adelaparvu.com despre idei pentru locul de masa in bucatarii mici, Foto ElMueble (13)

In Idei pentru acasa

Locul de masă în bucătăriile mici

Unde stai de vorbă cu cea mai bună prietenă? Unde vin copiii să-și facă temele? Unde îți găsești un moment de respiro? Și unde se adună toată familia? Cu siguranță pentru mulți răspunsul ar fi: bucătăria. Da, în bucătărie se întâmplă multe lucruri pentru că acolo miroase bine, se prepară bunătăți, e cald și, de regulă, cei care intră în spațiul ei se bucură. Bucătăria este plină de viață, nu doar de mobilă, electrocasnice și accesorii pentru gătit. Și dacă e plină de viață nu e de mirare că mulți își doresc să aibă un loc de luat masa aici, oricât de mică ar fi încăperea. Dar hai să vedem ce soluții există pentru bucătăriile mici.

adelaparvu.com despre idei pentru locul de masa in bucatarii mici, Foto ElMueble (8)

adelaparvu.com despre idei pentru locul de masa in bucatarii mici, Foto ElMueble (12)

Ai observat că spațiile restaurantelor, localurilor, cafenelelor sunt din ce în ce mai puțin formale, ba chiar inedite? Ei bine, ai putea foarte bine să te inspiri pentru locul de luat masa din astfel de spații. De ce? Pentru că atunci când vine vorba despre a exploata un spațiu din punct de vedere comercial, fiecare centimetru pătrat contează, așa că locurile pentru clienți sunt deseori amenajate în moduri la care nu te-ai fi așteptat. Ar trebui să nu te mai gândești la o masă obișnuită de patru sau șase locuri ori clasicul colțar, deci la lucruri pe care le cunoști, ci să fi cu mintea deschisă pentru scenarii de genul: colțul pentru mic dejun, locul unde mi-aș savura cafeaua, zona preferată unde pot sta de vorbă cu prietena mea sau colțul familiei pentru ieșit în oraș în propria bucătărie.

adelaparvu.com despre idei pentru locul de masa in bucatarii mici, Foto ElMueble (11)

adelaparvu.com despre idei pentru locul de masa in bucatarii mici, Foto ElMueble (1)

Uite, spre exemplu într-un spațiu lung și îngust locul de luat masa ar fi mai practic să fie unul la înălțime, ca o masă de tip bar cu scaune asemenea. Practic, locul de luat masa ar fi mai înalt decât blatul bucătăriei, evitând să te lovești de el, iar situarea la un alt nivel alungă senzația de claustrofobie.

adelaparvu.com despre idei pentru locul de masa in bucatarii mici, Foto ElMueble (14)

adelaparvu.com despre idei pentru locul de masa in bucatarii mici, Foto ElMueble (9)

Tot într-un spațiu lung și îngust poți să combini ideea de masă tip bar cu cea de depozitare, dedesubt să fie spațiu pentru diverse obiecte pe o parte, dar de cealaltă parte blatul să fie mai lat pentru a putea sta la masă și a avea loc pentru picioare.

adelaparvu.com despre idei pentru locul de masa in bucatarii mici, Foto ElMueble (7)

Și dacă tot ar fi să te inspiri din amenajarea restaurantelor, ia în considerare tipurile de mese bistro, adică cu blaturile mici de circa 60 cm – 80 cm în diametru pentru modele rotunde ori 60 x 60/ 80 cm pentru mese pătrate sau dreptunghiulare.

adelaparvu.com despre idei pentru locul de masa in bucatarii mici, Foto ElMueble (2)

Da, depozitarea este importantă, mai ales într-o bucătărie mică, dar locul de luat masa îl poți avea sub formă rabatabilă ori ca piesă parte din ansamblul de depozitare.

adelaparvu.com despre idei pentru locul de masa in bucatarii mici, Foto ElMueble (4)

Dacă bucătăria permite ca spațiu și amplasarea unei mese, nu te mai gândi neapărat la un colțar, însă poți prelua din ideea acestuia, respectiv locuri de ședere fixe. Aceste locuri de ședere fixe presupun economisirea de spațiu pentru că obiectele nu mai trebuie mutate, precum scaunele, deci omul se adaptează după ele. Poți face și combinații de bancă fixă pe o parte a mesei și taburete ori scaune pe cealaltă parte, astfel încât să poți exploata locul de masă cât mai bine.

adelaparvu.com despre idei pentru locul de masa in bucatarii mici, Foto ElMueble (5)

Sunt mulți cei care din dorința de a avea loc de masă în bucătărie sunt dispuși să-și remodeleze locuința, să extindă, spre exemplu, spațiul bucătăriei către balcon ori către hol. Dacă tot e să fie modificat totul, poți să iei în considerare soluții mai atipice de combinare a funcțiunilor. Uite, spre exemplu zona de chiuvetă să fie delimitată parțial, printr-un parapet realizat din mobiler față de zona fixă cu bancă pentru masă.

adelaparvu.com despre idei pentru locul de masa in bucatarii mici, Foto ElMueble (6)

adelaparvu.com despre idei pentru locul de masa in bucatarii mici, Foto ElMueble (16)

Și când nu ai spațiu deloc în bucătărie pentru că situația e clară datorită dimensiunilor mici, poți amenaja locul de gătit deschis către zona de luat masa. Cum? Prin intermediul unei ferestre interioare, o separare transparentă astfel încât locul de gătit să se vadă, să fie aproape de masă, dar ambele spații, deși mici, să comunice între ele.

adelaparvu.com despre idei pentru locul de masa in bucatarii mici, Foto ElMueble (10)

Cert este că indiferent de spațiu, există mereu soluții de amenajare pentru ca locul de masă să existe în bucătărie sau în imediata vecinătate a ei. Însă nu trebuie să te lași sub influența a ceea ce se găsește exclusiv în magazine. Cele mai bune soluții de mobilare sunt găsite de către designeri cu mobilă făcută pe comandă. Foarte rar vei găsi în magazine de-a gata piese care să se potrivească la fix într-o bucătăriei mică. Fie că apelezi la o firmă de mobilier pe comandă care-ți poate face și designul pentru bucătăria ta, fie că apelezi la un designer ori te lupți pe cont propriu cu spațiul mic, nu renunța la ideea de a avea locul tău preferat de ieși în oraș chiar acasă.

adelaparvu.com despre idei pentru locul de masa in bucatarii mici, Foto ElMueble (3)

adelaparvu.com despre idei pentru locul de masa in bucatarii mici, Foto ElMueble (15)

Și ca să-ți vin în ajutor, să știi că mă las provocată de spațiile mici, așa că merită să participi la concursul organizat de Edenia, care oferă premii frumoase, marele premiu fiind o bucătărie amenajată de către mine. Vezi toate detaliile concusului aici promo.edenia-foods.ro și noutățile anunțate pe pagina de Facebook/EdeniaFoods/. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea și îți urez succes la concurs! 

2 raspunsuri pentru Locul de masă în bucătăriile mici

  1. Negrescu Andreea spune:

    Foarte bune ideile astea faine😘

  2. Marika spune:

    Idei foarte igenioase si minunate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *