adelaparvu.com despre pregatirea muscatelor pentru iarna, text Carli Marian (3)

In Gradina, Idei pentru acasa, Sfaturi plante

VIDEO. Pregătirea mușcatelor pentru perioada de iarnă

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Mușcatele sunt flori rustice, frumoase și cu tradiție în gospodăriile de la noi, însă pentru a avea o dezvoltare armonioasă și o înflorire abundentă an de an, te sfătuiesc să le pregătești întotdeauna pentru sezonul de iarnă. Această pregătire a mușcatelor, presupune aplicarea unei măsuri care poate părea drastică, deoarece implică tăierea a mai mult de 2/3 din creșterile plantei, dar care ajută planta să se dezvolte frumos. Trebuie să știi, că din acest moment se stopează fertilizarea, astfel încât planta să se pregătească să intre într-un repaus pe tot parcursul iernii.

adelaparvu.com despre pregatirea muscatelor pentru iarna, text Carli Marian (2)
Chiar dacă mușcata este plină de flori, totuși trebuie să aplici această tăiere, ajutându-te de o foarfecă sau un cutter sterilizat. Îți recomand să folosești un cutter pentru a obține o tăietură cât mai netedă, care să se cicatrizeze cât mai ușor. Operația în sine, presupune tăierea lăstarilor astfel încât să lași în ghiveci un fragment de tulpină de circa 10 cm de la nivelul solului sau să lași o porțiune de tulpină care are 2- 4 noduri (nodul este punctul de prindere al frunzelor pe tulpină). Tăierea se face întotdeauna deasupra unui nod. Dacă tulpina este lignificată, te sfătuiesc să o tai mai scurt, lăsând doar câte două noduri dintr-o tulpină.

adelaparvu.com despre pregatirea muscatelor pentru iarna, text Carli Marian (6)
Tăierea la plantele mature se face mai drastic, deoarece se dorește și o reîntinerire a plantei. Este musai să aplici pe suprafața tăiată un praf de cărbune vegetal, astfel încât să se cicatrizeze rapid și să nu se infecteze zona. După terminarea acestei proceduri, planta se amplasează într-un loc luminos, dar mai răcoros, unde temperatura să ajungă în jurul valorii de 5-12 grade Celsius. În perioada ulterioară, mușcata se udă extrem de rar, aproximativ o dată pe lună. În aceste condiții planta va intra într-un repaus adânc, urmând a fi pusă în vegetație în primăvara anului următor.

adelaparvu.com despre pregatirea muscatelor pentru iarna, text Carli Marian (7)
Trebuie să mai știi că din materialul rezultat la tăiere poți confecționa butași de circa 7-10 cm care pot fi puși la înrădăcinat. Pentru o înrădăcinare sigură îți recomand să tratezi baza butașului cu Atonik sau Radistim. Ți-am pregătit și un material video, ca să-ți fie mai ușor să vezi despre ce ți-am spus în articol. Sper ca informațiile mele să te ajute să obții mușcate cât mai frumos crescute și pline de flori!

adelaparvu.com despre pregatirea muscatelor pentru iarna, text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre pregatirea muscatelor pentru iarna, text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre pregatirea muscatelor pentru iarna, text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre pregatirea muscatelor pentru iarna, text Carli Marian (3)

Fii pe fază cu și mai multe informații despre plante pe canalul meu de YouTube/CarliMarian.

5 raspunsuri pentru VIDEO. Pregătirea mușcatelor pentru perioada de iarnă

  1. Dana spune:

    Eu am pe balcon, de mai multi ani, kalanchoe si planta de gheata. La inceputul iernii, procedez la fel si cu ele si le merge foarte bine!

  2. Andreea C spune:

    Foarte util articolul. Chiar am cateva muscate pe care le-am pierdut anul trecut, probabil din lipsa acestei pregatiri.
    Am o intrebare : Muscatele le putem lasa afara, in curte sau trebuie puse intr-un loc ferit de frig/vant/inghet?
    Multumesc!

  3. Teodora L. spune:

    Multumim, Carli ! Informatii extrem de pretioase, pentru ca iubesc muscatele !

  4. silviu spune:

    Multumim pentru aceste informatii simple si pe intelesul tuturor.

  5. Dragos Gebeanu spune:

    Excelente sfaturi . Pe cand sfaturi pt trandafirii japonezi ( chinezesti ) . Au iesit cam ” golasi din iarna . Cum se pregatesc pt primavara – vara ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *