KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
adelaparvu.com despre detasarea puilor de orhidee, keiki, Text Carli Marian (1)

In Gradina, Sfaturi plante

VIDEO. Detașarea puiuților de orhidee (keiki) de pe tija florală

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Adeseori orhideele după înflorire formează la nodurile tijei florale unul sau chiar trei puiuti, numiți de către iubitorii de orhidee Keiki, ceea ce în limba hawaiiană înseamnă copil. Apariția acestor keiki la o orhidee este pur întâmplătoare, nu există un motiv care determină în mod expres formarea lor, așa că este greu să prevezi care dintre orhideele tale se vor înmulți astfel. În schimb, există posibilitatea să induci formarea puiuților de orhidee prin folosirea unei paste care se aplică la nivelul unui nod al tijei florale, iar în urma diviziunii celulare care se accelerează în această zonă, ia naștere keiki. Trebuie să știi că acest Keiki este în fapt o copie fidelă a plantei mamă. Așadar, dacă îți dorești să înmulțești o orhidee mai deosebită, aceasta este metoda cea mai la îndemână.

adelaparvu.com despre detasarea puilor de orhidee, keiki, Text Carli Marian (2)

Puiuțul de orhidee se detașează doar atunci când are 2-3 frunze mature și 4-5 rădăcini bine dezvoltate, altfel există riscul să nu supraviețuiască singur. Tăierea se face cu o foarfecă sterilizată și întotdeauna se detașează Keiki cu o porțiune de un cm din tija florală, atât în partea de sus cât și în parte de jos.

adelaparvu.com despre detasarea puilor de orhidee, keiki, Text Carli Marian (4)

Plantarea propriu-zisă se face fie direct în substrat special pentru orhidee, fie într-un mediu reprezentat de sfagnum, un tip de mușchi ce reține mai multă umezeală la nivelul rădăcinilor. Montarea în ghiveci se face cu grijă, pentru a nu frânge rădăcinile, și se echilibrează și fixează bine cu ajutorul substratului ales. După plantare îți recomand să uzi Keiki cu grijă și să așezi peste orhidee un clopot perforat din sticlă sau să confecționezi unul dintr-un PET mai mare, pentru a-i asigura un mediu cu o umiditate mai ridicată a aerului.

adelaparvu.com despre detasarea puilor de orhidee, keiki, Text Carli Marian (3)

Mai târziu vei observa, dacă plantei îi merge bine, deoarece va forma frunze și rădăcini noi. Dacă planta evoluează corespunzător, atunci poți începe un program regulat de fertlizare. Să nu uiți că trebuie să folosești nutrienții specifici orhideelor. Dar ai explicațiile pe larg și modalitatea de înmulții orhideea în prezentarea video de mai jos. Sper ca informațiile mele să te ajute să înmulțești cât mai ușor orhideele dragi!

Fii pe fază cu și mai multe informații despre plante pe canalul meu de YouTube/CarliMarian.

2 raspunsuri pentru VIDEO. Detașarea puiuților de orhidee (keiki) de pe tija florală

  1. Andra spune:

    Orhideea nu ar trebui sa aiba ghiveci transparent?
    Am si eu o floare si nu stiu daca sa o pun intr-un ghiveci ornamental sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *