adelaparvu.com despre crizanteme la ghiveci, Text Carli Marian (8)

In Gradina, Sfaturi plante

Cum trebuie să îngrijești crizantemele în ghiveci

 

 

 

 

 

 

 

Crizantemele cu formă globuloasă sunt extrem de populare la început de toamnă. Acest tip de crizantemă are un aspect sferic, compact și formează multe flori de dimensiuni mici, care la un moment dat vor acoperi complet foliajul plantei. Aceste crizanteme sunt disponibile într-o varietate largă de culori, de la mov pal, liliachiu, alb până la galben, roșu sau ruginiu, plus o sumedenie de tonalități ale acestor culori. Sunt atât de frumoase încât este imposibil să nu-ți placă. Însă pe cât sunt de frumoase pe atât de dificil sunt de îngrijit la ghiveci, dacă nu respecți câteva reguli de bază.

adelaparvu.com despre crizanteme la ghiveci, Text Carli Marian (4)

În primul rând, trebuie să ai grijă atunci când cumperi astfel de crizanteme, ca ele să fie sănătoase, adică să nu aibă frunze galbene sau boboci ofiliți. De cele mai multe ori, aceste crizanteme sferice la magazinele de specialitate se găsesc în ghivece prea mici și cu multe rădăcini, de aceea, dacă nu beneficiază de o udare regulată și consistentă, plantele au de suferit. Iată de ce te sfătuiesc să cumperi o crizantemă care are mai mulți boboci viabili decât flori deschise, iar frunzele să fie de culoare verde închis.

adelaparvu.com despre crizanteme la ghiveci, Text Carli Marian (6)

Așadar, imediat după ce ai cumpărat sau ai primit o asemenea crizantemă sferică este obligatoriu să-i schimbi ghiveciul. Este necesar să-i oferi un ghiveci mai mare decât cel anterior și un sol fertil, cu un drenaj bun. La transplantare te sfătuiesc să rupi din mănunchiul de rădăcini care s-a format la baza ghiveciului, pentru a stimula o bună înrădăcinare în ghiveciul cel nou.

adelaparvu.com despre crizanteme la ghiveci, Text Carli Marian (5)

După plantare este bine să lași timp de câteva ore ghiveciul cu o farfurie plină cu apă la bază. Udarea prin absorbție va permite rădăcinilor să se hidrateze mult mai bine decât dacă ai uda planta pe deasupra. Mare atenție, când spun udări abundente, nu înseamnă că solul trebuie să mustească în permanență sau farfuria de la bază să fie plină cu apă! Solul se lasă să se usuce ușor între două udări, dar niciodată să se usuce complet! Pentru că are nevoie de udări abundente, are nevoie să-i aplici și un fertilizant care s-o ajute să susțină înflorirea. Pentru a beneficia de o înflorire îndelungată te sfătuiesc să înlături și florile uscate pentru a stimula deschiderea celorlalți boboci formați.

adelaparvu.com despre crizanteme la ghiveci, Text Carli Marian (7)

Creșterea crizantemei în ghiveci presupune s-o amplasezi și într-un loc scăldat de soare, iată de ce o expoziție sudică în perioada de toamnă este tot ce îi trebuie pentru a avea o înflorire maximă. Dacă nu ai un loc cu mult soare atunci trebuie să găsești o amplasare unde să primească cel puțin 4 ore cu lumină puternică. Să știi că aceste flori de toamnă nu sunt plante pentru interiorul casei, ele au nevoie de curenți de aer, un mediu cu aer stagnant implică apariția dăunătorilor și pierderea plantei. De aceea e bine să o ții pe pervazul exterior, pe balcon sau în grădină.

adelaparvu.com despre crizanteme la ghiveci, Text Carli Marian (1)

În momentul în care înflorirea s-a sfârșit, se reduc udările, pentru ca planta să se pregătească pentru iernat. Dacă ghiveciul în care este plantată este suficient de mare și nu există riscul să înghețe volumul de pământ din ghiveci, atunci poate rămâne peste iarnă afară, într-un colț adăpostit, peste care trebuie să pui un mulci din frunze uscate. În schimb, dacă ghiveciul este mai mic, atunci trebuie protejat de îngheț, într-un garaj, cămară, magazie și udată rar.

adelaparvu.com despre crizanteme la ghiveci, Text Carli Marian (3)

Aceste crizanteme mari la ghiveci pot fi așezate fie la intrarea principală în casă, fie pot fi amplasate în zona de relaxare dintr-un balcon deschis sau terasă. Nu uita că se potrivesc de minune cu dovleci ornamentali și poți realiza decoruri care îți vor înfrumuseța casa. O toamnă frumoasă să ai, cu multe crizanteme acasă!

adelaparvu.com despre crizanteme la ghiveci, Text Carli Marian (2)

Fii pe fază și abonează-te pentru sfaturi video pe canalul YouTube/CarliMarian

2 raspunsuri pentru Cum trebuie să îngrijești crizantemele în ghiveci

  1. Mihai spune:

    Se pot transplantat in grădină? Când, toamna, primavara ? Se taie ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *