provin din sere mai mari sau de la producători deja consacrați în domeniul alimentelor. Sunt sigură însă că inițiativa Adei va atrage atenția și că micii fermieri, dacă vor știi să coleaboreze între ei vor avea numai de câștigat 🙂

 7. carli spune:

  Buna ziua! Pentru a intelege exact ce se intampla cu plantele dvs astept cateva fotografii pe grupul meu de Facebook Carli- expertul tau in plante!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *