Când interiorul casei în care locuiești este suficient de generos, ai putea să te gândești să valorifici acest lucru prin amenajarea unei părți din el pentru închiriere. Spre exemplu, atunci când copiii îți pleacă de acasă și te trezești alături de partenerul de viață că sunteți singuri într-o casă prea mare, da, merită să iei în calcul posibilitatea de a separa o parte din spațiul ei pentru a o închiria, cu atât mai mult cu cât locuința ta se află într-o zonă urbană ori într-o zonă ce poate avea potențial pentru turiști. Am ales să-ți prezint azi o soluție de amenajare a unui spațiu mic de 27 de metri pătrați, un spațiu care a fost studio de artă și care a fost aranjat cu bani puțini, dar eficicient gândit pentru a putea fi închiriat. Hai să vezi cum.
Știi că se spune că dacă nu investești nu câștigi, așa cu spațiile interioare. Dacă ai spre închiriere locuințe ori camere, merită să le pui la punct pentru a atrage chiriași buni, care să se bucure de un ambient plăcut, civilizat pentru cât mai mult timp. Și nu trebuie să investești enorm, ci mai degrabă cu bună intenție și să alegi finisaje și mobilă care să fie armonioase și funcționale. În cazul de față, studioul de artă s-a dorit a fi închiriat pentru că nu mai era folosit și proprietarul de origine poloneză a apelat la o tânără arhitectă care să-l ajute cu optimizarea spațiului. Arhitecta Karolina Kazanecka a ținut cont de prezența ferestrelor, locul unde existau instalațiile, respectiv țevile de apă, canalizare și a s-a folosit de înălțimea de circa 3-3,20 metri.
Pentru a nu obtura ferestrele, prezente pe o întreagă latură a spațiului, arhitecta a prevăzut o amenajare deschisă, adică cu toate funcțiunile la vedere, cu excepția camerei de baie. A avut în vedere ca în zona de bucătărie și baie pardoseala să fie cu gresie, una de nunață gri care se potrivește cu orice, iar în rest a prevăzut alegerea unui parchet laminat mai rezistent (de 10 mm grosime, clasa 33 de trafic). Toți pereții au fost zugrăviți în aceeași nuanță de gri-albastru, tavanul destul de ritmat fiind vopsit în alb pentru a mai estompa prezența numeroaselor elemente din structura sa.
Toată garsoniera este gândită astfel încât centrul spațiului să fie cât mai liber pentru a da senzația de spațiu, iar mobila a fost așezată perimetral, de-a lungul pereților. Lipsa covoarelor face ca spațiul să pară și mai ordonat și spațios, mai ales că oricum la nivelul pardoselii exista o fragmentare, respectiv gresie în bucătărie și parchet în cameră.
Bucătăria este gândită cu electrocasnice încorporabile, iar corpul care o separă de canapea este și loc de masă. Astfel, pe o parte este folosit pentru depozitare, pe cealaltă parte este pentru servirea mesei, iar deasupra blatul poate fi folosit și pentru lucru, atunci când se gătește. Pentru că spațiul este mic, frigiderul este unul de mai mici dimensiuni așezat sub blat. Mobila este una din PAL alb, deci nu costă mult, iar placările de pereți sunt doar în zona sensibilă.
Este interesantă soluția pentru dormit, adică patul gândit deasupra dulapului de depozitare. Deși pare că se sprijină pe dulap, patul este de fapt ancorat în ziduri, un pat metalic ce are saltea pentru două persoane. Asta deși există o canapea colțar extensibilă, patul poate acomoda la nevoie oaspeți veniți n vizită. Este o soluție de compromis pentru că spațiul sub plafon nu este mai mare de 60 cm, adică sub minimum de 70 cm pentru o astfel de variantă de mobilare.
Totul simplu, ordonat, plăci ceramice unde este nevoie, mobilă din PAL alb care este la îndemâna tuturor și puțin costisitor, dar coerent gândit totul, funcțional și accesorizat cu mici elemente decorative (tablouri, obiecte pe pervaz) și corpuri de iluminat. Doar 27 de metri pătrați, dar armonios amenajat spațiul. Așa că dacă ai prea mult loc acasă ori ai o locuință pentru închiriat, cu siguranță poți prelua câteva idei de aici, începând de la mobila simplă și funcțională, la nuanța de pe pereți și modul cum este utilat totul la capitolul dotări (electrocasnice, amenajarea băii). Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Maciej Tworski via Karolina Kazanecka
20
Frumos, aerisit! Mi-ar place sa inchiriez un asa spatiu!
Imi plac f mult bucataria si baia, restul nu. Eu as fi facut altfel.
Mai jos, pt inspiratie idei pt un spatiu care poate fi si living si dormitor.
Ai atata spatiu liber in mijloc, dar ce faci cu el? Daca tot e putin, eu zic sa il folosim la maxim. Si nu imi place patul ala cocotat in tavan. Sifonierul pare mic si nu sunt alte rafturi, spatii de depozitare. As pune 2 scaune langa barul care separa bucataria de living. Era un alt articol cu un spatiu care semana, dintr-o garsoniera facusera 2 camere.
Multumesc!
Scuze, nu retinusem ca erau scaune, probabil pt ca nu imi place modelul de picior, intr-o casa mica te impiedici usor in ele.
Multumesc!
Buna seara. Aveti idee unde as putea sa gasesc spoturile din poze? Ca le caut de ceva vreme si nu dau de ele. Multumesc 🙂
Bună Mădălin, încearcă aici http://neonlighting.ro/
Buna ziua ! Aș avea și eu nevoie de cineva pentru amenajare unei garsoniere ,pt un adolescent.Este o garsoniera de 40m patrati si cu spatii de depozitare generoase si nu stiu cum să le amenajez,incusiv balconul.Puteți sa-mi recomandați pe cineva?
Scrie-mi pe mail adelaparvu@gmail.com și trimite-mi și planul garsonierei te rog.