Tot auzi despre campanii și concursuri, dar cu siguranță că ai, așa, o doză de scepticism cu privire la ele. Ei bine, vreau să-ți spun că de acum încolo ar trebui să fii mai cu băgare de seamă la concursuri pentru că participînd ai putea să câștigi ceva de care chiar ai nevoie. Bogdan Berce din Oradea obișnuiește să facă cumpărături pentru familia sa de la Kaufland unde a participat la un concurs din cadrul campaniei Trăiește fresh. Deși el credea că bonurile pe care le pune în urna pentru tragere la sorți sunt pentru o mașină electrică, nefiind atent la perioada de concurs pentru automobil, de fapt a participat la concursul ce avea ca premiu 81.000 de lei pentru redecorarea casei. Ironia sorții este că familia lui chiar avea nevoie de așa aceva, dar cumva lui Bogdan i se părea că e mai plauzibil să câștige o mașină decât reamenajarea casei. Ei bine, a aflat pe propria-i piele că a câștigat! Ba mai mult, cei de la Kaufland au apelat la biroul de design și arhitectură pe care-l am împreună cu colegele mele arhitectele Ramona Isăcescu și Andreea Beșliu pentru această lucrare. Bogdan și Mariana, soția lui, s-au bucurat și mai mult când au aflat că ne vom ocupa de reamenajare, adică pe lângă faptul că cei de la Kaufland au acordat un premiu ce a constat într-o sumă consistentă pentru reamenajarea casei, au oferit în baza premiului atât proiectarea prin noi, cât și execuția proiectului prin firma Rotte Grup din Brașov. Dar hai să-ți spun cum am procedat.
Premiul oferit în valoare netă de 81.000 lei (adică circa 17,690 euro) viza proiectarea, amenajarea și execuția pentru o suprafață de maximum 75 de metri pătrați, dar Bogdan și Mariana aveau o casă mult mai generoasă, circa 200 mp în Oradea pe care reușiseră să o amenajeze parțial, însă nu finalizaseră. După ce am văzut casa și am stat de vorbă cu cei doi soți am aflat că nu-i mai încântă nici livingul, că nu aveau amenajat biroul de la parter, camera băiețelului, camera de oaspeți, fetița lor Daria își dorea o altă cameră, mai serioasă și cu locul de birou în camera ei nu în dormitorul părinților, dormitorul matrimonial era invadat de lucrurile copiilor, baia matrimonială nu era gata, lipseau lavoarul și cada, iar camera gândită pentru saună nu era amenajată deloc. La bucătărie era totul mobilat, dar ușa cămări nu exista. La baza scării interioare fusese mascată tubulatura de la o instalație de încălzire și climatizare dezafectată între timp, iar spațiul nu mai era folosit, iar Mariana își dorea foarte mult ca această structură să dispară. Practic nu era nici gata, nici deloc amenajată casa, ci mai trebuiau completări și modificări. Așa că cei de la Kaufland, după ce le-am prezentat situația și au cunoscut familia, au fost de acord cu intervenția noastră pentru ca toată casa să fie unitară.
Cum am procedat? Am ascultat cu atenție ce-și doresc Bogdan și Mariana, am încercat să vedem care sunt nevoile lor și am luat în considerare tot ceea ce exista și era în stare bună din casă, începând de la finisaje și mobilă și până la corpuri de iluminat. Așa că am păstrat finisajele de la nivelul pardoselilor, ușile interioare și o parte din mobilă. Apoi am proiectat cum să arate camerele care necesitau mobilare completă și ne-am dus la Oradea de mai multe ori pentru decorarea casei, mai exact pentru a achiziționa din minunatul oraș (merită să mergi la Oradea e superb! Am postat o mulțime de imagini pe Instagram) tot ce înseamnă decorațiuni textile și obiecte decorative. Pentru zugrăvirea întregii case și pentru mobila la comandă, ca și pentru fixarea diverselor obiecte firma Rotte Grup din Brașov s-a ocupat de absolut tot. Dar hai mai bine să-ți explic pentru fiecare cameră în parte și cu imaginile aferente.
În holul de la intrare am mascat caloriferul din zonă pentru ca masca acestuia să ofere un loc de depozitare pentru chei și corespondență. În locul micului taburete am prevăzut două taburete cu ladă de depozitare pentru ca cei mici să se poată încălța comod, iar la nevoie taburetele pot fi mutate și în alte locuri din casă. Dulapul cu uși culisante avea inițial tapet pe suprafața lui, dar acesta a fost îndepărtat pentru ca locul de cuier mascat să fie cât mai neutru și simplu. De asemenea, corpurile de iluminat au fost schimbate, iar către living plafonul îndreptat pentru ca tot spațiul să fie cât mai aerisit și ordonat.
Prima cameră pe dreapta cum se intră în casă este destinat spațiului de birou. Înainte de redecorare, încăperea era parțial birou, dar adăpostea o canapea pentru oaspeți și unul dintre pătuțurile lui Tudor, cel mic neavând camera amenajată. Mariana își dorea aici o bibliotecă încăpătoare și loc pentru biroul ei, dar nu știa cum să procedeze din cauza formei atipice a camerei. Noi am folosit spațiul perimetral, adică peretele inițial vopsit în gri pentru configurarea unei biblioteci cu rafturi, dar și zone ascunse de depozitare, iar în fața acestei biblioteci am amplasat masa de birou. Biblioteca a fost realizat pe comandă la Rotte Grup la fel ca și masca pentru calorifer, iar masa de birou este de la Ikea.
Pentru al doilea birou am păstrat locul inițial și am intervenit mininal asupra spațiului doar prin amplasarea unei lămpi care să-i asigure lui Bogdan lumina necesară pe timpul nopții, când obișnuiește să lucreze. Și dacă tot are în față un perete am pus un tablou cu temă abstractă din cele pe care familia le avea deja. Draperiile și perdelele au fost refăcute pentru toată casă la o firmă din Oradea. Nuanța de pe pereți a fost schimbată cu un gri colorat în albastru, o nuanță odihnitoare și calmă de la Dulux.
Camera de zi a familiei are o suprafață generoasă de ferestre, care asigură lumina naturală din plin la interior. Ferestrele dau înspre micuța grădină din spatele casei, însă, înainte de reamenajare ferestrele erau în mare parte obturate de către masă și scaune, iar zona de tv era clar la distanță inconfortabilă față de canapele. De asemenea, grinda care traversa livingul era dublată de o altă grindă falsă pentru instalația de climatizare, între timp scoasă din uz. Soluția noastră a fost să eliberăm zona din fața ferestrei pentru ca spațiul să fie perceput mai înalt și luminos, să așezăm canapelele cum era firesc în zona de tv și să mutăm locul mesei lângă peretele comun cu biroul.
Pe peretele cu mobila pentru tv din living exista inițial un tapet montat în trei părți, care fragmenta prea mult spațiul. Am prevăzut ca acesta tapet să fie îndepărtat, grinda falsă să fie înlăturată, iar draperiile și perdelele să fie similare peste tot în încăpere și montate cât mai sus pentru a sublinia verticala camerei, una destul de întinsă și care se simțea joasă din cauza prezenței grinzii pe mijlocul ei.
Bucătăria era deja mobilată și utilată, iar aici am intervenit puțin pe partea de decorare, respectiv am schimbat perdeaua (realizată în Oradea de firma Gaby Style) care maschează accesul către terasa din spate a casei și am ales un alt corp de iluminat deasupra mesei din bucătărie.
Din bucătărie se deschidea și golul pentru cămară, dar care nu avea nicio închidere. De asemenea, la nivelul plafonului exista o grindă falsă care masca țevi, dar care se oprea incert în dreptului golului de cămară. Noi am prevăzut închiderea cămării cu o ușă de tip mobilier realizată pe comandă de către Rotte Grup, iar grinda a fost prelungită pe toată lungimea peretelui.
La baza scării, sub aceasta, exista inițial un spațiu ce adăpostea o instalație de încplzire și climatizare pe care Bogdan și Mariana au scos-o din uz din cauza zgomotului. Dar deși nu mai foloseau echipamentele de aici, totul a rămas pe poziție ceea ce o deranja foarte mult pe Mariana. Ea a vrut să scape de structura aceasta, având impresia că toată zona va fi mai luminoasă. La cererea lor s-a desființat mica încăpere din gips-carton, dar personal consider că le-ar fi prins bine un extraspațiu de depozitare, spre exemplu pentru cărucior, pentru pantofi sau pentru valize. După reamenajare au rămas un un spațiu mult mai mic sub scară, pe care cu greu îl vor folosi din cauza înălțimii mici, dar ei sunt împăcați pentru că vor folosi ca depozitare o parte din garaj, care are acces de pe holul de la intrare.
Camera de oaspeți înainte și după redecorare. Mobila a fost realizată pe comandă la Rotte Grup. Pereții au fost zugrăviți cu vopsea lavabilă Dulux, iar corpul de iluminat a fost ales de noi.
La etaj, prima încăpere este camera de oaspeți, dar pe care cei doi soți nu au apucat să o amenajeze, așa că era folosită ca spațiu de depozitare. După reamenajare noi am prevăzut o mobilare minimală, având în vedere dimensiunile mici ale camerei, respectiv o canapea extensibilă și un dulap. Desigur, am ales și câteva obiecte decorative, iar perdeaua și draperiile au fost schimbate.
Dormitorul matrimonial l-am găsit parțial aranjat în sensul că exista mobilă, iar din organizarea casei spațiu de depozitare a fost foarte bine gândit separat, într-o cameră cu destinația de dressing. Totuși, în dormitorul părinților erau prea multe uși (cea de la dressing, de la baia matrimonială și de acces în cameră), iar tăblia patului foarte joasă. Apoi, deasupra patului există o grindă destul de prezentă. Soluția noastră a fost să păstrăm patul, dar să placăm tot peretele din zonă. Din păcate nu am găsit PALul în cantitatea necesară pentru placarea întregului peretele care ar fi mai anihilat din prezența ușilor. Dar chiar și așa, placare care se întoarce și pe tavan estompează prezența grinzii sau măcar îi dă un motiv să existe acolo. Prin placare s-a subliniat locul patului și s-a accentuat verticala camerei, iar prin iluminatul cu spoturile de la nivelul plafonului și de la nivelul noptierelor, cei doi soți își pot regla lumina după plac.
Draperiile și perdelele au fost comandate la o firmă din Oradea – Gaby Style.
Dormitoul matrimonial are o formă atipică , trapezoidală, așa că în fața patului era dificil de configurat o zonă de tv. Inițial Bogdan și Mariana au lăsat-o pe fiica lor Daria să-și instaleze aici locul de birou pentru că nu avea spațiu la ea în cameră, unde era pus pătuul fratelui ei. Însă cei doi soți visau să aibă dormitorul doar pentru ei, iar Mariana chiar și-ar fi dorit un al doilea birou în dormitor pentru studiu pe timpul nopții, birou pe care să-l poată folosi eventual și ca zonă de machiaj. Soluția noastră a fost să separăm parțial spațiu cu un panou traforat din MDF realizat pe comandă la Rotte Grup care să susțină televizorul și să lase lumina să pătrundă mai departe în încăpere. În fața panoului am păstrat comoda soților, iar caloriferele au fost îmbrăcate cu măști realizate tot pe comandă la Rotte. În zonă am folosit tablouri și decorațiuni din colecția familiei, iar pentru locul de relaxare am folosit un fotoliu și o măsuță de la SomProduct.
Baia matrimonială era parțial amenajată, adică mai avea lipsă câteva obiecte sanitare și corpurile de iluminat, dar avea deja finisajele. La dorința celor doi soți a fost instalată o cadă de colț.
Zona de lavoar din baia matrimonială nu era finalizată. Pentru că dimensiunile băii sunt generoase, am putut instala un mobilier cu lavoar dublu pe care l-am achiziționat de la BricoDepot (mobilă de care ți-am scris și AICI colecția Imandra). Pe perete am instalat două oglinzi rotunde de la Dedeman, iar corpul de iluminat, care este o suspensie cu mai multe brațe, am prevăzut să fie instalat astfel încât vizibilitatea în oglindă să fie maximă.
Rafturile și accesoriile pentru depozitarea din spălatărie au fost achizționate de la Ikea.
Din baia matrimonială exista o ușă de acces către un spațiu fără fereastră, pe care cei doi soți se gândeau că o să-l amenajeze ca și saună. Însă, după ce am stat de vorbă cu ei, mi-am dat seama că sunt prea ocupați pentru relaxare în stil scandinav, iar mașina de spălat, masa de călcat și suportul pentru uscarea rufelor ar fi putut foarte bine să fie instalate aici. Așa că le-am propus celor doi soți ca spațiul acesta să fie transformat în spălătorie. S-a realizat o fereastră, s-a izolat și tencuit tot spațiul și s-a zugrăvit pentru ca la final să fie cât mai funcțional și ușor de întreținut. Instalația de apă din zona lavoarelor a fost extinsă aici pentru a putea fi instalată mașina de spălat. Acum au un spațiu dedicat pentru spălat, călcat și uscat haine, care este și vetilat. Deci adio masă de călcat uitată prin dormitor sau produse de curățat și detergenți prin baie.
Camera Dariei, care a trecut în clasa a cincea, era amenajată ca pentru o fetiță. În plus pătuțul fratelui ei era prezent aici pentru că spațiul dedicat lui Tudor nu era încă amenajat. După ce am vorbit cu Daria am aflat că și-ar dori o cameră mai aerisită, să aibă atât de multe obiecte la vedere, să aibă mai mult spațiu de depozitare, dar că își dorește neapărat să păstreze patul și locul lui. De asemenea, ne-a spus că-i place rozul, dar nu atât de strident și că și-ar dori și turcoaz în cameră. Soluția noastră a fost să reconfigurăm în jurul patului un mobilier de depozitare, dar cu fețe cât mai simple, albe, să-i așezăm și un fotoliu în cameră pentru lectură și înlăturăm decorațiunile textile (draperii, perdele, covor) prea copilărești.
Draperiile turcoaz și perdelele albe au fost realizate pe comandă la firma orădeană Gaby Style. Tapetul a fost achiziționat de la Dedeman, fotoliul și taburetul de la Somproduct, lenjeria de pat de la Pepco, corpul de iluminat central este de la Ikea.
Deși Daria și-a dorit să păstrăm patul, noi am prevăzut unul similar cu un spațiu mai generos de depozitare sub el și cu o tăblie care să fie în acord cu restul mobilierului din zonă. De asemenea, zona patului este marcată și de un tapet cu dungi verticale pentru a da senzația de înălțime în cameră.
În fața patului, inițial Daria avea un televizor și câteva rafturi pentru cărți, dar nu avea în cameră birou. Având în vedere că i-am desființat biroul care exista în dormitorul părinților, am prevăzut în camera ei un loc generos de studiu, dar și de depozitare. În ansamblul de mobilier am încadrat și televizorul, astfel încât acesta să nu apară stingher, iar în același corp cu sertare i-am prevăzut și loc de comodă. Astfel, are atât spațiu pentru cărți și rechizite, cât și pentru articole de îmbrăcăminte mai mici (lenjerie, ciorapi, șosete, eșarfe etc).
Camera celui mic, Tudor, nu era finalizată, fiind însă finisată. Așa că mai trebuia mobilier și decorațiuni, plus loc pentru jucăriile lui. Soluția noastră a fost proiectăm un mobilier cu aspect din lemn (pat de o persoană, comode mici, dulap) care să nu se demodeze și să accentuăm peretele care se vede la intrarea în cameră cu un tapet vesel în dungi verticale, pe fundalul căruia să se piardă grilajul pătuțului de bebeluș. De asemenea, am ales ca decorațiunile să fie vesele, dar la nivelul perdelelor și draperiilor totul să fie cât mai simplu. Cortul realizat pe comandă la Molcush a compensat însă linia simplă a decorațiunile de la fereastră ca și aspectul simplu al mobilierului.
De la primele discuții la proiectare, la alegerea soluțiilor, produselor, finisajelor și până la implementare au trecut patru luni de zile. Bogdan și Mariana au hotărât ca spre finalul vacanței de vară a Dariei să fie totul gata. N-a fost deloc ușor să găsim cele mai rapide și viabile soluții, să achiziționăm totul din timp pentru ca la final, cu toate materialel și lucrurile transportate la fața locului, în doar trei săptâmâni să terminăm totul, dar cert este că Mariana și Bogdan sunt mult mai fericiți acum și împăcați că au în sfârșit interiorul pus la punct. Nu se așteptau să câștige la concursul Trăiește fresh organizat de Kaufland, dar s-au convins că visurile chiar pot deveni realitate, dar le dai măcar o șansă se se împlinească, adică măcar să participi la un asemenea concurs. Ne-a plăcut tare mult de ei și ne-am înțeles extraordinar de bine. Practic, la Oradea avem noi prieteni pe care abia așteptăm să-i revedem! Noi ne-am făcut noi prieteni și am descoperit un oraș minunat, pe tine te invit însă să te uiți pe imagini și îți doresc să te inspire soluțiile aplicate aici!
13
A iesit foarte frumos! Cata munca este in spatele unei astfel de lucrari stiti doar voi, dar cand vedeti la final rezultatul, iar clientii apreciaza munca voastra, simtiti o bucurie care este cea mai importanta rasplata!
Buna ziua ! Pentru camera lui Tudor, îmi puteți spune va rog de unde ați achiziționat corpul de iluminat și covorașul ? Mulțumesc anticipat !
Minunat proiect! am totusi o intrebere: cati metrii sunt in living intre geamuri peretele de dupa masa de dining (cel cu orhideele pe mascarea caloriferului)?
Felicitari pentru amenajare, arata foarte foarte frumos casa!
As avea o curiozitate, perdelele de la living respectiv din dormitorul matrimonial sunt albe sau gri deschis?
Sunt gri deschis Ilinca.
Arata superb. Unde ati facut in Oradea masca de la calorifere?
Oana, am precizat în articol că toate măștile de calorifer au fost făcute de aceeași firmă care a realizat și mobila pe comandă, adică Rotte Group din Brașov.
Foarte frumoasă reamenajarea. Nu am vazut menționat unde pot sa gasesc o lustra ca in camera baietelului. Multumesc.
As dori sa stiu de unde sunt achizitionate corpurile de iluminat din camera de oaspeti si din dormitorul matrimonial. Multumesc.
Foarte frumos!!! si cu mult gust asadar va astept din nou la Oradea, e vorba de casa mea sa-i dati acea culoare si lumina in combinatia de rearanjare pe care numai tu Adela te pricepi! Te aspept cat mai repede.!!!!!!
Buna . As vrea sa – mi decorati apartamentul . V las un nr de tel pt a ma contacta . Sunt din Bucuresti . Multumesc . Adriana (0723644041)
O gasiti la Dedeman.